fbpixel

Search icon
Search
5+1 κλασικές ταινίες για να δείτε ξανά φέτος το καλοκαίρι
ARTS & CULTURE

5+1 κλασικές ταινίες για να δείτε ξανά φέτος το καλοκαίρι

Θα σας κρατήσουν συντροφιά γι' άλλη μια summer season


H κάθε εποχή του χρόνου έχει τις δικές της στιγμές – τα χιονισμένα τοπία του χειμώνα, την έκρηξη χρώματος και ενέργειας που έρχεται με την άνοιξη, τη δροσερή ανανέωση του φθινοπώρου, αλλά υπάρχει κάτι ξεχωριστό στο καλοκαίρι. Ίσως είναι οι αναμνήσεις όλων εκείνων των καλοκαιριών ως παιδιά μακριά από το σχολείο, ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ζεστός καιρός ουσιαστικά ικετεύει για έναν πιο αργό ρυθμό ζωής, αλλά όποιος και αν είναι ο λόγος, το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της διασκέδασης, της φαντασίας, της απόδρασης και της χαλάρωσης. Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι επίσης μια από τις καλύτερες εποχές για να απολαύσετε ένα μεγάλο μπολ ποπ κορν και μια καλή ταινία.

Είτε ψάχνετε για κάποια δράση που θα σας συναρπάσει, είτε μια δόση καλοκαιρινής νοσταλγίας, λίγο ρομαντισμό ή μια ευκαιρία για να γελάσετε, αυτές οι καλοκαιρινές ταινίες είναι βέβαιο ότι θα ταιριάξουν και θα παραμείνουν στη λίστα παρακολούθησής σας για τα καλά!

1. Barbie (2023)

images-original.png

H σκηνή της παραλίας από μόνη της θα έκανε την Barbie μια άξια προσθήκη σε οποιαδήποτε λίστα καλοκαιρινών ταινιών, αλλά ο συνδυασμός της διασκέδασης, της αυτοανακάλυψης και του κοινωνικού σχολιασμού πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό. Σε σκηνοθεσία και σενάριο Greta Gerwig και Noah Baumbach, η ταινία έλαβε διάφορες διακρίσεις συμπεριλαμβανομένου του «Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού» για το "What Was I Made For?" των Billie Eilish και Finneas O'Connell. Ακόμη, ονομάστηκε μία από τις 10 κορυφαίες ταινίες του 2023 από το National Board of Review και το American Film Institute ενώ έλαβε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς. Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Issa Rae, Rhea Perlman, Will Ferrell.

2. Ticket to Paradise (2022)

mv5bntiwodnkmzgtnzlmos00ntaylwezmmytzjq3yzgyzmmwy2jlxkeyxkfqcgdeqxz3zxnszxk-at-v1.jpg

H χημεία μεταξύ της Julia Roberts και του George Clooney κάνει την ταινία να αξίζει να την παρακολουθήσετε. Οι πρωταγωνιστές υποδύονται ένα διαζευγμένο ζευγάρι που μισούν ο ένας τον άλλον και μετανιώνουν για τον γάμο τους, ο οποίος έληξε 20 χρόνια νωρίτερα. Όμως, οι δύο τους κάνουν ανακωχή και συνεργάζονται για να σαμποτάρουν τον επικείμενο γάμο της κόρης τους στο Μπαλί. Το σενάριο ανήκει στους Ol Parker και Daniel Pipski, ενώ η σκηνοθεσία στον Ol Parker. Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Julia Roberts, Kaitlyn Dever, Maxime Bouttier, Billie Lourd, Lucas Bravo.

3. Call Me By Your Name (2017)

mv5bnji1njgyotg1m15bml5banbnxkftztgwode0odczmzi-at-v1.jpg

Είναι καλοκαίρι του 1983 και ο 17χρονος Elio Perlman περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές με την οικογένειά του στη βίλα τους , χτισμένη τον 17ου αιώνα στη Λομβαρδία της Ιταλίας. Σύντομα γνωρίζει τον Όλιβερ, έναν όμορφο διδακτορικό φοιτητή που εργάζεται ως ασκούμενος για τον πατέρα του Elio. Μέσα στο ηλιόλουστο Ιταλικό τοπία, ο Elio και ο Oliver ανακαλύπτουν τη μεθυστική ομορφιά της αφύπνισης της επιθυμίας κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Πρωταγωνιστούν: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois.

4. Mamma Mia! (2008)

film-4469-mamma-mia-hi-res-ecdb77c1.jpg

Το καλύτερο από μια μεγάλη ιστορία αγάπης είναι τρεις μεγάλες ιστορίες αγάπης. Την παραμονή του γάμου της στο ελληνικό νησί Καλοκαίρι, η Sophie αναζητά τον πραγματικό της μπαμπά. Μουσική ABBA, θρύλοι της υποκριτικής και μια ελληνική χορωδία συντάσσουν την τέλεια καλοκαιρινή ταινία! Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Dominic Cooper, Amanda Seyfried, Christine Baranski.

5. Under the Tuscan Sun (2003)

under-the-tuscan-sun-2003.webp

Όταν η συγγραφέας και πρόσφατα χωρισμένη Frances Mayes αγοράζει μια βίλα στην Τοσκάνη από καπρίτσιο, η ζωή της αλλάζει. Για άλλη μια φορά: Οι ταινίες που διαδραματίζονται στην Ιταλία κάνουν τις τέλειες καλοκαιρινές ταινίες. Δεν φτιάχνουμε εμείς τους κανόνες! Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές, αν και υπήρξαν ισχυροί έπαινοι για την απόδοση της πρωταγωνίστριας, Diane Lane. Πρωταγωνιστούν: Diane Lane, Sandra Oh, Lindsay Duncan, Raoul Bova.

6. Grease (1978)

grease-1978-521.webp

Το αποκαλούμενο «καλό και συντηρητικό» κορίτσι Sandy Olsson και ο greaser Danny Zuko ερωτεύτηκαν το καλοκαίρι του 1958. Όταν ανακαλύψουν απροσδόκητα ότι είναι τώρα στο ίδιο γυμνάσιο, θα μπορέσουν να αναζωπυρώσουν το ειδύλλιό τους; Προσαρμοσμένο από το επιτυχημένο θεατρικό μιούζικαλ του 1971 των Jim Jacobs και Warren Casey, το Grease εξερευνά τις δοκιμασίες της νεολαίας της εργατικής τάξης στη δεκαετία του 1950. Η παρτιτούρα αντλεί από γνώριμους rock 'n' roll ήχους που θυμίζουν τη χρονική περίοδο, δουλεύοντας για να δημιουργήσει έναν ζωντανό, χαρούμενο τόνο, αλλά και αφήνοντας χώρο για πιο αργές μπαλάντες που εξερευνούν πιο ευαίσθητα θέματα. Το Grease έλαβε ως επί το πλείστον θετικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου και θεωρείται από πολλούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες του 1978. Πρωταγωνιστούν: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Eve Arden, Frankie Avalon, Joan Blondell, Edd Byrnes, Sid Caesar, Alice Ghostley, Dody Goodman, Sha Na Na.

Κεντρική φωτογραφία: Ticket to Paradise