fbpixel

Search icon
Search
Πώς να καταπολεμήσετε το εργασιακό άγχος
PSYCHOLOGY

Πώς να καταπολεμήσετε το εργασιακό άγχος

Οι συνέπειές του επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει συχνά επεισόδια άγχους. Πρόκειται για μια κατάσταση, την οποία δεν μπορούμε να την διακόψουμε απευθείας, αλλά είναι εφικτό να ξεκινήσουμε να την περιορίζουμε σταδιακά έως ότου μάθουμε να τη διαχειριζόμαστε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι μας προκαλούν στρες. Βάσει μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Αμερικάνικο Οργανισμό «Anxiety and Depression Association of America» αποδείχθηκε πως πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος.

Μια από τις πιο κύριες αιτίες είναι το επάγγελμά μας. Γενικότερα, το εργασιακό κομμάτι από μόνο του αποτελεί έναν δύσκολο κλάδο, πόσο μάλλον και όταν εμείς οι ίδιοι δεν βοηθάμε τον εαυτό μας. Είτε αγαπάτε την εργασία σας είτε όχι, είναι απόλυτα κατανοητό να διανύετε περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων το στρες σας κυριεύει. Η προθεσμία των deadlines, η πίεση κατά τη διάρκεια του 8ώρου, η συναναστροφή με συναδέλφους, η επιθυμία να είστε τελειομανής, το εργασιακό περιβάλλον, είναι μερικά από τα κομμάτια που συμβάλλουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην αγνοήσουμε τα σημάδια του άγχους. 

Το εργασιακό στρες είναι ικανό να μας επηρεάσει ψυχικά και σωματικά. Μας αποσυντονίζει από το πρόγραμμά μας, μειώνει την παραγωγικότητά μας και μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκεφάλους ή απώλεια όρεξης, με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί δυσκολία στην καθημερινότητα και αρνητικά feelings. Σίγουρα, δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε τη φύσης της δουλειάς. Αυτό, όμως, που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε σε εμάς και να υιοθετήσουμε πρακτικές και θετικές σκέψεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καταπολέμησή του.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε τις μεθόδους για να ξεκινήσουμε να αξιοποιούμε το άγχος προς όφελός μας.

Αναζητήστε τη πηγή του προβλήματος

    Όταν αισθάνεστε ότι σας πολιορκεί το άγχος, προσπαθήστε εκείνη τη στιγμή να εστιάσετε στις σκέψεις σας. Δείτε ποιο είναι αυτό που σας φέρνει σε αυτήν τη θέση και σημειώστε το σε ένα ημερολόγιο. Επαναλάβετε αυτήν την τακτική τουλάχιστον για δυο εβδομάδες συνεχόμενα. Στο τέλος, ανατρέξτε και διαπιστώστε πόσες φορές σας συνέβη και αν είναι διαρκώς για τον ίδιο λόγο ή και για διαφορετικούς. Έτσι, λοιπόν, εάν γνωρίζετε το πρόβλημα, θα μπορείτε να βρείτε τρόπους για να το αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, εάν αφορά μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα να φροντίσετε να εξασκηθείτε περισσότερο ή τις επόμενες φορές να ζητήσετε μια βοήθεια για να μην αγχώνεστε.

    Πηγαίνετε νωρίτερα και οργανώστε το πρόγραμμα

      Σε περίπτωση που έχετε την τάση να καθυστερείτε στην εργασία σας, αυτό σίγουρα δεν θα σας ωφελήσει. Μια συμβουλή είναι να φτάνετε δέκα λεπτά πιο νωρίς στον χώρο σας, ώστε να έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να μπορείτε να ετοιμαστείτε και να βάλετε σε μια σειρά τις τρέχοντες δουλειές σας. Όταν κυριαρχεί η τάξη, κυρίως στο μυαλό μας, μετά είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούμε.

      Μάθετε να λέτε «όχι»

        Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά όσο πιέζετε τον εαυτό σας με παραπάνω πράγματα, είναι απολύτως φυσιολογικό να αγχωθείτε. Επομένως, σε έντονα φορτικές ημέρες, εάν προκύψει extra αρμοδιότητες, να είστε ειλικρινείς και να θέσετε τα όριά σας.

        Διαλείμματα

          Μη ξεχνάτε να «αδειάζετε» το μυαλό σας και να ξεκουράζεστε. Εάν νιώσετε να χάνετε τον έλεγχο των σκέψεών σας, τότε κάντε ένα step back και μείνετε με τον εαυτό σας για λίγα λεπτά. Επιπλέον, στο διάλειμμά σας, προτιμήστε να μην παραμείνετε στο γραφείο, αλλά να επιλέξτε να βγείτε λίγο έξω για να αλλάξετε παραστάσεις και να πάρετε καθαρό αέρα. 

          Συμφιλιωθείτε με τον ρεαλισμό

            Είναι πολύ όμορφο να έχετε στόχους και να προσπαθείτε να τους εκπληρώσετε. Το λάθος, όμως, που πραγματοποιείται ως προς αυτό είναι πως συχνά οι προσδοκίες μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μας βάζουμε σε μια διαδικασία, η οποία μόνο άγχος μας διοχετεύει.

            «Ανοιχτείτε»

              Όταν μιλάμε και συζητάμε για τα όσα νιώθουμε, αυτομάτως το θέμα δεν παραμένει μόνο δικό μας. Οι άνθρωποι που έχετε κοντά σας είναι εκεί για να σας συμβουλεύσουν, να σας βοηθήσουν ή και απλά για να σας ακούσουν και να ηρεμήσετε. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε και στον υπεύθυνο σας, ώστε να μπορείτε μαζί να δώσετε μια δραστική λύση. Στην περίπτωση που δεν υποχωρεί το άγχος και καλλιεργείται ακόμη περισσότερο μέσα σας, τότε η ιδανικότερη επιλογή είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό.