Η ευαισθητοποίηση για την περιεμμηνόπαυση - τη μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση - αυξάνεται, αλλά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα συμπτώματά της, οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από αυτά, ακόμη και στα 30 μας.
Δείτε παρακάτω όλα όσα μπορείτε να κάνετε κατά την περιεμμηνόπαυση!
Μη μετράτε τις θερμίδες
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γυναίκες στα τέλη των 30 και στα 40 περιλαμβάνουν την παράλειψη γευμάτων ή τον περιορισμό των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια την υπερκατανάλωση τροφής το βράδυ, την κατανάλωση σαλάτας και σούπας για μεσημεριανό γεύμα, που δεν θα σας χορτάσουν ποτέ. Το να τρώτε περιοριστικά όλη την ημέρα αντί να τρώτε ουσιαστικά, χορταστικά γεύματα, σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να χάσετε βάρος παρόλο που "τρώτε σχεδόν τίποτα". Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται ποιοτικά θρεπτικά συστατικά και τα τρία μακροστοιχεία - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος - για να ευδοκιμήσει, ειδικά σε αυτό το στάδιο της ζωής.
Δώστε προτεραιότητα στο self-care
Όταν είμαστε αγχωμένοι, παράγουμε περισσότερη κορτιζόλη, την οποία ο οργανισμός παράγει ήδη περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη και να προωθήσουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να καταστείλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσει τον σχηματισμό οστών και κολλαγόνου, τα οποία με τη σειρά τους ενδεχομένως θα προκαλέσουν χάος στο σώμα της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου. Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες είναι θετικό. Το πιο σημαντικό είναι να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να καταλάβετε ότι όλοι αξίζουν ξεκούραση. Πολλές γυναίκες είναι μαζικά επιβαρυμένες με τη δουλειά και την οικογένεια, οπότε συχνά έρχονται τελευταίες στη λίστα των προτεραιοτήτων. Το να θέτετε σε προτεραιότητα τις δικές σας ανάγκες είναι η πιο σημαντική μορφή αυτοφροντίδας!
Διατηρήστε το σάκχαρο του αίματος ισορροπημένο
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, οπότε οι αλλαγές σε αυτές τις ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος. Ο διαταραγμένος ύπνος, το στρες και οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου καθώς μεγαλώνουμε επηρεάζουν, επίσης, το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τη ζάχαρη- απλώς να είστε προσεκτικοί και να σκέφτεστε να έχετε άφθονη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, να αποφεύγετε τα σνακ μεταξύ των γευμάτων και να μειώνετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες.
Να γνωρίζετε τα facts
Η συζήτηση γύρω από την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση αλλάζει, αλλά πολλοί μύθοι επιμένουν. Ο κυριότερος είναι ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Στην πραγματικότητα, επειδή η έμμηνος ρύση σας τείνει να γίνεται ακανόνιστη αυτή την περίοδο, μπορεί να είναι δύσκολο να προβλέψετε αν και πότε έχει συμβεί ωορρηξία κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε κύκλου.
Ξεκινήστε τη λήψη βιταμίνης Β
Ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι χρήσιμο για τις γυναίκες που υποφέρουν από χαμηλή ενέργεια, ειδικά αν επιλέγετε μία χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Οι βιταμίνες Β χρησιμεύουν και για συμπτώματα τύπου PMS, καθώς βοηθούν στη σύνθεση ορμονών και αποτελούν ζωτικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από τον οργανισμό.
Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα - τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, τα δημητριακά, τα πατατάκια φούρνου - στερούνται των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία. Ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στις λιγούρες και στην πτώση της ενέργειας. Να είστε επίσης επιφυλακτικοί με τα τεχνητά γλυκαντικά, καθώς το σώμα μπορεί να αντιδράσει σε αυτά σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στη ζάχαρη, με τη διαφορά ότι περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες που επηρεάζουν το έντερο και το σάκχαρο στο αίμα. Προτιμήστε τα βιολογικά τρόφιμα, όπου είναι δυνατόν, για να μειώσετε την έκθεσή σας σε χημικές ουσίες, οι οποίες διαταράσσουν τις ορμόνες. Επιπλέον, αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι τυλιγμένα σε πλαστικό - το οποίο έχει επίδραση στις ορμόνες - και αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων ή το ζέσταμα τροφίμων σε πλαστικά δοχεία, καθώς το πλαστικό περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να διαρρεύσουν στο φαγητό.
Διασφαλίστε την ενυδάτωσή σας
Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, μπορεί να γίνετε λιγότερο ευαίσθητοι στη δίψα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Για να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι, προσέξτε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ και τρώτε περισσότερες ενυδατικές τροφές, όπως ζωμούς, σούπες, σέλινο, αγγούρι και καρπούζι. Δώστε προσοχή και στην ποιότητα του νερού σας και σκεφτείτε να προμηθευτείτε ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο νερού για οικιακή χρήση.