fbpixel

Search icon
Search
O George Clooney ζητάει να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα
ARTS & CULTURE

O George Clooney ζητάει να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Με επιστολή που έγραψε στην Πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μάρμαρων του Παρθενώνα


Ο ηθοποιός George Clooney φαίνεται πως εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του για την επιστροφή των 2.500 ετών Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τα σχόλιά του ενεργοποίησαν και πάλι τη μακροχρόνια συζήτηση για την επανένωση των έργων στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, τα οποία από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι και σήμερα στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tα Νέα, ο Clooney εξέφρασε πρόσφατα στη Janet Suzman -Πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μάρμαρων του Παρθενώνα- ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη». Μάλιστα, η ίδια η Suzman επιβεβαίωσε στην βρετανική εφημερίδα The Art, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηθοποιός επικοινωνεί μαζί της. 

shutterstock-729119248.jpg

Νωρίτερα φέτος, ο Clooney της έγραψε: «Υπάρχουν πολλά ιστορικά αντικείμενα που πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, αλλά τίποτα πιο σημαντικό από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2014 για την προώθηση της ταινίας "The Monuments Men", ο Clooney είχε κάνει και τότε δηλώσεις περί επιστροφής των Μαρμάρων στη χώρα μας. «Είναι το σωστό.», είχε πει. Εκείνα τα σχόλια του ηθοποιού επέστησαν κριτική από τον Boris Johnson, που τότε διατελούσε Δήμαρχος του Λονδίνου, ενώ την ίδια περίοδο η σύζυγος του Clooney, δικηγόρος Ανθρώπινα Δικαιωμάτων, Amal Clooney, συμβούλευε την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Τα αγάλματα του 5ου αιώνα π.Χ. στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816 αφού αφαιρέθηκαν από τον Ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας από τον Σκωτσέζικο ευγενή Λόρδο Έλγιν, τον τότε Οθωμανό πρέσβη.

shutterstock-504487621.jpg

Σε μια online δήλωσή τους, οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου λένε ότι ο Έλγιν ενήργησε με την πλήρη γνώση και την αντίστοιχη άδεια των νομικών αρχών της εποχής, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο. «Τα γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο μεταφέρουν τεράστιο δημόσιο όφελος ως μέρος της παγκόσμιας συλλογής του μουσείου», παραθέτουν. Τέλος, από την προηγούμενη χρονιά έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το εάν τα αρχαία ελληνικά γλυπτά αν θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.