fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο λαχταριστές σαλάτες που θα αναβαθμίσουν τα γιορτινά σας τραπέζια
TASTE

Οι πιο λαχταριστές σαλάτες που θα αναβαθμίσουν τα γιορτινά σας τραπέζια

Γευστικές επιλογές που θα ξετρελάνουν κάθε ουρανίσκο


Γιορτές ίσον gatherings και γευστικά τραπέζια με τους φίλους και την οικογένειά μας. Εκτός από τις κυρίως επιλογές, οι οποίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον και πολλές φορές κλέβουν την προσοχή, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ορεκτικά και κυρίως οι σαλάτες, οι οποίες είναι και αυτές που κηρύσσουν την έναρξη του γαστρονομικού μας ταξιδιού. Για τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες υπάρχουν συνταγές, οι οποίες ταιριάζουν τέλεια στην εποχή και μπορούν να απογειώσουν ολόκληρο το menu. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις εναλλακτικές που αξίζει να δοκιμάσετε!

Χριστουγεννιάτικη coleslaw

xristougeniatiki-coleslaw-2-10-23-site.jpg
Υλικά: 

Για τα καραμελωμένα καρύδια

  • 100 γρ. καρύδια
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη σαλάτα
  • 500 γρ. λάχανο, λευκό
  • 300 γρ. λάχανο, κόκκινο
  • 2 καρότα
  • 1 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μήλο, μεσαίο, πράσινο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 200 γρ. vegan μαγιονέζα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ½ ρόδι
  • 50 γρ. cranberries, αποξηραμένα

Εκτέλεση: 

Για τα καραμελωμένα καρύδια 

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ⅕ της ζάχαρης.  Αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και ρίχνουμε ακόμα ⅕.  Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζάχαρη.  Ρίχνουμε τα καρύδια σε ένα μπολ και τα μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt να ζεσταθούν.  Ρίχνουμε στο τηγάνι το αλάτι και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε ξανά και αποσύρουμε από τη φωτιά.  Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, μεταφέρουμε εκεί τα καρύδια και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.  Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα

Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το λευκό λάχανο, το κόκκινο λάχανο και το κρεμμυδάκι, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το μήλο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο μπολ.  Τρίβουμε στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες τα καρότα και τα ρίχνουμε στο μπολ.  Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τα καρύδια. Σερβίρουμε με ρόδι και cranberries.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύκο και καρύδια

shutterstock-722248621.jpg

Υλικά

  • ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
  • 3 καρότα
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού καρύδια
  • 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια

Για το dressing

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε σποράκια λίγο σπασμένο στο γουδί
  • 1 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Τρίβουμε τα καρότα στο μούλτι. Κόβουμε το λάχανο σε κομματάκια και το τρίβουμε και αυτό στο μούλτι ή το ψιλοκόβουμε στο χέρι. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τη σος. Στο μούλτι ή σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Ελένη Ψυχούλη

    Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρύζι 

    aa5a4d6dec12c1f4d7216f8d6bfcaef8-xl-large.jpg

    Υλικά:

    • 500 γρ. ρύζι καρολίνα
    • 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένα και κομμένα στη μέση
    • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
    • 60 γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο
    • 80 γρ. ψίχα ροδιού
    • 100 γρ. baby σπανάκι
    • 150 γρ. blue cheese
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Ελαιόλαδο

    Για το dressing

    • 120 ml ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
    • 4 κ.σ. μέλι
    • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
    • Αλάτι
    • Πιπέρι

    Εκτέλεση: 

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

    Για το ρύζι

    Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε για 7 λεπτά. Σουρώνουμε το ρύζι και το αφήνουμε στην άκρη.

    Για το dressing
    Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, την κανέλα αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το dressing στην άκρη.

    Για τη σύνθεση

    Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, αδειάζουμε το ρύζι, το κόκκινο κρεμμύδι, το φιλέ αμυγδάλου και την ψίχα ροδιού. Περιχύνουμε με λίγο από το dressing και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το baby σπανάκι, το blue cheese, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανακατεύουμε εκ νέου και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Γιώργος Τσούλης