fbpixel

Search icon
Search
Work-confidence: 9 μυστικά για να "κυριαρχήσετε" στην εργασία σας
LIFE & CAREER

Work-confidence: 9 μυστικά για να "κυριαρχήσετε" στην εργασία σας

Η εξέλιξη εξαρτάται πρώτα από τον ίδιο σας τον εαυτό


Καθημερινά κάνουμε έναν διαρκή αγώνα με την προσωπικότητά μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δυνατότητές μας και αυτό συχνά έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Γενικότερα, σε όλους τους χώρους εργασίας θα συναντήσετε ανθρώπους, οι οποίοι δεν πιστεύουν στην ικανότητές τους και «κρύβονται» πίσω από τις πρωτοβουλίες άλλων, γεγονός που εμποδίζει την προσωπική τους εξέλιξη. Το κλειδί για να διαπρέψετε και να επιτύχετε τις επαγγελματικές σας προσδοκίες και τα οράματά σας είναι αναμφισβήτητα, η αυτοπεποίθηση.

Όσο εύκολο κι αν ακούγεται, άλλο τόσο απαιτητικό είναι να την αποκτήσετε, καθώς χρειάζεται μια εσωτερική δύναμη για να καταφέρετε να τη διατηρήσετε χωρίς όμως να φτάσετε στα όρια της αλαζονείας. Η αποδοχή του εαυτού μας, η πίστη του «εγώ» και οι θετικές σκέψεις πως θα κατακτήσετε, προκειμένου να πετύχετε όσα ονειρεύεστε είναι χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με αυτοπεποίθηση. Σίγουρα, οι δυσκολίες που μπορεί να έχετε βιώσει, οι διακρίσεις που πιθανόν να έχετε υποστεί, ίσως περιστατικά bulling, μπορεί να κάνουν αυτήν τη διαδικασία λίγο πιο απαιτητική. Είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεχνάμε ποτέ ποιοι είμαστε αλλά και να μην επιτρέπεται στους γύρω σας να σας επιβάλλουν τι πιστεύουν για εσάς. Όλοι είμαστε ξεχωριστοί και γεννημένοι με έναν μοναδικό τρόπο.

Ειδικότερα, αυτό παρατηρείται στις δουλειές, οι οποίες πολλές φορές είναι ανταγωνιστικές και απαιτούν και την διεκπεραίωση πολλών υποχρεώσεων. Είναι κατανοητό πως δεν είναι πάντοτε εύκολο να έχουμε αυτοπεποίθηση και ίσως να μην γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να την αυξήσετε. Εμείς βασιζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες, σας παραθέτουμε τρόπους που θα σας την ενισχύσουν. Βέβαια, εάν αντιληφθείτε πως αισθάνεστε κάτι βαθύτερο, ιδανικά επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα σας κατευθύνει και θα σας απελευθερώσει από όσα νιώθετε για εσάς.

Παρακάτω, γνωρίστε τους 8+1 τρόποι που συμβάλλουν στην αύξηση της αυτοπεποίθησής σας, οδηγώντας στην επαγγελματική σας εξέλιξη!

1. Επικοινωνήστε με τους συναδέλφους σας

Δώστε προσοχή στα λεγόμενα και τις σκέψεις των άλλων, εμπνευστείτε από τον κύκλο σας και πραγματοποιήστε συζητήσεις μεταξύ σας. Μην επικεντρώνεστε μόνο στο κινητό ή να είστε ανταγωνιστικοί με αντιεπαγγελματικό τρόπο προς τους υπολοίπους. Εξελιχτείτε μέσα από τους ανθρώπους.

d2f3cf40ce536abdff1cc8733b56c2da8c4143cb.jpeg

2. Μη φοβάστε να ρωτάτε και να κάνετε λάθη

Όλοι μας από κάπου ξεκινήσαμε κι ακόμη κι αν κατέχετε χρόνια εμπειρίας είναι εφικτό να γίνουν λάθη και να υπάρξουν απορίες. Η ζήτηση βοήθειας, δεν είναι ντροπή, είναι ένας τρόπος εκμάθησης, όπου θα σας μεταλαμπαδεύσει βασικές γνώσεις. Δεν είναι τυχαία η φράση «από τα λάθη μας μαθαίνουμε».

3. Να έχετε χιούμορ

Εάν αισθάνεστε ανασφαλής, δοκιμάστε να κάνετε μια ευχάριστη κουβέντα -άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά από το γέλιο όταν προσπαθείτε να «ρίξετε τοίχους». Μέσω του γέλιου, συνδεόμαστε με τον περίγυρό μας. 

4. Τονίστε την παρουσία σας

Μιλήστε, προτείνετε ιδέες, χαρίστε τη συμβουλή σας αλλά υψώστε και ανάστημα σε περίπτωση που νιώσετε ότι σας αδικούν. Η υποστήριξη του εαυτού μας είναι βασικό στοιχείο της αυτοπεποίθησης.

5. Διατηρείστε την ευγένεια σας 

Να διατηρείτε τους τρόπους σας και να σέβεστε το εργασιακό σας περιβάλλον, να χρησιμοποιείτε το «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και κυρίως να παραδέχεστε τα λάθη σας και έπειτα θα προχωρήσετε παρακάτω. Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι να παραδεχθείτε το σφάλμα σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το επαναλάβετε.

apple-ipad-tablet-of-lily-collins-in-emily-in-paris-season-1-ep-1-2020.jpg

6. Να δίνετε την απαραίτητη προσοχή στον συνομιλητή σας

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ακούτε τον συνομιλητή σας χωρίς να τον διακόψετε και να τον αφήνετε να ολοκληρώσει. Αυτό αμέσως δείχνει πως δεν ανησυχείτε για το τι θα ειπωθεί και πως είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε αμέσως μετά.

7. Να είστε ειλικρινής 

Εάν επιθυμείτε κάτι, ζητήστε το ανοιχτά και οτιδήποτε θέλετε να πείτε, κάντε το χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα. Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι σε αυτά που εκφράζετε έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. 

8. Δώστε "πνοή" συνεργασίας

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε ανταγωνιστικοί. Σίγουρα θα σκέφτεστε τι είναι καλό για εσάς αλλά παράλληλα χρειάζεται να ενδιαφέρεστε και για το καλό του συνόλου.  Όλοι μας προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε, αλλά απαιτείται να υπάρχει ομαδικό πνεύμα για να προχωρήσετε παρακάτω και να υπάρξει εξέλιξη. 

9. «Fake it, till you make it»

Να υπενθυμίζετε καθημερινά πως είστε η ιδανική εκδοχή του εαυτού σας. Κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από εσάς. Όλοι είναι μοναδικοί στον κόσμο.