fbpixel

Search icon
Search
WELLNESS

Πώς η πρακτική του mindfulness με βοήθησε να αντιμετωπίσω αυτήν την πανδημία

Εμπνευστείτε από τις παρακάτω συμβουλές και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει με τη βοήθεια του διαλογισμού. Γιατί όχι;


Πώς η πρακτική του mindfulness με βοήθησε να αντιμετωπίσω αυτήν την πανδημία

Σχεδόν 20 λεπτά πριν τις 6 το πρωί, έξω ξημερώνει ενώ η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη μάλλον ακόμη κοιμάται, φορώντας τις πυτζάμες μου και με ένα τουλάχιστον αστείο messy bun, βρίσκομαι στο μπαλκόνι μου οκλαδόν σε ένα μαξιλαράκι στο πάτωμα με ένα αρωματικό κερί αναμμένο και τις παλάμες μου επάνω στα γόνατα. Όχι δεν είμαι ψυχοπαθής! Το βλέμμα μου χαμηλωμένο και στραμμένο ελαφρώς προς τα μπροστά ξεκουράζεται. Φυσικά και δε σκέφτομαι την ακαταστασία στο δωμάτιό μου, το ανοργάνωτο συρτάρι με τις κάλτσες, τον απέναντι που μάλλον αναρωτιέται τι μπορεί να κάνω χαράματα στο μπαλκόνι, το δεξί μου πόδι που άρχισε να μουδιάζει, ότι νυστάζω ή ότι είναι ακόμη τόσο μα τόσο νωρίς το πρωί...

img-9594.JPG
The Morning Sky

Η προσοχή μου στρέφεται στην αναπνοή μου. Παράλληλα από το μυαλό μου περνούν αμέτρητες σκέψεις. Όπως, που μπορεί να βρίσκεται εκείνη η συμμαθήτριά μου από το δημοτικό που κολλούσε τις τσίχλες της κάτω από το θρανίο... Όσο οι σκέψεις έρχονται, τόσο τις αφήνω να φύγουν και συνεχίζω ευγενικά να θυμίζω στον εαυτό μου να συγκεντρώνεται στην αναπνοή. Όσο προσπαθώ να φτάσω στο απόλυτο self-awareness κομμάτι του ανήσυχου εαυτού μου, περιμένω να χτυπήσει το καμπανάκι στο i-phone μου κι επιτέλους να τελειώσει αυτό το μικρό «βασανιστήριο», που έχω επιβάλει στον εαυτό μου.


Αυτή λοιπόν, είναι μια νέα συνήθεια που υιοθέτησα από τις 14 Μαρτίου a.k.a. στην αρχή του γνωστού σε όλους μας πια, coronavirus lockdown. 10 λεπτά τουλάχιστον ησυχίας, αναπνοής και διαλογισμού το πρωί, όπου και αν βρίσκομαι, όσο και αν βαριέμαι. Η καθημερινότητά μου, όπως και των περισσοτέρων ήταν μέχρι πριν από περίπου δύο μήνες -τόσοι δεν είναι; έχω χάσει τελείως την αίσθηση του χρόνου πλέον- επιεικώς χαοτική. Ανάμεσα σε μία full-time δουλεία, side kicks, meetings, εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις, pilates, φίλους, party, after work drinks -μα πόσα πράγματα μπορεί να χωρούσαν μέσα σε μία μέρα- σπάνια έβρισκα χρόνο για ξεκούραση, πόσο μάλλον ελεύθερο χρόνο, τον οποίο μπορούσα να αφιερώσω στον εαυτό μου χωρίς τύψεις ή fomo.

screen-shot-2020-05-08-at-123446.png
Hello that's me in said pj's

Ξαφνικά, λοιπόν, όπως όλοι μας βρέθηκα με ατελείωτο χρόνο! Χρόνο για χάσιμο, για χόμπι, για εμένα... Με το άγχος της πανδημίας -γιατί φυσικά έπρεπε να ξεσπάσει μία παγκόσμια υγειονομική βόμβα για να με πείσει- και την απραξία να με έχουν κυριολεκτικά πανικοβάλει, αποφάσισα να δώσω μία δεύτερη ευκαιρία στο λεγόμενο mindfullness. Η αλήθεια είναι, ότι η yoga είναι κάτι που έχω χρόνια στη ζωή μου, αλλά το mindfullnes ή ο διαλογισμός απαιτούν ένα είδος ηρεμίας και πειθαρχίας, που απλά δεν είχα ποτέ. Η «απελπισία» μου αυτήν τη φορά με έπεισε να ξεκινήσω την πρακτική μου επιστρατεύοντας apps, experts, βιβλία -ό,τι έβρισκα τέλος πάντων- και ομολογώ ένοχα, ότι δυστυχώς λειτουργεί. 

Προφανώς το ξέρατε πριν να σας το πω εγώ δεδομένου, ότι τα ψυχικά & σωματικά οφέλη του διαλογισμού είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες... Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά και πώς θα τα βάλετε στη ζωή σας!

The Science

meditation0-1.jpg

Η πρακτική του διαλογισμού έχει διερευνηθεί εκτενώς από τον επιστημονικό κόσμο τόσο ως προς τη χρήση της ως θεραπεία για αγχώδεις διαταραχές, όσο και για την πλέον αποδεδειγμένη βελτίωση που προσφέρει σε προβλήματα διάσπασης προσοχής. Σύμφωνα με έρευνες, ο διαλογισμός αποδυναμώνει τη φλεγμονή που προκαλείται ως αντίδραση μετά από έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες. Σύμφωνα με τη σύγχρονη νευροεπιστήμη, η πρακτική του mindfulness επιδρά στα σημεία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την αντοχή μας σε στρεσογόνους παράγοντες, ενώ νεότερες έρευνες δείχνουν ότι επιδρούν θετικά και στον τρόπο με τον οποίο αναρρώνουμε από επεισόδια ή περιόδους έντονου άγχους. Τέλος οι τεχνικές αναπνοής και αυτοσυγκέντρωσης φαίνεται να βοηθούν στις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις κυρίως των γονέων με τα παιδιά τους. Σε μικρή πιλοτική έρευνα του 2018 φαίνεται ότι δρουν θετικά στην καταπολέμηση άγχους και κατάθλιψης σε γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, ειδικής αγωγής ή παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Η mindful ανατροφή των παιδιών είναι ρητά συνδεδεμένα και με τη θετική διάθεση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.


The Tips

Καταλαβαίνω καλύτερα από τον καθένα τη δυσκολία να εντάξετε την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητά σας. Το μυαλό μας είναι εκπαιδευμένο να μας αποσπά την προσοχή από τα συναισθήματα και από το σώμα μας. Η επίγνωση όπως ονομάζεται το mindfulnes στα ελληνικά είναι στην πραγματικότητα τρόπος ζωής τα skills του οποίου χτίζετε στην πρακτική σας. Επίγνωση σημαίνει να είσαι παρών στη στιγμή, χωρίς την απόσπαση σκέψεων και με ένα mindset απελευθερωμένο από την κριτική. Ουσιαστικά να ζεις χαρούμενος στο παρόν, και να αποδέχεσαι την πραγματικότητα και τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι τελείως διαφορετικός από ό,τι έχουμε συνηθίσει καθώς είμαστε απορροφημένοι από την καθημερινότητα μας και συναισθηματικά δεμένοι με τις αναμνήσεις και τα όνειρα για το μέλλον κρίνοντας σκληρότερα από τον καθένα τον εαυτό σας. Πιστεύω, ότι η βίαιη αλλαγή στην καθημερινότητα που ζήσαμε συλλογικά όλοι είναι η τέλεια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε και να δοκιμάσουμε αυτού του είδους την ευτυχία. 

Step 1: Διαμορφώστε τον χώρο σας

meditation2.jpg

Ίσως το πιο σημαντικό. Βρείτε ένα σημείο στο σπίτι όπου νιώθετε άνετα και ασφαλείς. Επιλέξτε το μαξιλαράκι ή την καρέκλα που σας βολεύει περισσότερο, επενδύστε σε κάποιο αρωματικό κερί ή sticks. Φροντίστε τον φωτισμό και την ατμόσφαιρα του χώρου σας. Το κλειδί είναι να σας εμπνέει και να σας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.


Step 2: Επιλέξτε το είδος διαλογισμού που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας

img-9599.jpg
@goop

Breathwork, rebirthing, vipasana, καθοδηγούμενος διαλογισμός, θεματικός διαλογισμός, οι επιλογές είναι πραγματικά άπειρες. Σημαντικό είναι να βρείτε το είδος και την τεχνική που ταιριάζει σε εσάς. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, δοκιμάστε κι εξερευνήστε. 

Step 3: Ακολουθήστε το πρόγραμμά σας χωρίς δικαιολογίες

img-9597-1.jpg
@iamwellandgood

Προφανώς είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αλλά η αυτοβελτίωση χρειάζεται συνέπεια. Μη βρίσκετε χαζές δικαιολογίες. Όσο busy και αν είναι η καθημερινότητά σας αφιερώστε αυτά τα 10 λεπτά. Σας αξίζουν. 

Step 4: Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας

screen-shot-2020-05-08-at-123229.png
@guccibeauty


Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 μέρες για να δημιουργήσουμε μία νέα συνήθεια και περισσότερους από 3 μήνες -ναι συνεχόμενους- για να την ενσωματώσουμε πλήρως στον τρόπο ζωής μας. Κάντε υπομονή και μην κρίνετε αυστηρά τις αδυναμίες σας, αφού είναι κομμάτι αυτού που είστε.

The Practice

screen-shot-2020-05-08-at-132115.png
@crreview

Εάν είστε ακόμη αρχάριοι σε αυτό το ταξίδι self awareness και self love ξεκινήστε με έναν οδηγούμενο διαλογισμό. Θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε πιο εύκολα. Στο συγκεκριμένο guided meditation ο Gustavo Padron θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα συναισθηματικό spring cleaning ειδικά σε κομμάτια της ζωής σας που σας κρατούν πίσω. Ξεκινώντας με ένα minful scan του σώματός σας θα διώξετε εισπνέοντας την πίεση από το σώμα σας και θα αποφορτιστείτε από το stress σε κάθε εκπνοή ενώ θα μπορέσετε να αφήσετε όλα όσα σας βαραίνουν συναισθηματικά και να νιώσετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε. Αυτήν την περίοδο σίγουρα το χρειάζεστε. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι, πάρτε μία βαθιά εισπνοή και ξεκινήστε.

The Recipe

milk-rice-warm-shake.jpg

Warm Breakfast Shake

Σύμφωνα με την Ayurvda ένα ζεστό ρόφημα με κάνελα το πρωί είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα και να ξυπνήστε ήπια το σώμα και το πεπτικό σας σύστημα. Η κανέλα & ο κουρκουμάς θεωρούνται ιερά μπαχάρια για αυτή την πρακτική λόγω της αντιδιαβητικής, αντιφλεγμονώδους και αντικαρκινικής δράσης τους. Μετά από την εξάσκηση επίγνωσης μου και πριν ανοίξω ακόμη κινητό και υπολογιστή ετοιμάζω ένα ζεστό απολαυστικό milkshake. Ό,τι πιο κοντά θα βρείτε σε υγιεινό comfort food.

Συστατικά

 • 250ml γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή φυτικό γάλα της επιλογής σας (λειτουργεί καλύτερα με γάλα βρώμης)
 • 2 κ. σ. βρασμένο ρύζι
 • Κανέλα 
 • Κουρκουμά
 • 1 κ.γ. μέλι (δοκιμάστε μέλι με μαστίχα Χίου)

  Εκτέλεση

  Σε ένα blender προσθέστε το ρύζι και μέρος του γάλατος. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρετε το shake σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας καλά. Μόλις έχει ζεσταθεί το ρόφημα προσθέστε το μέλι, την κανέλα και τον κουρκουμά. Σερβίρετε σε μία κούπα και απολαύστε ζεστό στο μπαλκόνι σας.

  The Shopping Guide

   Comfy chic

  Comfy chic

  Σετ πιτζάμας Olivia von Halle, Net-a-Porter

  GET ME
   Clense your aura

  Clense your aura

  Chakra 6 Βody Mist Αveeda αξιοποιεί τη δύναμη της Αγιουβέρδας και φέρνει ισσοροπία σε σώμα & πνεύμα.

  GET ME
   Taste it

  Taste it

  Mέλι με εκχύλισμα μαστίχας, Exereton

  ORDER ME
   Renew your senses

  Renew your senses

  Αρωματικό κερί Nectarine Blossom & Honey, Jo Malone

  GET ME
   Sit Tight

  Sit Tight

  Μαξιλαράκι διαλογισμού Secret Garden

  BUY ME
   Κeep cozy

  Κeep cozy

  LImited Edition κάλτσες Linda & Johnyy, Happy Socks

  GET ME

  Namaste!