fbpixel

Search icon
Search
Πώς να θεραπεύσετε τα μαλλιά σας μετά το καλοκαίρι
HAIR & NAILS

Πώς να θεραπεύσετε τα μαλλιά σας μετά το καλοκαίρι

Από την ανεπιθύμητη ψαλίδα έως την ξηρότητα, αυτός είναι ο τρόπος να φροντίσετε τα post-summer μαλλιά σας


Το χλώριο, το αλμυρό θαλασσινό νερό, η βαφή των μαλλιών πριν από τις διακοπές και στη συνέχεια όλα αυτά τα θερμαινόμενα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να ηρεμήσετε το φριζάρισμα που προσπαθείτε να καταπολεμήσετε όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός - το καλοκαίρι δεν κάνει τίποτα για την υγεία των μαλλιών σας. Ενώ όσοι έχουν βαμμένα μαλλιά έχουν να αντιμετωπίσουν τη χλωρίνη που αφαιρεί τη φυσική τους χρωστική ουσία αφήνοντάς τα ξηρά και εύθραυστα, το χλώριο μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και το θαλασσινό νερό μπορεί να είναι λειαντικό, προκαλώντας περισσότερη ζημιά και σπάζοντας τους δεσμούς που κρατούν τα μαλλιά λαμπερά και δυνατά.

Βάσει των ειδικών, τα σωματίδια ή τα χημικά στοιχεία που συνθέτουν τα μαλλιά σας είναι μια σειρά από "δεσμούς" και μετά το καλοκαίρι - όταν βρισκόσασταν πιο τακτικά σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα (που σημαίνει ότι τα μαλλιά σας έχουν εκτεθεί σε περισσότερο ηλιακό φως, θερμότητα και ρύπους) είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείτε να προσθέσετε προϊόντα δεσμών στο πρόγραμμά σας, καθώς τα μαλλιά σας μπορεί να αισθάνονται λίγο κουρασμένα και φθαρμένα.

1a41c3e6b9f33878d78f95b48d97a694.jpg

Φυσικά, οι θεραπείες και τα προϊόντα επιδιόρθωσης δεσμών (bond repair treatments) δεν είναι καινούργια - αλλά εξελίσσονται συνεχώς και όλα είναι χημικά μοναδικά. Σε γενικές γραμμές όμως, τα περισσότερα περιέχουν κάποια μορφή αμινοξέων - τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών (από τα οποία αποτελούνται τα μαλλιά), γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν τους σπασμένους δεσμούς σε πολύ βαθύτερο επίπεδο, δουλεύοντας στον φλοιό και όχι μόνο στο επιφανειακό επίπεδο της τρίχας.

Υπάρχουν τρεις τύποι δεσμών που βρίσκονται στα μαλλιά - υδρογόνου, ιοντικοί και ομοιοπολικοί και μαζί δημιουργούν ισχυρές αλληλεπιδράσεις μέσα στις πρωτεϊνικές αλυσίδες που αποτελούν τις μεμονωμένες ίνες της τρίχας. Ωστόσο, αυτοί οι δεσμοί δεν είναι ίδιοι. Οι δεσμοί υδρογόνου είναι οι πιο αδύναμοι και μπορούν εύκολα να σπάσουν με την έκθεση στο νερό ή τη θερμότητα, αλλά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, γι' αυτό και όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι, αυτά επανέρχονται στο φυσικό τους σχήμα. Οι ιοντικοί δεσμοί είναι επίσης προσωρινοί και ενώ είναι ελαφρώς ισχυρότεροι, αποδυναμώνονται και μπορούν να σπάσουν όταν τα μαλλιά αλλάζουν το pH τους από προϊόντα ή διεργασίες. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ομοιοπολικοί δεσμοί που δίνουν δομή στα μαλλιά και παρόλο που είναι οι ισχυρότεροι, μπορούν ακόμα να σπάσουν μέσω πραγμάτων όπως η λεύκανση ή το υπερβολικό θερμικό styling που αλλάζουν και βλάπτουν την εσωτερική δομή των μαλλιών.

Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτή την -ιδανική για post-summer- θεραπεία μαλλιών!

2eae908e18af33ec4482807b1480501d.jpg

Τι είναι το "bonder" μαλλιών;

Οι παραδοσιακοί δημιουργοί δεσμών επιδιορθώνουν τους σπασμένους δεσμούς στα μαλλιά, οι οποίοι αποτελούν μέρος της πρωτεϊνικής δομής της τρίχας. Η δημιουργία δεσμών έχει γίνει πλέον γενικός όρος και τον βλέπουμε να χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία θεραπειών αποκατάστασης μαλλιών. Αυτά τα προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιδιορθώνουν και να επανασυνδέουν τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες σε μοριακό επίπεδο.

Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας μαλλιών, την οποία ουσιαστικά μπορούμε να βρούμε είτε στο κομμωτήριο, είτε σε καταστήματα λιανικής. Τα συστατικά της bond θεραπείας συγκεντρώνονται σε διάφορα είδη προïόντων μαλλιών, όπως μάσκες και conditioner, καθώς υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες είναι αποκλειστικά βασισμένες στο hair bonding. 

Τι την κάνει να διαφέρει από άλλες θεραπείες;

Οι περισσότερες μαλακτικές κρέμες και μάσκες περιέχουν γενικά έλαια, σιλικόνες και φιλμ που χρησιμοποιούνται για να κρύψουν την υποκείμενη ζημιά, ενώ τα bonders επιδιορθώνουν τα μαλλιά από μέσα προς τα έξω.

Γιατί χρειαζόμαστε το " hair bonder";

Διαφορετικοί τύποι μαλλιών θα επωφεληθούν από τη χρήση ενός bonder με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, θα αυξήσει δραματικά την αντοχή των λεπτών και εύθραυστων μαλλιών - μειώνοντας σημαντικά το σπάσιμο και βελτιώνοντας την εμφάνιση και την αίσθηση. Για τα μαλλιά με υφή, βελτιώνει το μοτίβο της τρίχας και τα επίπεδα υγρασίας, καθιστώντας τα προϊόντα styling πολύ πιο αποτελεσματικά. Στην ουσία, δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούν όλοι - αλλά θα ωφελήσει κάθε τρίχα που υπόκειται σε χημικές ουσίες, θερμότητα ή γενική φθορά και μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τα μαλλιά που είναι φυσικά πιο αδύναμα.

Πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα bonders;

Η αληθινή επιδιόρθωση δεσμών δεν μπορεί να ξεπλυθεί - γι' αυτό και συχνά συνιστάται πριν από το λούσιμο με σαμπουάν. Αυτό εξακολουθεί να αφήνει χώρο στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας για να χρησιμοποιείτε παραδοσιακές μάσκες και μαλακτικά που παρέχουν βελτιωτικούς παράγοντες, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί για μεταξένια, ευκολοχτένιστα μαλλιά. Απλώς φροντίστε να εφαρμόζετε το προïόν σε σχετικά καθαρά μαλλιά - δεν πειράζει αν δεν είναι φρεσκοπλυμένα, αλλά η συσσώρευση βαριών προϊόντων ή η πολλή λιπαρότητα μπορεί να εμποδίσει τη θεραπεία να φτάσει στις τούφες. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα αφήνοντας τα "συνδετικά" για λίγο, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αν έχετε αμφιβολίες, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

ac153a10dcc29312c1a4cc51f5b5b3c9.jpg

Πόσο συχνά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε;

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσωπικές σας ανάγκες. Όσο περισσότερους επιθετικούς παράγοντες δέχονται τα μαλλιά σας (χημικές ουσίες, θερμότητα, χτενίσματα, βούρτσισμα, πλεξούδες κ.λπ.) τόσο πιο συχνά μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση και επιδιόρθωση της βλάβης ένας δημιουργός δεσμών. Μια φορά την εβδομάδα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά συνιστάται να ακολουθήσετε μια προσεκτική προσέγγιση και να το αυξήσετε σε κάθε λούσιμο, αν έχετε πολύ εύθραυστα ή επιρρεπή σε φθορές μαλλιά.

Υπάρχει κάτι ή κάποια συστατικά που αξίζει να αποφύγετε;

Ορισμένα bonders - ενώ βελτιώνουν την εμφάνιση και την αίσθηση των μαλλιών εξωτερικά - δεν επανορθώνουν πραγματικά από μέσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές δεσμών περιέχουν πολυμερή, σχηματιστές φιλμ και συστατικά στυρενίου. Αυτά μπορεί να αφήσουν μια τεχνητή επίστρωση στα μαλλιά - γι' αυτό προσέξτε. Επίσης, όσοι έχουν από τη φύση τους πολύ δυνατά μαλλιά θα παρατηρήσουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφανή - αλλά μπορεί ακόμα να βρουν αξία στη χρήση ενός συνδετικού υλικού για την υποστήριξη της υπόλοιπης ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών τους.

Τι δεν μπορούν να κάνουν οι δημιουργοί δεσμών;

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι από τα bonders όταν αναζητούν καλύτερη ενυδάτωση, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος σκοπός αυτής της τεχνολογίας. Ενώ τα bond builders δίνουν προτεραιότητα στη δύναμη της τρίχας και ελαχιστοποιούν το σπάσιμο, συνήθως δεν εξυπηρετούν τη μεταξένεια, την απαλότητα ή την ευκαμψία της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν συστατικά με βάση την υγρασία ή τα συστατικά περιποίησης για να προσδώσουν μεταξένια στιλπνότητα στα μαλλιά.