fbpixel

Search icon
Search
Ρομπότ αντιγράφουν τα γλυπτά του Παρθενώνα σε μια καινοτόμα έκθεση στο Λονδίνο
ARTS & CULTURE

Ρομπότ αντιγράφουν τα γλυπτά του Παρθενώνα σε μια καινοτόμα έκθεση στο Λονδίνο

Η κίνηση "Robot Guerrilla Campaign" συμβολίζει την ανάγκη επαναπατρισμού τους


Μια καινοτόμα έκθεση αναμένεται να επιλύσει μια μακροχρόνια πολιτισμική διαμάχη μέσα από την χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας. Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης δημιούργησε μια ξεχωριστή έκθεση με ρομπότ, το οποίο έχει την ικανότητα να δημιουργεί πιστά αντίγραφα ιστορικών αντικειμένων μεγάλης κλίμακας. Στη νέα του δημιουργική συνθήκη, διαβάζοντας το ρεπορτάζ των "New York Times":  «Άρχισε να σκαλίζει ένα λεπτομερές αντίγραφο ενός από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα του Βρετανικού Μουσείου σε ένα εργαστήριο στην Carrara της Ιταλίας». 

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά σε δύο έργα: το πρώτο ήταν ένα κεφάλι αλόγου σε φυσικό μέγεθος και το δεύτερο ήταν πιθανώς ένα τμήμα της ζωοφόρου. «Αντίγραφα όπως αυτό θα επιτρέψουν στο Βρετανικό Μουσείο να εκπληρώσει, και μάλιστα να επεκτείνει σημαντικά, την εκπαιδευτική του αποστολή, προωθώντας παράλληλα την ηθική διαχείριση σημαντικών αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. 

merlin-209673081-b7ebfff8-3455-43a7-9ad8-7707a6bfbcbd-superjumbo.webp
Francesca Jones / The New York Times


Ο Roger Michel, Διευθυντής του Ινστιτούτου, έχοντας ως στόχο να χρησιμοποιήσει τα αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο, ανέφερε: «Ο μόνος μας σκοπός είναι να ενθαρρύνουμε τον επαναπατρισμό των ελγίνειων μαρμάρων. Όταν δύο άνθρωποι θέλουν το ίδιο cake, το ψήσιμο ενός δεύτερου, πανομοιότυπου με το πρώτο, είναι μια προφανής λύση». Η αρχαιολόγος και πρόεδρος του James R. Wiseman Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Andrea Berlin, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες του Ινστιτούτου να αναστήσει χαμένες αρχαιότητες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της σχέσης μεταξύ των θεατών ενός μνημείου και των στοιχείων που το ίδιο αντιπροσωπεύει.

08sci-parthenon5b-superjumbo.webp
Francesca Jones/The New York Times

Τον Μάρτιο, ο Michel και η εργαστηριακή του ομάδα ήλπιζαν να σαρώσουν το συγκεκριμένο τμήμα της συλλογής, όμως οι υπάλληλοι του ιδρύματος απέρριψαν το επίσημο αίτημά τους. O ίδιος δήλωσε ότι σκόπευε να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του μουσείου, αλλά σάρωσε ούτως ή άλλως μέρος των Μαρμάρων στο μουσείο χρησιμοποιώντας ένα iPad, εξοπλισμένο με εξαιρετικά εξελιγμένους αισθητήρες Lidar που βοηθούν στη δημιουργία τρισδιάστατων έργων. 

Το μουσείο εξέδωσε στη συνέχεια μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Το Βρετανικό Μουσείο ανησύχησε βαθύτατα όταν άκουσε ότι πραγματοποιήθηκε μη εξουσιοδοτημένη σάρωση στις γκαλερί μας. Οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα θα αποτελούσε παραβίαση των κανονισμών μας για τους επισκέπτες. Λαμβάνουμε τακτικά αιτήματα για σάρωση της συλλογής από ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών οργανισμών και δεν είναι δυνατόν να τα ικανοποιούμε όλα αυτά συνήθως».

Το 2016, το Ινστιτούτο παρουσίασε αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος μιας ρωμαϊκής αψίδας 2.000 ετών από την Palmyra στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου και στην Times Square της Νέας Υόρκης με αφορμή την Εβδομάδα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

08sci-parthenon3-superjumbo.webp
Frank Augstein/Associated Press


Η εταιρεία "Robotor", έχει αναλάβει το τεχνικό αυτό κομμάτι της αντιγραφής και αναπαραγωγής. Η ίδια εκπροσωπεί τη νέα γενιά της γλυπτικής τέχνης με τα μηχανήματά της να είναι τα πιο προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία για την αναπαραγωγή όλων των τρισδιάστατων σχεδίων με βάση τα πέτρινα υλικά. Γεννημένη στην καρδιά της λατομικής συνοικίας Carrara, της περιοχής που παρήγαγε το βραβευμένο μάρμαρο που χρησιμοποίησε ο Michelangelo για να σκαλίσει τα αγάλματά του, η φιλοσοφία της έχει καταφέρει με έναν ιδιαίτερα έξυπνο και δημιουργικό τρόπο να συνδέσει την παράδοση της ιταλικής γης με την εφαρμοσμένη τεχνολογία.

217604558-584700519184755-461141064706949783-n.jpg
Image source: @robotor_official
Μέσα από προηγμένες λύσεις, σχεδιάζει με λεπτομέρεια την έρευνά της και «χτίζει» μια νέα μορφή τέχνης με σεβασμό στην αυθεντική της ταυτότητα!