fbpixel

Search icon
Search
Πώς να αντιμετωπίσετε την ψηφιακή κόπωση των ματιών από τις πολλές ώρες στον υπολογιστή
HEALTH

Πώς να αντιμετωπίσετε την ψηφιακή κόπωση των ματιών από τις πολλές ώρες στον υπολογιστή

Προστατεύστε την υγεία των ματιών σας, ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουν ή να παρακολουθούν τα μαθήματά τους ή ακόμα και τα δύο από το σπίτι. Τόσο η τηλεργασία όσο και η τηλεκπαίδευση έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην σωματική υγεία των ανθρώπων, με αποτέλεσμα η υπερκόπωση και η ψηφιακή κόπωση των ματιών να είναι υπαρκτοί κίνδυνοι της καθημερινότητας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό οι περισσότεροι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να διατηρήσουν ή να θέσουν υγιή όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Ενώ, στην περίπτωση των μαθητών, υπάρχει τεράστια δυσκολία στην διαχείριση της νέας και πρωτοφανείς αυτής συνθήκης, όσον αφορά το φόρτο εργασίας τους και τον ελεύθερο χρόνο.

Just to know...

Έρευνες έδειξαν ότι το 59% των ανθρώπων εμφανίζουν συμπτώματα «ψηφιακής κούρασης» των ματιών και το 58% βιώνει ολική υπερκόπωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην προσπάθεια τους να αναδείξουν την αφοσίωση, την εργατικότητα και την παραγωγικότητά τους, δούλευαν όλη μέρα. Βέβαια, πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάσταση αυτή «έπαιξε» και η έλλειψη κοινωνικής ζωής, κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούσαν ως η μόνη παραγωγική ασχολία της ημέρας. Επίσης, μια άλλη σημαντική έρευνα υποστήριξε πως το 65% των παιδιών και τον εφήβων περνούν δυο ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπροστά από μια ψηφιακή συσκευή. Άρα, αντιλαμβανόμαστε πως η ψηφιακή κόπωση των ματιών δεν έχει ηλικία!

Τα συχνότερα συμπτώματα που πολύ πιθανόν να συναντήσετε στην καθημερινότητά σας είναι ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα ή τα υγρά και ξηρά μάτια, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και η διπλή όραση, καθώς και η αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Πέρα από την γνωστή σε όλους μας προφανή λύση, να μειώσετε τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες σας, υπάρχουν και άλλες καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να αποκτήσετε!

Ακολουθήστε τον κανόνα του «20-20-20»

1.png

Γενικά, ως ανθρώπινα όντα, όταν πρέπει να ολοκληρώσουμε μια δουλειά είτε αυτό είναι να απαντήσουμε σε μια πληθώρα από emails είτε να ολοκληρώσουμε την δημιουργία ενός πλάνου έχουμε την έμφυτη τάση να αφοσιωνόμαστε αποκλειστικά σε αυτό. Υπάρχει όμως ένας κανόνας που αν τον τηρήσετε θα νιώσετε σίγουρα καλύτερα με περισσότερη ενέργεια να συνεχίσετε, αλλά και να ολοκληρώσετε παραπάνω υλικό αν χρειαστεί. Είναι ο κανόνας του 20-20-20! Πως το εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα; Κάθε 20 λεπτά, θα πρέπει να κάνετε 20 λεπτά διάλειμμα από την οθόνη και να κοιτάξετε κάτι που βρίσκεται 20 "πόδια μακριά", περίπου υπολογίστε στα 6 μέτρα.

Προσπαθήστε να «ανοιγοκλείνετε» τα μάτια σας

2.png

Όσο περίεργο σας ακούγεται το γεγονός ότι καλό είναι να «ανοιγοκλείνετε» τα μάτια σας κατά την διάρκεια της «επαφής» σας με τον ψηφιακό κόσμο τόσο σημαντικό είναι να συμβαίνει και να τηρείται. Όταν «ανοιγοκλείνετε» τα μάτια σας τουλάχιστον 5-6 φορές το λεπτό, η επιφάνεια των ματιών σας καταφέρνει να διατηρείται καθαρή και υγρή. Σε περίπτωση όμως που νιώσετε τα μάτια σας περισσότερο ξηρά και κουρασμένα, παρατηρήσετε πως δεν παράγουν δάκρυα, αλλά ούτε και λιπαίνονται ικανοποιητικά, με άλλα λόγια ανακαλύψετε πως πάσχετε από ξηροφθαλμία, θα χρειαστεί να το κάνετε πιο συχνά.

Καθίστε 45-60 εκατοστά μακριά από την οθόνη

3.png


Μια από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν έντονη οπτική κόπωση είναι η λανθασμένη απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης. Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε καλύτερη θέαση αλλά ταυτόχρονα να μην βλάπτετε τα μάτια σας; Μπορείτε αρχικά να τοποθετήσετε σε σωστή θέση το σώμα σας. Πιο συγκεκριμένα, καθίστε στην καρέκλα σας σε όρθια θέση, εκτείνετε τον βραχίονά σας και αν η παλάμη σας καταφέρνει να ακουμπήσει την οθόνη σημαίνει πως κάθεστε σωστά. Το πάνω μέρος της οθόνης είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας ή ελάχιστα πιο κάτω σε απόσταση 45-60 εκατοστά. Επίσης, η οθόνη καλό είναι να είναι τοποθετημένη κάθετα και όχι να έχει περιστρέφει ή το οτιδήποτε!

Μειώστε το έντονο φως της οθόνης

4.png

Το έντονο φως σε μια οθόνη όχι μόνο θα μας επηρεάσει αρνητικά, αλλά θα προκαλέσει κούραση και πόνο στους μύες των ματιών μας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστημιακό κολέγιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας, υπό τον Randi Mork και τους συνεργάτες του, έδειξαν ότι η έκθεση σε άμεσο και έντονο φως επηρεάζει τον τραπεζοειδή μυ, λόγω αλληλεπίδρασης μεταξύ του οπτικού συστήματος, του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του συστήματος σταθεροποίησης των μυών της κεφαλής. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσέχουμε αρκετά για αυτό και σημαντικό είναι να μειώσετε το φως από την οθόνη και να αυξήσετε το φως στον χώρο, προτιμήστε περισσότερο φυσικό φως. Plus, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο οθόνης και γυαλιά προστασίας με φίλτρο για να αποφύγετε το μπλε φως της οθόνης.

Η «επαφή» μας με την φύση

5.png

Ναι, η φύση πάντα θα αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για τα πάντα, πόσο μάλλον για την σωματική και πνευματική μας υγεία. Η ζωή στις μεγαλουπόλεις έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα στρες, με την αδράνεια, την υπερκόπωση, καθώς και με την ψηφιακή κόπωση και αυτό γιατί οι πιθανότητες να έρθει σε επαφή κάποιος με ήρεμα και γαλήνια τοπία είναι απειροελάχιστες. Ένας τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας ή τυχόν προβήματα που μπορεί να έχετε είναι να «φέρετε» την φύση σπίτι σας. Πως μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Με την ένταξη πολλών φυτών εσωτερικού χώρου –όπως η σανσιβέρια, το σπαθίφυλλο και η μονστέρα. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την πνευματική σας διαύγεια, αλλά θα προσφέρει ηρεμία και ισορροπία στα μάτια σας.