fbpixel

Search icon
Search
Πώς να στεγνώνετε τα μαλλιά σας χωρίς να τους προκαλείτε ζημιά
HAIR & NAILS

Πώς να στεγνώνετε τα μαλλιά σας χωρίς να τους προκαλείτε ζημιά

Ακολουθήστε πιστά τα tips των hairstylists


Το στέγνωμα με πετσέτα, το στέγνωμα στον αέρα και το στέγνωμα με πιστολάκι για τα βρεγμένα μαλλιά έχουν όλα μοναδικά πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχει ένα κοινό στοιχείο: η πιθανότητα να προκαλέσουν ζημιά όταν προσεγγίζονται λανθασμένα. Σύμφωνα με τους hair experts, τα μαλλιά βρίσκονται στην πιο εύθραυστη κατάστασή τους όταν είναι βρεγμένα. 

Ενώ δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος μέθοδοι για το στέγνωμα των μαλλιών σας -η επιλογή σας εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τύπος των μαλλιών σας και οι στόχοι του styling σας-, υπάρχουν τρόποι για να βελτιστοποιήσετε την τεχνική σας - και εμείς τους εντοπίσαμε.

Παρακάτω θα βρείτε μια πλήρη ανάλυση του πώς να στεγνώνετε τα μαλλιά χωρίς να τα καταστρέφετε

Τεχνικές στεγνώματος με πετσέτα

Το στέγνωμα με πετσέτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τύπους μαλλιών που τείνουν προς την ξηρή πλευρά ή δεν διατηρούν την υγρασία για πολύ, ίσως λόγω λεπτότερης πυκνότητας ή υπάρχουσας επεξεργασίας με χρώμα. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι επίσης μια προτινώμενη μέθοδος για όσους χρειάζονται βοήθεια για να στεγνώσουν τα μαλλιά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Πώς προσεγγίζει λοιπόν κανείς σωστά το στέγνωμα με πετσέτα;

shutterstock-1792926832.jpg

Πιέστε, μην τρίβετε

Προτείνεται να πιέζετε απαλά το περιττό νερό αντί να το τρίβετε δυνατά. Αν τρίβετε τα μαλλιά, μπορεί να προκαλέσετε σπάσιμο ή να τραβηχτούν. Τα μαλλιά μας, ανεξάρτητα από το σχήμα, το μήκος ή την πυκνότητά τους, βρίσκονται στην πιο ευάλωτη και εύθραυστη κατάστασή τους όταν είναι βρεγμένα.

Επιλέξτε απορροφητικά υλικά

Η χρήση οποιασδήποτε πετσέτας μπάνιου που είναι διαθέσιμη μπορεί να είναι η αιτία του παρατεταμένου φριζαρίσματος. Αντ' αυτού, επιλέξτε μια ειδική πετσέτα μαλλιών από απορροφητικό υλικό, όπως μικροΐνες. Το πλεονέκτημα της χρήσης μιας πετσέτας μικροϊνών αντί μιας κανονικής πετσέτας είναι ότι θα απορροφήσει το νερό πιο γρήγορα. Μάλιστα, αυτά τα υλικά μπορούν να λειτουργήσουν ιδιαίτερα καλά για παχύτερους τύπους μαλλιών που τείνουν να διατηρούν περισσότερη υγρασία. Αν τα μαλλιά σας δεν συγκρατούν τόση υγρασία, τα βαμβακερά μπλουζάκια θα απορροφήσουν επίσης με ασφάλεια το νερό. Τα μπλουζάκια έχουν επίπεδη επιφάνεια και αυτή η έλλειψη πρόσθετης υφής στις τούφες σας δεν θα τραυματίσει τα μαλλιά.

Τεχνικές στεγνώματος στον αέρα

Το στέγνωμα στον αέρα μπορεί να είναι η μέθοδος της επιλογής σας αν γνωρίζετε ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται ένα διάλειμμα από το θερμικό styling ή άλλες παρεμβάσεις. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια αναγκαιότητα με βάση τις απαιτήσεις του χρόνου σας. Και ενώ μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κάνετε "λάθος" στην επιλογή του στεγνώματος με τη λιγότερη προσπάθεια, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στα μαλλιά σας περισσότερες πιθανότητες να στεγνώσουν στον αέρα τόσο αποτελεσματικά όσο και αποδοτικά.

shutterstock-534960631.jpg

Ανακινήστε τα μαλλιά σας

Το γρήγορο τίναγμα των μαλλιών σας μπορεί να βοηθήσει πολύ κατά το στέγνωμα στον αέρα, ειδικά πριν και μετά την εφαρμογή προϊόντων styling που τονίζουν τον τύπο των μαλλιών σας. Το τίναγμα των μαλλιών επιτρέπει στον αέρα να περάσει και αυτός ο αερισμός σε όλα τα μαλλιά προτρέπει σε ταχύτερο στέγνωμα.

Editor's tip: Η χρήση ενός προστατευτικού θερμότητας σε αυτή την περίπτωση μπορεί ακόμα να αποτρέψει το σπάσιμο και να προσφέρει ένα απαλό, θρεπτικό φινίρισμα στα μαλλιά που έχουν στεγνώσει στον αέρα

Χρησιμοποιήστε μια χτένα με φαρδιά δόντια

Οι χτένες με φαρδιά δόντια είναι μια πολύ καλή επιλογή επειδή δεν προκαλούν υπερβολική καταπόνηση στα βρεγμένα, εύθραυστα μαλλιά. Παρόμοια με την τεχνική του τινάγματος, μια χτένα με πλατιά δόντια βοηθά στον αερισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δόντια της χτένας σας που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους επιτρέπουν στον αέρα να ρέει. Αν η προτίμησή σας είναι να στεγνώνετε στον αέρα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε κάποια μπερδέματα που πρέπει να ξεμπερδέψετε, αυτή είναι η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσετε. Τα πολύ λεπτά μαλλιά που έχουν μεγάλο όγκο (δηλαδή, είναι πολλά) μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα leave-in-conditioner πριν τα χτενίσετε.

Editor's tip: Όταν ξεμπερδεύετε τα μαλλιά σας, ξεκινήστε από τις άκρες και προχωρήστε αργά προς τα πάνω, προς τις ρίζες. Αυτό θα επιτρέψει σε τυχόν μπερδέματα να μετακινηθούν προς τα κάτω και να φύγουν με ευκολία, ειδικά με τα βρεγμένα μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Τεχνικές για στέγνωμα με πιστολάκι

shutterstock-2233123683.jpg

Με τη θερμότητα που εμπλέκεται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τεχνικές στεγνώματος με πιστολάκι απαιτούν προσοχή και φροντίδα. Η θερμότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή σοβαρής βλάβης για τα μαλλιά, ειδικά με παρατεταμένη χρήση ή υψηλή ή συχνή έκθεση. Όμως, τα οφέλη ενός καλού blow-out είναι δύσκολο να τα αρνηθεί κανείς, και όταν γίνεται σωστά, προσφέρει ένα επιθυμητό χτένισμα και μια εμφάνιση που μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα. Επιτρέψτε μας να σας ξεναγήσουμε στα 4 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα υγιές πιστολάκι.

  1. Ξεκινήστε με ημί-στεγνά μαλλιά: Χρησιμοποιήστε μία από τις προαναφερθείσες τεχνικές για να στεγνώσουν τα μαλλιά σας κατά 60-70%. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τη θερμότητα που απαιτείται για να στεγνώσουν τα μαλλιά. Λιγότερος χρόνος ισοδυναμεί με λιγότερη θερμότητα και ζημιά.
  2. Ξεμπερδεύετε και προστατεύετε: Προτείνεται η χρήση ενός μαλακτικού (leave-in) ή ενός προστατευτικού θερμότητας. Οι βούρτσες με "πτερύγια" είναι επίσης σχεδιασμένες για το ξεμπέρδεμα.
  3. Εφαρμόστε προϊόντα styling: Σκεφτείτε μια κρέμα styling ή αφρό για όγκο. Η επιλογή των σωστών προϊόντων μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε την ανάγκη για μασιές μετά το στέγνωμα.
  4. Χωρίστε τα μαλλιά σε τμήματα: Για να αποφύγετε το μπέρδεμα.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: όλες οι τεχνικές που επιλέγετε για να στεγνώσετε τα μαλλιά σας κρύβουν κινδύνους. Επομένως, βρείτε τον τρόπο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας, στον χρόνο σας και στον τύπο μαλλιών σας και αξιοποιείστε τις συμβουλές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.