fbpixel

Search icon
Search
Summer Blues: Όλοι οι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή μελαγχολία
PSYCHOLOGY

Summer Blues: Όλοι οι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή μελαγχολία

Κατακτώντας και πάλι την ευτυχία


Το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένο με ήλιο, διακοπές κι ευχάριστες δραστηριότητες με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους, αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης και άγχους, γνωστά ως "summer blues". Αν και λιγότερο γνωστά από την εποχική συναισθηματική διαταραχή του χειμώνα, τα summer blues είναι πραγματικά και μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε και να απολαύσουμε αυτήν την περίοδο στο έπακρο. 

1. Κατανόηση των αιτιών 

Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των summer blues είναι η κατανόηση των αιτιών τους. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν περιλαμβάνουν: 

  • Αλλαγές στη ρουτίνα: Οι διακοπές και οι αλλαγές στη καθημερινότητα μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση. 
  • Κοινωνικές προσδοκίες: Η πίεση να διασκεδάσουμε και να είμαστε συνεχώς ενεργοί μπορεί να είναι κουραστική.
  • Κλιματικές συνθήκες: Η υπερβολική ζέστη και η υγρασία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία.
cab3c9b154a73d13085911e1dd51fe11.jpg

2. Διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας

Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερές ώρες ύπνου και φαγητού και να ενσωματώσετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν στην καθημερινότητά σας. Μην επηρεάζεστε απ' όσα κάνουν οι υπόλοιποι και σίγουρα μην πιέζετε τον εαυτό σας να βγει από το comfort zone του, αν αυτό σας προκαλεί extra στρες.

3. Εξάσκηση του mindfulness

Η ενσυνειδητότητα είναι μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και της θλίψης. Ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμός και η εστίαση στην παρούσα στιγμή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Τώρα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιο αργοί, κι έτσι μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πιο healthy lifestyle για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

xamogelo-lampero-glqyh-1.jpeg

4. Σωματική δραστηριότητα 

Η άσκηση είναι ένας φυσικός τρόπος για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Η κολύμβηση, το περπάτημα στην παραλία ή η γιόγκα σε εξωτερικό χώρο μπορούν να προσφέρουν ευχαρίστηση και να απελευθερώσουν ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς. Ακόμα κι ένας απλός περίπατος στην πόλη μπορεί να είναι αναζωογονητικός, ειδικά τώρα ο κόσμος αρχίζει να είναι λιγότερος.

5. Υγιεινή διατροφή 

Η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά και ω-3 λιπαρά οξέα, που ενισχύουν την καλή διάθεση. Σταδιακά θα κατακτήσετε και πάλι τη χαμένη σας ενέργεια και η διάθεσή σας θα απογειωθεί.

shutterstock-1716415780.jpg

6. Επαφή με τη φύση 

Η φύση έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Αφιερώστε χρόνο για υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, πικνίκ ή απλώς χαλάρωση σε ένα πάρκο. Ακόμα, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε και άλλα περιηγητές, καθώς η κοινωνική επαφή είναι εξίσου σημαντική για εσάς. Επιδιώξτε να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας.