fbpixel

Search icon
Search
Say Cheese: Βήμα βήμα η δημιουργία του τέλειου πλατό τυριών και όλα τα μυστικά του
MAGAZINE

Say Cheese: Βήμα βήμα η δημιουργία του τέλειου πλατό τυριών και όλα τα μυστικά του

Αρκεί μία βόλτα απ’ το Dacristo!


Tα τυριά είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε αυτήν τη ζωή. Σε μικρά κυβάκια ή και σε ολόκληρες κεφαλές, κλείνουν μέσα τους έναν «ουρανό από πυροτεχνήματα γεύσεων». 

Πώς μπορείτε να φτιάξετε το πιο νόστιμο και ενδιαφέρον πλατό με αυτά;
shutterstock-1674999448.jpg

Ξεκινήστε από το σκεύος

Διαλέξτε έναν άνετο δίσκο από μάρμαρο, ένα ειδικά επεξεργασμένο ξύλο ή μια μεγάλη πιατέλα, ανάλογα με το ύφος του σερβιρίσματος. Μη στριμώχνετε τα τυριά σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να διαλυθούν, καθώς οι καλεσμένοι σας θα προσπαθούν να τα πιάσουν με το πιρούνι τους.

Πότε θα τα σερβίρετε; 

Αν τα βγάλετε στην αρχή, αναζητήστε ανάλαφρες γεύσεις που θα ταιριάζουν με ένα απεριτίφ ή ένα ποτήρι λευκό κρασί. Αν πάλι σερβιριστούν στο τέλος, επιλέξτε κάποια έντονα, που μπορούν να σταθούν δίπλα σε ένα απόσταγμα ή ένα παλαιωμένο spirit.

• Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα τυρί από γάλα αγελάδας και τη βασίλισσα της κατηγορίας, την παρμεζάνα. Η συγκεκριμένη παλαιώνει για 36 μήνες και μπορείτε να τη σερβίρετε κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.

• Προσθέστε και ένα βουβαλίσιο, όπως είναι η φρέσκια μοτσαρέλα. Έχει μία υπέροχη, βουτυράτη, γεμάτη φρεσκάδα γεύση, και ταιριάζει με φρέσκα φρούτα, όπως τα σύκα, τα φραγκόσυκα και τα σταφύλια.

• Μην ξεχάσετε ένα τυρί από πρόβειο γάλα, όπως το πεκορίνο. Πρόκειται για μια έντονη σε γεύση και άρωμα επιλογή, που θα συμπληρώσει μοναδικά την πιατέλα σας.

• Κανένα τυρί -ακόμη κι αν κάποια ανήκουν στην ίδια κατηγορία- δεν είναι ίδιο με το άλλο. Είναι σαν το κρασί: η τοπικότητα, η σύνθεση και η τυροκόμηση διαφοροποιούν τη γεύση του.

• Συνοδέψτε τα με φρέσκα, κρακεράκια ποιότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα κριτσίνια. Μια ωραία ιδέα -που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο- είναι το ζεστό, τραγανό κουλούρι. Ταιριάζει μοναδικά με τα τυριά! Μπορείτε να προμηθευτείτε αρκετά από τον αγαπημένο σας φούρνο και να τα ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

• Τελευταία προσθήκη τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, τουρσιά, ξηροί καρποί: σταφύλια, φράουλες, βατόμουρα, δαμάσκηνα, ντοματίνια, αγγουράκι, σέλερι, ραπανάκια, χουρμάδες, ελιές. Δεν πρόκειται για σαλάτα, το τυρί είναι αυτό που θα πρέπει να πρωταγωνιστεί.

• Μην κόβετε ποτέ το τυρί στο σκεύος που χρησιμοποιείτε για το σερβίρισμα, αλλά σε μια καθαρή επιφάνεια κοπής. Το ίδιο καθαρό θα πρέπει να είναι και το μαχαίρι σας. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει το τυρί του να μυρίζει κρεμμύδι και σκόρδο!

The premium deli shop

dacristo.jpg

To Dacristo πρωτοπορεί στην εμπειρία του διαδραστικού food shopping στη Θεσσαλονίκη. Με δυνατό εκτόπισμα σε επίπεδο κρέατος και με premium προϊόντα από Ελλάδα κι εξωτερικό, σε αυτό το νεοϋορκέζικης φιλοσοφίας deli shop μπορεί κανείς να απολαύσει νόστιμα πιάτα όσο οι άλλοι γύρω ψωνίζουν. Εδώ, σμίγουν μοναδικά κάτω από την ίδια στέγη γαστρονομικές κουλτούρες, γεωγραφικοί προορισμοί, εκλεπ-τυσμένες τεχνικές, φίνες υφές και βαθιά γνώση για το ιδιαίτερο και το ποιοτικό. Στα ράφια υπάρ-χουν συγκεντρωμένοι γευστικοί θησαυροί, έτοιμοι για σερβίρισμα, αλλά και πρώτες ύλες για μαγειρέματα στο σπίτι. Στα ψυγεία, η πιο πλήρης σειρά τυριών και αλλαντικών της ελληνικής και παγκόσμιας παραγωγής, στους χώρους του, ένα κρεοπωλείο με διάφορες κοπές και φυσικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στo Dacristo μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του, ένα μικρό γεύμα ή να πάρει κάτι to-go για το γραφείο ή το σπίτι.

Ένα πλήρες delicatessen στην καρδιά της πόλης, σαν αυτά που συναντάμε στα ταξίδια μας σε κάθε γαστρονομική μητρόπολη.

Info:

• Παλαιών Πατρών Γερμανού 13-15, τηλ.: 2310 235 901

•6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Θέρμη, τηλ.: 2310 385 050

Facebook: Dacristo

Instagram: @dacristodeli

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOWΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023