fbpixel

Search icon
Search
Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που θα απολαύσουμε τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που θα απολαύσουμε τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη

Και αξίζουν μια θέση στην ατζέντα σας


Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον Απρίλιο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην πολιτιστική σκηνή της πόλης. Θεατρικές παραστάσεις και μουσικά events κάνουν απόβαση στη συμπρωτεύουσα αυτές τις ημέρες και προβλέπεται να μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις top επιλογές που αξίζουν την προσοχή σας!

«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο Αυλαία

737734.jpg

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, θα παρουσιαστεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο θέατρο Αυλαία, σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), από 3 Απριλίου, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Μαθήματα Κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη στο Κολοσσαίον

856707.jpg

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση». Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Ηλίας Βαλάσης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), Από 3 Απριλίου, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Πέτρες στις τσέπες τους» από τους Draμμα Theatre Group στο Θέατρο Άνετον

862803.jpg

Δύο φερέλπιδες κομπάρσοι στη δύση της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς, τη βιομηχανία του Χόλυγουντ. Ανήμποροι μπροστά στο μεγαθήριο, άμοιροι πρωτοβουλιών και ελέγχου οφείλουν να υπομείνουν τις δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις τον εξευτελισμό που επιτάσσει αυτός ο τρόπος ζωής. Οι δύο αυτοί τύποι θα χρειαστεί να εμπιστευθούν και να ακουμπήσουν ο ένας στον πόνο του άλλου, να συμβαδίσουν και να αλληλοϋποστηριχτούν, μέχρι να φτάσουν στη συνειδητοποίηση ότι αν και «μικροί» μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αποφασίζουν τελικά να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, από τη δική τους οπτική, και να φτιάξουν την ταινία τους. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κινηματογραφούν το «Πέτρες στις τσέπες του» σε σκηνοθεσία Τσάρλι Κόνλον και πρωταγωνιστή τον Τζέικ Κουίν και μας καλούν όλους στην avant premiere της πρώτης τους ταινίας. Επί σκηνής: Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Στέλιος Ράμμος, Θανάσης Παναγιωτόπουλος.

Info: Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42), 3 και 4 Απριλίου στις 21:15.

Τάνια Τσανακλίδου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

tsanaklidou-tania-2024-01-001.jpg

H Τάνια Τσανακλίδου μια ερμηνεύτρια που έχει «σφραγίσει» με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σε ένα πρόγραμμα που θα θυμίσει στους μυημένους αξέχαστες παραστάσεις της, θα δούμε ξανά την Τάνια Τσανακλίδου να μας παρασέρνει στον μουσικό της κόσμο με την ερμηνεία και τη γοητευτική σκηνική παρουσία της.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), 4 Απριλίου στις 21:00.

«Επιστροφή στον Φόνο» της Αγκάθα Κρίστι στο Θέατρο Αμαλία

823005.jpg

Μια παράσταση βασισμένη στην ιστορία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια», που η ίδια διασκεύασε για το θέατρο. Τα γουρουνάκια είναι πέντε. Το ένα είναι ο δολοφόνος. Και ο λύκος αυτή τη φορά δεν είναι ο κακός, αλλά εκείνος που θα λύσει το μυστήριο. Πώς όμως, χωρίς κανένα χειροπιαστό στοιχείο στα χέρια του. Τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε και όπως φαίνεται. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Ελένη Βουτυρά, Σαράντος Γεωγλερής, Κωνσταντίνος Λάγκος, Παναγιώτης Καρμάτης, Ελένη Μπουκουβάλα, Στέλλα Κοσμοπούλου, Στυλιανή Κλείδωνα.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Από 5 Απριλίου, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:15.

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Bertolt Brecht στο Βασιλικό Θέατρο

862788.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δε δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Μελίνα Αποστολίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Στέλιος Καλαϊτζής κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), από 6 Απριλίου, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00.

Συναυλία-Αφιέρωμα της ΚΟΘ στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ: Βιέννη 

df71a4dg.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την συναυλία με τίτλο: Βιέννη στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, τον Απρίλιο 2024.
Μία συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη των Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη. Η Βιέννη τον 20ο αιώνα, αποτέλεσε για δεκαετίες, το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, στηρίζοντας την τέχνη αλλά και την επιστήμη. Η ξακουστή σύζυγος του Γκούσταβ Μάλερ, Άλμα, βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της συναυλίας που δίνει η ΚΟΘ στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Το κοντσέρτο για βιολί του Μπεργκ έγραψε στην περίοδο του μεσοπολέμου ένα εκπληκτικό έργο που συνδυάζει τη βιρτουοζιτέ με την ηχοχρωματική ευαισθησία και τις ουράνιες μελωδίες του. Ο συνθέτης το έγραψε «στη μνήμη ενός αγγέλου» συγκλονισμένος από το χαμό της 18χρονης κόρης της Άλμα Μάλερ, χήρας του Γκούσταβ Μάλερ, και του διάσημου αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους. H Γοργόνα του Τσεμλίνσκυ είναι μια φαντασία βασισμένη στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Η Μικρή Γοργόνα. Την εμπνεύστηκε από την αγάπη του για την Άλμα Σίντλερ, πριν αυτή γνωρίσει τον Γκούσταβ και γίνει η διάσημη Άλμα Μάλερ. Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η Βιέννη βρισκόταν στο επίκεντρο μίας αυτοκρατορίας που κατέρρεε, όμως παρόλα αυτά αποτέλεσε το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μέσα από την άνθηση των τεχνών και των επιστημών. Η μουσική του Hollywood, ο μοντερνισμός των Σαίνμπεργκ και Μπεργκ, αλλά και η ψυχανάλυση του Φρόιντ γεννήθηκαν μέσα στα ερείπια αυτής της σπουδαίας πόλης, η οποία χάρισε στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να εξελιχθεί, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τέχνη, όπως έκανε και κατά την περίοδο της ακμής της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Info: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. (Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), Σάββατο στις 21:00.