Η επίδραση της ακτινοβολίας του κινητού στα μάτια και την όραση είναι γνωστή στους ιατρικούς κύκλους εδώ και χρόνια. Με τις πρόσφατες έρευνες να δείχνουν όμως ότι ο μέσος ενήλικας περνά περισσότερες από 10 ώρες της ημέρας τους μπροστά από μια ψηφιακή οθόνη (Nielsen Total Audience Report, 2016), η μελέτη του μπλε φωτός εντατικοποιήθηκε και τα αποτελέσματα φαίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά για την υγεία του δέρματος του προσώπου.
Τι είναι η μπλε ακτινοβολία;
Με το που πατάτε το home button του κινητού σας, η οθόνη αυτόματα φωτίζεται. Αυτό το φως που αντικρίζετε ονομάζεται ορατό φως - επειδή ακριβώς το βλέπετε, σε αντίθεση με τις «αόρατες» υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες- και το φάσμα του χωρίζεται σε πολλά χρώματα, τα οποία εν τέλει συνθέτουν το λευκό. Ένα από αυτά τα χρώματα είναι και το μπλε/μοβ, το λεγόμενο και υψηλής ενέργειας ορατό ή HEV φως.
Info: Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας, η κύρια πηγή της μπλε ακτινοβολίας είναι ο ήλιος.
Πώς επηρεάζει το δέρμα;
Έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία όλο και περισσότερα skincare brands λανσάρουν καλλυντικά ειδικά σχεδιασμένα να προστατεύουν το δέρμα από τη μπλε ακτινοβολία; Είναι άραγε αυτού του είδους η ακτινοβολία όντως επικίνδυνη για το πρόσωπο; Η απάντηση είναι ακόμη αβέβαιη.
«Το ορατό φως, ειδικά το μπλε, έχει γίνει φλέγον ζήτημα στο skincare κομμάτι, καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις που δείχνουν ότι συμβάλλει στον σχηματισμό ρυτίδων και την εμφάνιση υπέρχρωσης» δηλώνει η δερματολόγος Shari Marchbein. «Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το blue light διαπερνά το δέρμα, με αποτέλεσμα να καταστρέφει το DNA, να προκαλεί φλεγμονή και αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης (δομικά συστατικά της επιδερμίδας» συνεχίζει.
Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνη. «Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν οι οθόνες από μόνες τους παράγουν αρκετό μπλε φωτός το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο δέρμα» υποστηρίζει η Marchbein. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να αγνοήσουμε τα μέχρι στιγμής στοιχεία. «Βλέπω ένα νέο μοτίβο υπέρχρωσης σε μερικούς ασθενείς και πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός πως κρατάνε το κινητό τους στο πρόσωπο» αναφέρει η δερματολόγος Loretta Ciraldo. «Τα σημάδια που αφήνει η ακμή στο δέρμα είναι πιο εμφανή στην πλευρά του προσώπου στην οποία το άτομο κρατά το κινητό του. Φαίνεται ότι, σ' αυτήν την περίπτωση, μεγαλύτερα επίπεδα μπλε φωτός καταλήγουν στο δέρμα μέσω της επαφής» προσθέτει.
Τα θετικά: Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι το μπλε φως παρουσιάζει και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, κυρίως «στον κιρκαδικό ρυθμό, τον κύκλο του ύπνου δηλαδή, τη διάθεση, τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα», όπως αποκαλύπτει η οφθαλμίατρος Meenakashi Gupta.
Πως να προστατευτείτε;
Η πρώτη -και πιο προφανής- λύση για να προστατευτείτε από το μπλε φως που εκπέμπει το κινητό σας τηλέφωνο είναι να μειώσετε τον χρόνο χρήσης και τη φωτεινότητά του. Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιείτε ακουστικά και να μην το κρατάτε συνέχεια στα χέρια σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εμφάνισης υπέρχρωσης και διχρωμίας.
Όσον αφορά το καλλυντικό κομμάτι, στην αγορά πλέον θα βρείτε εξειδικευμένες κρέμες και serums τα οποία έχουν σχεδιαστεί να μπλοκάρουν τη μπλε ακτινοβολία, τόσο από τον ήλιο όσο και από τα smartphones, πριν αυτή διαπεράσει την επιδερμίδα. «Μερικοί άνθρωποι, όπως αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα φωτοευαισθησίας, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από blue-light-fighting προϊόντα» τονίζει η Ciraldo. Για τους υπόλοιπους τύπους δέρματος, η Marchbein συστήνει τη χρήση ενός αντιοξειδωτικού serum και ενός αντηλιακού με οξείδιο του σιδήρου. «Τα αντιοξειδωτικά και το οξείδιο του σιδήρου καταπολεμούν τα συμπτώματα του μπλε φωτός, εξαφανίζοντας τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή και καθυστερώντας τη γήρανση» δηλώνει σχετικά.