Η καλή υγεία είναι αποτέλεσµα πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Πολλές φορές εξαρτάται από εµάς, ενώ άλλες φορές χρειάζεται η κατάλληλη εξέταση που θα µας υποδείξει τι ακριβώς πρέπει να προσέξουµε. Ξεκινήστε τη φετινή χρονιά τσεκάροντας τη λίστα από το Α έως το Ω και ποντάρετε στην πρόληψη για να απολαύσετε κάθε στιγµή της ζωής σας.
Αιµατοκρίτης
Η εξέταση που δείχνει το ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιµοσφαιρίων στο αίµα και κατ’ επέκταση τυχόν αναιµία ή σοβαρή απώλειας αίµατος του σώµατος. Οι φυσιολογικές τιµές του αιµατοκρίτη για τις γυναίκες κυµαίνονται µεταξύ 35-47%.
Βιοχηµικές εξετάσεις
Περιλαµβάνονται στο ετήσιο τσεκ απ και προσδιορίζουν, µεταξύ άλλων, το σάκχαρο, την ουρία, την κρεατίνη, το ουρικό οξύ, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, ενώ εξετάζουν και τις τιµές γ-GT που ελέγχουν το ήπαρ.
Γυναικολογικές εξετάσεις
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ενοχλήσεις, καλό είναι να εξετάσετε τα πυελικά όργανα, δηλαδή, την ουροδόχο κύστη, τη µήτρα, τον κόλπο, τις ωοθήκες, καθώς και το λεπτό και το παχύ έντερο. Επιπλέον εξετάσεις που πρέπει να κάνει µια γυναίκα σε τακτική βάση είναι για τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, για διαβήτη και λιπίδια, ενώ µετά τα 65, συνιστάται και εξέταση οστικής πυκνότητας για να διαπιστωθεί η µάζα των οστών.
∆όντια
Μην περιµένετε να σας πονέσει κάποιο δόντι για να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Το ιδανικό είναι να κάνετε έναν έλεγχο και καθαρισµό δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον, αν έχετε ορθοδοντικά προβλήµατα θα σας παραπέµψει σ' έναν εξειδικευµένο ορθοδοντικό, ώστε να αποκτήσετε ένα υγιές και όµορφο χαµόγελο.
Ενέργεια
Πριν ψάξετε τις βαθύτερες αιτίες για την έλλειψη ενέργειας που νιώθετε, βεβαιωθείτε πως κοιµάστε σωστές και συγκεκριµένες ώρες, πως δεν το παρακάνετε µε την καθιστική ζωή, ή πως η διατροφή σας είναι ισορροπηµένη και πως τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισµό σας είναι επαρκή.
Ζαλάδα
Από την πιο αθώα εξήγηση έως ένα σύµπτωµα του αυχενικού, όπως ο ίλιγγος, το κλειδί για να κατανοήσουµε τη ζαλάδα είναι να παρακολουθήσουµε τη συχνότητα, το πότε εµφανίζεται και τι την προκαλεί. Σε συγκεκριµένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας οδηγήσει σε ειδικότερες εξετάσεις.
Ηµικρανίες
Πρόκειται για µία κατηγορία πονοκεφάλου που είναι συχνότερη στις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, που εντοπίζεται στο ένα από τα ηµισφαίρια του κεφαλιού. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση ώστε ο ασθενής να δει ποια είναι τα ερεθίσµατα που προκαλούν τα συµπτώµατα, όπως και σε ποια φάρµακα αντιδρά αποτελεσµατικά.
Θυρεοειδής
Ο υπολειτουργικός ή υπερλειτουργικός θυρεοειδής αδένας είναι συχνό πρόβληµα στις γυναίκες, ειδικότερα άνω των 35 ετών. Αν αισθάνεστε διαρκή κόπωση, παρατηρείτε αλλαγή στην όρεξη και το βάρος σας, έχετε αυξηµένους παλµούς, ενώ και τα µαλλιά σας έχουν γίνει ιδιαίτερα αδύναµα, τότε ίσως είναι η ώρα να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.
Ιώσεις
Από τις ιώσεις µέχρι ένα απλό κρυολόγηµα, υπάρχουν διάφορα και διαφορετικά συµπτώµατα στα οποία πρέπει να δώσετε βάση: πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και πονόλαιµος, καταρροή, πόνοι στο σώµα, αλλά κι αίσθηµα κόπωσης. Αυτά συνήθως υποδεικνύουν πως έχετε κάποια ίωση.
Καρδιά
Αν κάτι σας αγχώνει και δεν έχετε κάποια διαφορετική υπόδειξη από τον γιατρό σας, τότε κάντε προληπτικά ηλεκτροκαρδιογράφηµα, υπέρηχο καρδιάς και µια δοκιµασία κοπώσεως στα 30 σας κι επαναλαµβάνετε αυτές τις εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ανάλογα µε την ηλικία σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡO ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 134 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018