fbpixel

Search icon
Search
Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση και τι να κάνετε γι' αυτό
HAIR & NAILS

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση και τι να κάνετε γι' αυτό

Καταπολεμήστε την απώλεια μαλλιών από μέσα προς τα έξω


Παρόλο που γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι ένας αναμφισβήτητος παράγοντας στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων, ο αντίκτυπός του σε τόσες πολλές πτυχές της σωματικής και ψυχικής μας υγείας είναι ίσως πιο εκτεταμένος από ό,τι φανταζόμαστε. Όσον αφορά τα μαλλιά μας, το άγχος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία απώλειας μαλλιών μετά τη γενετική, αλλά επειδή η διαδικασία συνήθως διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες, πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν τη σύνδεση.

Βέβαια, δεδομένου του συναισθηματικού αντίκτυπου που έχουν τα μαλλιά σας στα πάντα, από τη διάθεση μέχρι την αυτοεκτίμηση, δεν είναι περίεργο που η απώλειά τους μπορεί να επηρεάσει βαθιά τον καθένα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να έχει σημαντικές συναισθηματικές συνέπειες, επηρεάζοντας συχνά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αυτοσυνειδησίας, αμηχανίας ή ακόμη και κοινωνικής απόσυρσης. Το άγχος που σχετίζεται με την τριχόπτωση μπορεί να δημιουργήσει ένα κυκλικό μοτίβο όπου η ανησυχία επιδεινώνει το πρόβλημα.

Πώς μοιάζει η φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών;

Κάθε τρίχα στο κεφάλι σας ακολουθεί έναν φυσικά προγραμματισμένο κύκλο ζωής που ξεκινά με μια φάση ανάπτυξης (που ονομάζεται αναγεννητική). Αυτή ακολουθείται από μια μεταβατική φάση (καταγενές) και στη συνέχεια από μια φάση ανάπαυσης (τελογενές). Το εξωγενές είναι η τέταρτη και τελευταία φάση και χαρακτηρίζεται ως η ενεργός φάση αποβολής. Αν και ακούγεται ανησυχητικό, είναι σύνηθες να χάνετε 80-100 τρίχες την ημέρα ως μέρος ενός φυσιολογικού κύκλου ανάπτυξης.

snapinstaapp-438169079-18429081205054887-7063953694000250271-n-1080.jpg

Ποιοι είναι οι συνήθεις τύποι τριχόπτωσης;

Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τριχόπτωσης, όπως η ανδρογενετική αλωπεκία και το anagen effluvium, το οποίο συχνά προκύπτει μετά από ιατρική θεραπεία όπως η χημειοθεραπεία, το telogen effluvium είναι ο τύπος τριχόπτωσης που συνδέεται περισσότερο με το στρες.

Πώς επηρεάζει το άγχος τα μαλλιά;

Το τελογενές εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα τραυματικό γεγονός ή ένα συνεχές στρες που ωθεί τα θυλάκια στη φάση ηρεμίας του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας. Σε αντίθεση με έναν φυσιολογικό κύκλο όμως, η επόμενη φάση δεν ξεκινά, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να πέφτουν χωρίς νέα τριχοφυΐα. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης εκδηλώνεται συνήθως με τριχόπτωση που εμφανίζεται στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής, αν και σε πολύ ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τα φρύδια και τα μαλλιά του εφηβαίου. Εκτός από την τριχόπτωση, είναι συχνό το πρόωρο γκριζάρισμα και η αυξημένη θραύση. Όπως και σημαντικές αλλαγές στην υφή των μαλλιών. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών και θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, με αποτέλεσμα αλλαγές στην υφή των μαλλιών. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως ξηρά, εύθραυστα μαλλιά ή αύξηση του φριζαρίσματος.

snapinstaapp-425283975-18415315924012928-556669552364471107-n-1080.jpg

Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση;

Ευτυχώς, η τριχόπτωση που σχετίζεται με το άγχος είναι συνήθως προσωρινή και συνήθως αντιδρά πολύ καλά στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εκτός από τη μείωση των επιπέδων άγχους σας μέσω εκτεταμένων τελετουργιών χαλάρωσης, η διατήρηση ενός υγιούς τριχωτού της κεφαλής είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα ενθαρρύνει με τη σειρά της την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Συχνά παραβλέπεται όταν πρόκειται για την περιποίηση των μαλλιών, ένα υγιές, ισορροπημένο τριχωτό της κεφαλής θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. 

Εκτός από τον σχολαστικό καθαρισμό για την απομάκρυνση τυχόν συσσωρευμένων προϊόντων ή υπολειμμάτων, η χρήση ενός προϊόντος που προάγει τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής είναι μια καλή ιδέα. Για να αποφύγετε τον ερεθισμό των θυλάκων της τρίχας, ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ήδη επιβαρυμένους θύλακες, αποφύγετε τα θειικά λαουρυλοθειικά άλατα νατρίου (SLS) στις φόρμουλες περιποίησης των μαλλιών σας. Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο, καθώς αυτό μπορεί να απογυμνώσει το τριχωτό της κεφαλής από τα φυσικά έλαια και να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό", λέει η Gaboardi. "Κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας κατά το πλύσιμο για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να προωθήσετε την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αντιμετωπίστε το ήπια

Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί με τα μαλλιά σας όσο αυτά βιώνουν την αλλαγή, ώστε να μην επιδεινώσετε τυχόν αραίωση. Είναι αυτονόητο ότι η υπερβολική θερμότητα και οι χημικές θεραπείες δεν είναι καλή ιδέα, αλλά προσπαθήστε να επιλέξετε και προστατευτικά χτενίσματα. Επιλέξτε χτενίσματα που ελαχιστοποιούν την ένταση στους θύλακες της τρίχας, όπως χαλαρές πλεξούδες, κότσους ή αλογοουρές. Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα και τα αξεσουάρ μαλλιών που τραβούν τα μαλλιά και χειριστείτε τα μαλλιά σας με προσοχή για να ελαχιστοποιήσετε το σπάσιμο και τη ζημιά. Αποφύγετε το έντονο στέγνωμα με πετσέτα και το σκληρό βούρτσισμα ή χτένισμα, ειδικά όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε λίγη θερμότητα, συνιστάται τόσο ένα προστατευτικό θερμότητας όσο και κάτι σαν leave-in θεραπεία. 

snapinstaapp-441603213-1010301507311292-2432331081700050312-n-1080.jpg

Προσεγγίστε την κατάσταση από μέσα προς τα έξω

Παρόλο που η μείωση των επιπέδων άγχους μπορεί να φαίνεται ανυπέρβλητη, το να βεβαιωθείτε ότι τρώτε τα σωστά τρόφιμα θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία καλών βάσεων για τη βέλτιστη ανάπτυξη των μαλλιών. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης σημαντική για τη μείωση του στρες, καθώς μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, να επιδιορθώσει τα κατεστραμμένα κύτταρα και να μειώσει ακόμη και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή σας είναι απαραίτητη, καθώς παρέχει τα δομικά στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών- το κρέας, το τόφου, τα αυγά, τα φασόλια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια είναι όλες καλές πηγές πρωτεΐνης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τελογενές εξάνθημα μπορεί επίσης να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, οπότε συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως φυλλώδη λαχανικά, φακές και συκώτι, όπου μπορείτε. Αν σας αρέσει η ιδέα να προσθέσετε συμπληρώματα στη ρουτίνα σας, υπάρχουν ορισμένα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να περιέχουν συστατικά που αυξάνουν το πάχος και την υγεία των μαλλιών.