fbpixel

Search icon
Search
WELLNESS

Over 40s: Ποιοι είναι τελικά ο καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος;

Όλα όσα θα δώσουν ένα boost στον μεταβολισμό σας


Over 40s: Ποιοι είναι τελικά ο καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος;

Κιλά, σώμα, εξωτερική εμφάνιση. Ίσως το μεγαλύτερο θέμα στα μυαλά των γυναικών να είναι αυτό που τελικά δε τις αφήνει να απολαύσουν αυτά που πραγματικά επιθυμούν. Ειδικά όσο τα χρόνια περνούν και οι λειτουργίες του οργανισμού αλλάζουν όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθούν με τις γυναίκες να συνεχίζουν να παλεύουν σε μια μάχη που μοιάζει ανίκητη. Ο μεταβολισμός μειώνεται αλλά όσο δελεαστικό και αν σας φαίνεται να αποδεχτείτε αυτό το -φαινομενικά- αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, υπάρχουν αρκετοί λόγοι και τρόποι για να αντισταθείτε. 

a36a0e53-3dbf-40a6-adea-bd890d25c66e.jpeg

Φυσικά για τις γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες, η διαδικασία αυτή είναι ακόμη πιο έντονη καθώς πέρα από το γεγονός πως με την πάροδο του χρόνο ο οργανισμός μετατρέπει τους μύες σε λίπος, υπάρχει και ο παράγοντας εμμηνόπαυση. Η απώλεια οιστρογόνων έχει ιδιαίτερη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το λίπος αλλά και στην όρεξη η οποία αυξάνεται. Επιπλέον, το σώμα αποθηκεύει λίπος με διαφορετικό τρόπο, καθώς η λιποπρωτεϊνική λιπάση παράγεται σε αυξημένους ρυθμούς.

Η λύση που φαίνεται να επικρατεί

Μένοντας μακριά από μαγικές δίαιτες και λύσεις της στιγμής αυτό που μοιάζει να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό είναι η άσκηση με βάρη. Αν και πολλές γυναίκες άνω των 40 προτιμούν ασκήσεις όπως pilates ή yoga, η προσθήκη στην εβδομαδιαία προπόνηση και ενός τέτοιου workout θα κάνει θαύματα. Ψάχνοντας εξηγήσεις είναι εύκολο να ανακαλύψετε πως το σώμα αυξάνει τους μυς προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και διεγείρει μια αυξητική ορμόνη, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την τεστοστερόνη με αποτέλεσμα τελικά να επιταχύνεται και ο μεταβολισμός σας. Η λιποπρωτεϊνική λιπάση "τραβά" με αυτό τον τρόπο το λίπος στα μυϊκά κύτταρα και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται.

Παρόλα αυτά τα βάρη δεν μπορούν μόνα τους να αλλάξουν το παιχνίδι. Το κάψιμο περισσότερων θερμίδων και η αύξηση του μεταβολισμού θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Με τη γυμναστική αυτού του είδους να βοηθάει στην αύξηση οστικής πυκνότητας αλλά και στην αποθήκευση περισσότερου ασβεστίου αυτό που χρειάζεστε είναι μια  στρατηγική για την πρόληψη των τραυματισμών. Εδώ μπαίνουν η yoga και το pilates, καθώς δημιουργούν ελαστικότητα στον μυϊκό ιστό γύρω από τις αρθρώσεις.

226039240-3943178009118590-1984089125148340609-n.jpg

Διατροφή ως τρόπος ζωής

Ο περιορισμός των αμύλων και των υδατανθράκων στη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα τους αλλά και οι πιο συγκεκριμένες μερίδες είναι για τις γυναίκες που καταφέρνουν να διατηρηθούν, τρόπος ζωής. Αν και στην αρχή αυτό μπορεί να σας φαίνεται περιοριστικό με τον καιρό ο οργανισμός συνηθίζει και από μόνες σας ξεκινάτε να αφαιρείτε όλα όσα πλέον δεν σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με το σώμα σας. Αφαιρώντας μάλιστα και τη λέξη "δίαιτα" από το λεξιλόγιο σας καταφέρνετε να μειώσετε το θόρυβο και το άγχος που ενδεχομένως σας προκαλεί. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως όπως μιλάτε στον εαυτό σας έτσι ακριβώς σας συμπεριφέρεται και αυτός.

Τρώτε αργά και εστιασμένα

Το νόστιμο πιάτο που μόλις αγοράσατε ή μαγειρέψατε μπορεί να σας βάλει σε πειρασμό να το καταναλώσετε σε λίγες μόλις μπουκιές, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Το να τρώτε αργά, να εξαλείφετε τους περισπασμούς στα γεύματα, ακόμη και το να αφήνετε το πιρούνι σας ανάμεσα στις μπουκιές, είναι σωτήρια. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το mindfulness που έχει μπει στις ζωές όλων εφαρμόζεται και στο φαγητό επιτρέποντας σας με τις παραπάνω κινήσεις να έρθετε σε επαφή με τα σήματα κορεσμού του σώματος σας και να σταματήσετε να τρώτε όταν είστε χορτάτες. Το κλειδί είναι να ακούτε το σώμα σας και να σταματάτε όταν είστε χορτάτες και όχι γεμάτες. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μικρά, συχνά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λαχανικά με μικρή ποσότητα υγιούς λίπους για να τροφοδοτείτε ομοιόμορφα το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

over-40-fashion-tips-26.jpg

Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσεις τις θερμίδες χωρίς να νιώσετε πως περιορίζεστε ιδιαίτερα και μάλιστα τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, το ποτό οδηγεί συχνά σε κακές επιλογές τροφίμων καθώς δίνει στο μυαλό διαστρεβλωμένα σήματα. Κρατηθείτε και μείνετε στο ένα ποτήρι κρασί καθώς το μπορεί να τονώσει την όρεξη και να διευκολύνει τις υπερβάσεις σε κάθε επίπεδο.

Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος

Το άγχος, το οποίο πολλές γυναίκες βιώνουν περισσότερο καθώς μεγαλώνουν και συσσωρεύονται οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ορμονών όπως η κορτιζόλη, που αναγκάζουν το σώμα να αποθηκεύει λίπος αντί να το καίει. Για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος σας, προτείνεται να κάνετε ασκήσεις αναπνοής κάθε μέρα, ειδικά πριν τον ύπνο. Μια άλλη επιλογή είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει βρεθεί πως μειώνουν τα επίπεδα των κυκλοφορούντων ορμονών του στρες στο σώμα.