fbpixel

Search icon
Search
Τελικά πόσα κιλά μπορείτε να χάσετε σε ένα μήνα με ασφάλεια;
WELLNESS

Τελικά πόσα κιλά μπορείτε να χάσετε σε ένα μήνα με ασφάλεια;

Ένα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση


Η απώλεια βάρους είναι ένας στόχος για πολλούς ανθρώπους, αλλά υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να το πετύχετε. Η υπερβολικά γρήγορη ή ακραία απώλεια κιλών μπορεί τελικά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Από την άλλη πλευρά, ο ασφαλής τρόπος συμβαδίζει με έναν γενικά υγιεινό τρόπο ζωής που εστιάζει στην καλή διατροφή και στην καθημερινή δραστηριότητα. Έτσι, στην αιώνια ερώτηση, για το πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε -με ασφάλεια- η απάντηση είναι πάντα εξατομικευμένη. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι κανόνες και οδηγίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες!

body-2.jpg

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τη δίαιτα

Η πρώτη σκέψη που συνήθως έρχεται στο μυαλό σας όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους είναι η δίαιτα. Ωστόσο, όπως τελικά αυτή γίνεται συνήθως, θα πρέπει να αποφεύγεται. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και ότι σας εντάσσει σε μια λάθος νοοτροπία σχετικά με το φαγητό. Αν και τα αποτελέσματα συχνά επιτυγχάνονται, σπάνια διαρκούν και τελικά δημιουργούν ένα μοτίβο αμφιβολιών και αρνητικών σκέψεων. Μάλιστα τελικά καταλήγουν με εσάς να παίρνετε πίσω τα κιλά που χάσατε και να αναζητάτε την επόμενη δίαιτα που θα σας «σώσει». Μια κατάσταση που μπορεί να επαναλαμβάνεται και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή ακόμα και για μια ζωή.

Οι δίαιτες είναι γρήγορες «διορθώσεις» που κάνουν οι άνθρωποι όταν θέλουν να δουν άμεση απώλεια βάρους. Ωστόσο, τείνουν να είναι ακραίες και περιοριστικές. 

Πώς να χάσετε βάρος με υγιή τρόπο

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να δημιουργήσετε και να εξασκήσετε έναν τρόπο ζωής που ωφελεί ολόκληρη την υγεία σας, και δε λειτουργεί μόνο για την απώλεια βάρους. Η ιδέα είναι να εφαρμόσετε στρατηγικές που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα, και οι οποίες θα σας αφήσουν χώρο για να απολαμβάνετε περιστασιακά αυτά που αγαπάτε. Αυτός ο τρόπος μπορεί να μη σας φτάσει γρήγορα εκεί που θέλετε αλλά θα σας βοηθήσει να το κάνετε σταθερά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές: 

Εστίαση στη διατροφή: Δημιουργήστε γεύματα πλούσια σε λειτουργικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά οξέα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να τα αποφεύγετε και τέλος θα πρέπει να ελέγχετε τις μερίδες σας.

Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα: Η ενσυνειδητότητα παίζει επίσης ρόλο και εργαλεία όπως το ημερολόγιο τροφίμων θα σας βοηθούν να δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει και πού μπορεί να χρειαστεί να κάνετε διορθωτικές αλλαγές, χωρίς να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Αποφύγετε να σκέφτεστε με υπερβολές: Κάθε φορά που κόβετε κάτι από τη διατροφή σας εντελώς ή που προσθέτετε αρνητικές σκέψεις γύρω από το φαγητό, τότε οδηγήστε -πολλές φορές- σε υπερφαγικά επεισόδια. Πρέπει να ζείτε με έναν τρόπο που θα σας αφαιρεί τις ενοχές και που θα γνωρίζετε πως υπάρχει χώρος για όλα, απλώς όχι για όλα ταυτόχρονα.

Να είστε συνεπείς: Υιοθετήστε ένα μάντρα που θα σας βοηθήσει να πιστέψετε ότι θα τα καταφέρετε. Δοκιμάστε να επαναλαμβάνετε φράσεις όπως «Ακόμη και όταν χάνω το στόχο η συνέπεια μου παραμένει η ίδια». Αυτό θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην επίλυση προβλημάτων, στην ισορροπία, και τελικά σε διαρκή αποτελέσματα.

body-woman.jpg

Το βάρος που μπορείτε να χάσετε υγιεινά σε ένα μήνα  

Το ποσό βάρους που μπορείτε να χάσετε σε ένα μήνα διαφέρει για τον καθένα, με βάση την ηλικία, την τρέχουσα διατροφή και τον τρόπο ζωής, τις ορμόνες, τον μεταβολισμό και πολλά άλλα. Ωστόσο, πολλές φορές όταν κάνετε μια διατροφική αλλαγή, οι πρώτες εβδομάδες έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα και οι επόμενες σχετίζονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. 

Από πού πρέπει να ξεκινήσετε

Γενικά, όσο περισσότερα κιλά πρέπει να χάσει κάποιος, τόσο περισσότερα μπορεί να χάσει σε έναν δεδομένο μήνα. Οι περισσότερες οδηγίες συνιστούν απώλεια βάρους μεταξύ 0,5 έως 2,0 κιλά ή 1 έως 2 τοις εκατό του συνολικού σωματικού βάρους την εβδομάδα. Τα άτομα με λιγότερο σωματικό λίπος μπορούν να χάσουν σχεδόν το 1 τοις εκατό του συνολικού σωματικού τους βάρους. Το χρονικό διάστημα στο οποίο θέλετε να χάσετε βάρος μπορεί να επηρεάσει το πόσο βάρος πρέπει να χάσετε σε έναν δεδομένο μήνα. Έτσι, βάση όλων όσων αναφέραμε και για να διατηρήσετε τη συνέπεια θα πρέπει να στοχεύετε σε ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο για λιγότερα κιλά ανά μήνα. Φυσικά σε κάθε περίπτωση πρέπει συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.