fbpixel

Search icon
Search
Self Love: Πότε μπορεί να γίνει ανησυχητική;
PSYCHOLOGY

Self Love: Πότε μπορεί να γίνει ανησυχητική;

Τα σημάδια που μας προειδοποιούν


Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που οφείλουμε να μάθουμε σε αυτή τη ζωή είναι να αγαπάμε το «εγώ» μας. Πολλές φορές, μπορεί να παρεξηγηθεί αυτός ο όρος, υποστηρίζοντας πως δεν είναι πρέπον να έχουμε σε προτεραιότητα τα δικά μας θέλω. Τους ακούγεται εγωιστικό. 

Εσείς τι πιστεύετε;

Εάν απαντήσατε θετικά, σημαίνει πως δεν έχετε συμφιλιωθεί με τον εαυτό σας. Το λάθος σε αυτή την περίπτωση είναι η αντίληψη πως για να είσαι σωστός απέναντι στους άλλους θα πρέπει και να σκέφτεσαι πρώτα αυτούς και μετά εσένα. Τότε θα σε θεωρήσουν ανιδιοτελή. Σαφώς, αυτό δεν ισχύει. Μια από τις πιο δυνατές σχέσεις είναι η αγάπη που δείχνουμε σε εμάς. Βεβαίως, θα πρέπει να δείχνουμε κατανόηση, συμπόνια, σεβασμό και να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε μόνο εμάς. Απαιτείται πολλή προσωπική δουλειά για να χτίσουμε γερές βάσεις και να μας αγαπήσουμε άνευ όρων, όπως ακριβώς είμαστε, πάντοτε όμως με περιθώρια βελτίωσης για την καλύτερη εκδοχή μας.

Πρόκειται και για μια απαιτητική διαδικασία, η οποία διαθέτει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τα ups and down της. Μπορεί να βιώνετε την πιο ευτυχισμένη περίοδο και μέσα σε λίγα λεπτά όλο αυτό το συναίσθημα να αλλάξει προς το αντίθετο. Μπορεί να νομίζετε πως έχετε δημιουργήσει μια υγιής σχέση, αλλά τελικά να διοχετεύετε μια τοξικότητα, την οποία και δεν συνειδητοποιείτε. Αυτό συνήθως συμβαίνει, επειδή μπερδεύουμε την έννοια της πραγματικής αποδοχής μας.

Έτσι, εκδηλώνονται διάφορες συμπεριφορές, οι οποίες επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και τον κύκλος μας. Μεταφράζονται ως «αυτοαγάπη», χρησιμοποιώντας την διαρκώς ως μια δικαιολογία σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν προκύψει. Πως, λοιπόν, αυτή η τοξικότητα φανερώνεται σε πράξεις;

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε τα red flags που προκύπτουν στην σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όταν ενισχύουμε το «Positive Vibes Only»

Ναι, να είμαστε καλά. Ναι, να βλέπουμε την κάθε μέρα με αισιοδοξία. Παράλληλα, όμως, να μην ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι με ποικίλα συναισθήματα. Η πίεση που ασκούμε να δείχνουμε διαρκώς χαρούμενοι και πως όλα μας πηγαίνουν όπως θα θέλαμε, κρύβει απίστευτη τοξικότητα. Πρέπει να θυμόμαστε πως είναι εντάξει να στεναχωριόμαστε, να κλαίμε, να ξεσπάμε.

shutterstock-595185389.jpg

Όταν η μόνη μας απάντηση είναι «Αυτή/ός είμαι»

Σε περιπτώσεις που ευθυνόμαστε για μια λάθος στάση, για μια παρεξήγηση, όταν καταλήγουμε να πληγώνουμε τους άλλους γύρω μας, η λύση δεν είναι αυτή. Θα έχετε ακούσει σίγουρα από πολλούς να υποστηρίζουν τον εαυτό τους, λέγοντας πως αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και πρέπει να με δεχτείς όπως είμαι, αν με αγαπάς. Μεγάλο λάθος. Δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά να φροντίζουμε πως θα διορθώσουμε την κατάσταση. Μια ειλικρινής «αυτοαγάπη» προϋποθέτει τη θέληση να ωριμάζουμε.

Όταν θέλουμε να τα έχουμε καλά με όλους

Όσο κι αν το προσπαθείτε, δεν πρόκειται να συμβεί. Μπορεί να μη θέλετε να μπλέκεστε σε διαφωνίες, για να μην έχετε εντάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να περιβάλλεστε από άτομα που δεν σας σέβονται ή δεν σας ικανοποιούν. Την ηρεμία σας θα την ανακαλύψετε, μόλις ξεκινήσετε να αποβάλλετε ανθρώπους που σας διοχετεύουν μόνο αρνητικά συναισθήματα. Όσο εξακολουθείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μην βάζετε όρια σε συμπεριφορές, τόσο θα αυξάνετε τη τοξική στάση απέναντι στον εαυτό σας.

Όταν δεν προσπαθούμε να εξελιχθούμε

Είναι εξαιρετικά όμορφο να έχουμε συμφιλιωθεί με την προσωπικότητά μας. Αλλά τι γίνεται μετά; Όλοι μας έχουμε περιθώρια βελτίωσης, καθημερινά μπορούμε να σημειώνουμε μικρά βήματα προόδου. Η άποψη πως είστε η «τέλεια» εκδοχή σας, έχετε γνώσεις γύρω από τα πάντα και δεν σας ξεπερνάει κανείς, παραπέμπει στα όρια της αλαζονείας. Δείξτε διάθεση. Μη σταματάτε να προσπαθείτε, να διαβάζετε, να ακούτε τι έχει να σας πει και ένας τρίτος.

shutterstock-1190398753-K7Q1Z.jpg

Όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας

Μια τακτική συνήθεια είναι να προτιμούμε τη σιωπή. Με αυτό τον τρόπο, θεωρούμε πως μας βοηθάμε, καθώς δεν θα δημιουργήσουμε πιθανόν διαμάχες, δεν θα απασχολήσουμε τον άλλον με τα προβλήματά μας και όλα θα είναι καλά. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, πως εσωτερικεύοντας το τι νιώθουμε, αυτό μπορεί να μας εκδηλωθεί σε ψυχικά θέματα υγείας.

Όταν θέλουμε να τα ελέγχουμε όλα

Απαιτούμε διαρκής ενημέρωση και θέλουμε να έχουμε επίγνωση όλων των γεγονότων. Πραγματοποιείται με τοξικό τρόπο, ο οποίος ειδικά στους ερωτικούς δεσμούς, ασκεί τρομερή πίεση. Η δικαιολογία που εμφανίζεται στο προσκήνιο είναι πως θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια και να μην πληγωθούμε, αλλά κι αυτά είναι μέσα στη ζωή. Δεν μπορούμε να προμελετάμε τα πάντα, αποτρέποντας το τι θα συμβεί στο μέλλον.

shutterstock-218427748.jpg

Όταν αρνούμαστε τη βοήθεια

Η υπερηφάνεια και η ανεξαρτησία μας αγγίζει την υπερβολή. Φυσικά, να καταβάλουμε κόπο και να παλέψουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Παράλληλα, όμως, να μην γινόμαστε κάθετοι απέναντι στη λογική. Μην συνδέετε την βοήθεια με την λύπηση. Όταν σας παρουσιάζονται ευκαιρίες, εκμεταλλευτείτε τες.