fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την jewel designer, Μαρία Σώζου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την jewel designer, Μαρία Σώζου

Για το δημιουργικό ταξίδι της ζωής της


Από μικρή η Μαρία Σώζου αγαπούσε τα κοσμήματα, είχε παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια αδαμαντολογίας και γεμολογίας και μερικά απογεύματα πήγαινε σε ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας για να μάθει τη δουλειά. Βρισκόταν σε αδιέξοδο στην τότε δουλειά της και έτσι η απόφαση να ασχοληθεί με το κόσμημα ήρθε οργανικά και αβίαστα την κατάλληλη στιγμή. Ξεκίνησε πολύ επιφυλακτικά δίνοντας σε φίλες και γνωστές της και όταν αντιλήφθηκε την απήχηση που είχαν παραιτήθηκε και άνοιξε την δική της επιχείρηση. Μαζί της συνομιλούμε για το δημιουργικό ταξίδι της ζωής της και τη μοναδική πορεία της...

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στη δουλειά σoυ; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια, στην ποιότητα και στη διαφορετικότητα. Όλα τα κοσμήματά μου κατασκευάζονται στην Ελλάδα από εξειδικευμένους τεχνίτες αργυροχρυσοχοΐας με μεγάλη εμπειρία στην παράδοση και την τέχνη της δημιουργίας κοσμημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η καλή επικοινωνία και η συνεργασία με τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος στη διαδικασία παραγωγής και κατασκευής των κοσμημάτων.

ms-16-11-23-1038-mjzLD.jpg

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάς και σε εμπνέει για να σχεδιάζεις;

Εκτιμώ και θαυμάζω όλες τι γυναίκες. Είμαστε πηγή αστείρευτης δύναμης, αγάπης και τόλμης. Με εμπνέουν οι γυναίκες που δεν συμβιβάζονται. Οποιαδήποτε γυναίκα βρίσκει χαρά στο να φοράει τα κοσμήματά μου είναι τιμή μου.

Πώς νιώθεις όταν βλέπεις γυναίκες στον δρόμο να φοράνε κοσμήματά σου και πόσο πολύ σε εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σου; 

Χαίρομαι απίστευτα να βλέπω γυναίκες να επιλέγουν τα κοσμήματά μου! Δημιουργείται μια σύνδεση, μια συναισθηματική εγγύτητα με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζω. Το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που εκτιμάει και απολαμβάνει τα κοσμήματα που δημιουργώ, η απήχηση με άλλα λόγια της δουλειάς μου, μού δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

ms-8-11-23-0517-DGhAR.jpg

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου;

Ήταν η ημέρα που βρήκα τον χώρο του showroom μου. Ήμουν έγκυος, εν μέσω πανδημίας και αρκετά προβληματισμένη και επιφυλακτική... Με το που είδα τον χώρο ήξερα! 

Πώς θεωρείς ότι εξελίσσεται το ελληνικό κόσμημα και ποιο είναι το μέλλον του; 

H Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα, έχουμε εξαιρετικούς τεχνίτες με απίστευτες γνώσεις και τρομερή δεξιοτεχνία. Είναι πολλοί οι Έλληνες σχεδιαστές που ξεχωρίζουν, έχοντας αυθεντικό και φρέσκο design βασισμένο σε ελληνικές παραδοσιακές τεχνικές. Επίσης, πολλοί designers της χώρας μας αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι στον χώρο του παγκόσμιου κοσμήματος και είμαι αισιόδοξη ότι θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι...

Πόσο σε εξιτάρει η γυναικεία επιχειρηματικότητα; 

Θεωρώ πως οι γυναίκες ξεχωρίζουν για την ψυχική τους δύναμη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη διαίσθηση και την προσαρμοστικότητά τους. Χαρακτηριστικά σημαντικά για μια επιχειρηματία. Δυστυχώς όμως, η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται ακόμα αρκετά πίσω στην Ελλάδα, κι ένας λόγος οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη όσον αφορά την παροχή φύλαξης των παιδιών, ούτε βοήθεια στην εύρεση κεφαλαίου. Ελπίζω ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει και θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν.

raw-jlry-2686-qiIFf.jpg

Γυναίκες που θαυμάζεις και γιατί;

Θαυμάζω όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται… Ίσως τελευταίως επειδή μπορώ να ταυτιστώ, θαυμάζω πολύ τις μαμάδες που προσπαθούν να ισορροπήσουν τη δουλειά τους και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους... ηρωίδες!

Τι θέση έχει η τέχνη στη ζωή σου; 

Σημαντική. Για εμένα η τέχνη είναι πηγή έμπνευσης, είναι πολλές φορές ένα μέσο να ταξιδέψω, να ξεχαστώ.

Τι άλλο σχεδιάζεις εκτός από κοσμήματα; 

Έχω πειραματιστεί με αρκετές πτυχές του design, έχω σχεδιάσει μια σειρά με παρεό και μαντήλια, τα οποία φορούν οι φίλες μου...

Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μια limited edition καλοκαιρινή σειρά και δουλεύουμε πάνω σε κάποια νέα σχέδια με σκοπό να αναπτυχθούμε περισσότερο εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι να περιμένουμε στις επόμενες συλλογές σου; 

Πολύ χρώμα! Ένταση και αντιθέσεις.

ms-8-11-23-0347-afmPO.jpg

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever;

Ένα vintage δαχτυλίδι που είχα πάρει από το Portobello road όταν σπούδαζα στο Λονδίνο.

Φοράς πράγματα για χρόνια κι αν ναι, μίλησέ μου για ένα αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι; 

Είμαι σταθερή και πιστή πάντα στα δαχτυλίδια μου... Στη βέρα μου και το δαχτυλίδι των αρραβώνων που σχεδίασε ο άντρας μου.

Μια λαμπερή γυναίκα που θα ήθελες να φοράει κοσμήματά σου;

Η Róisín Murphy. 

Περιέγραψέ μου με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

Συμβατικά αντιφατική, επίμονη, αυτοσαρκαστική. 

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα; 

Η αυθεντικότητα. 

Ποιο είναι το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει; 

Δεν έχω κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα, τα σκέφτομαι όλα πολύ καλά πριν πάρω μια απόφαση.

raw-jlry-2592-I7r2H.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, θα πας εκεί που κοιτάς.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη; 

Για την οικογένειά μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... με έναν ωραίο καφέ και θα τελείωνε... με ένα καλό βιβλίο.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!