«Γιατρέ, θα παραμορφωθώ;», είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούμε στις πρώτες συναντήσεις μας με τους ασθενείς. Η απάντηση είναι: «Όχι»! Οι αισθητικές ιατρικές πράξεις δεν παραμορφώνουν, αντίθετα διορθώνουν τις ατέλειες και βελτιώνουν την εικόνα μας. Η σύγχρονη τάση στην Αισθητική Ιατρική είναι να εξασφαλίζεται ένα φυσικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες, άμεσο και πολλές φορές προσιτό ως προς το κόστος.
Η προσέγγιση της ομορφιάς σήμερα
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των social media, η εικόνα κατέχει σημαντικό ρόλο. Η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ανά πάσα στιγμή και η εύκολη επεξεργασία τους, όπως και η άμεση προβολή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες, δημιουργούν ανάγκες και προσδοκίες -πολλές φορές- μη ρεαλιστικές ή υπερβολικές.
Η νέα γενιά, γνωστή ως “selfie generation”, είναι άμεσα εξαρτημένη και συνηθισμένη σε ανάλογες διαδικασίες, μεγαλώνοντας με την ιδέα ότι η Πλαστική Χειρουργική είναι άμεσα προσβάσιμη, οικονομική και -δυστυχώς- αναγκαία. Ανάλογα με την τάση που επικρατεί σ’ έναν virtual κόσμο, είναι πιο εξοικειωμένη σε επεμβάσεις στο σώμα και το πρόσωπο. Δηλώνει ενημερωμένη, δε φοβάται να κάνει τη διαφορά και πιστεύει πως μπορεί ν’ ανατρέψει τα κοινωνικά στεγανά.Διαμορφώνει trends, απαιτεί αλλαγές που σε άλλες εποχές θα έμοιαζαν υπερβολές, όπως η αυξητική χειλιών ή το fox eyes, και δημιουργεί την εικόνα της σύμφωνα με τα δεδομένα στο διαδίκτυο. Διεθνισμός και influencers ορίζουν και καθοδηγούν την πορεία της Αισθητικής Ιατρικής. Η σημερινή γυναίκα των 50+ δεν μπορεί να συγκριθεί με γυναίκες ανάλογης ηλικίας προηγούμενων δεκαετιών, κι αυτό οφείλεται σ’ ένα μεγάλο μέρος στην Πλαστική Χειρουργική. Οι αισθητικές επεμβάσεις σήμερα δύσκολα αποτελούν «ταμπού» και είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό «απενοχοποιημένες». Σε αυτό έχουν συμβάλει και πολλές celebrities, επικοινωνώντας στα media την αισθητικής φύσεως ιατρική πράξη στην οποία έχουν οι ίδιες υποβληθεί.
Οι Προκλήσεις Της Αισθητικής Ιατρικής
Είναι σημαντικό ν’ αναφερθούν οι παράλογες απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν. Αρκετές φορές, προσέρχονται άτομα που έχουν μια κακή αντίληψη της εικόνας του σώματός τους (body dysmorphia) ή είναι εθισμένοι σε αισθητικές επεμβάσεις. Αυτό οδηγεί σε υπερβολές και, τελικά, σε δυσφήμηση για τον ιατρό και την Πλαστική Χειρουργική σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο. Είναι, επίσης, σύνηθες να μας επισκέπτονται άνθρωποι που η αντίληψη της πραγματικής τους εικόνας έχει αλλοιωθεί, υιοθετώντας μια άλλη προσωπικότητα, που είναι αποτέλεσμα φίλτρων και εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών, κάτι που ορίζεται ως “snapchat deformity”.
Η ευθύνη των σύγxρονων πλαστικών
Μέσα από τον ρόλο του, ο πλαστικός χειρουργός, που ασχολείται και με την Αισθητική Ιατρική, οφείλει να οριοθετεί, να λειτουργεί με γνώμονα την καλαισθησία, ν’ αποτρέπει κάθε είδους υπερβολή ή διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Παράλληλα, πρέπει ν’ ακούει τον ασθενή, να τον ενημερώνει για το αποτέλεσμα, αλλά και για τους κινδύνους, να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να βάζει όρια, να τον εκπαιδεύει ως προς την όλη διαδικασία και να κρίνει την ψυχολογική του κατάσταση. Η ιδιαιτερότητα αυτού του είδους των ιατρικών πράξεων είναι ότι δε γίνονται από ανάγκη, αλλά από πρωτοβουλία του ασθενούς. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα -μιας και μόνιμο- οφείλει να είναι σίγουρα καλύτερο από το πριν και με τις λιγότερες πιθανές παρενέργειες.
Ευχαριστούμε τoν Νικόλαο Μπέσκο για τις πληροφορίες. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός της Ελληνικής Επιτροπής Πλαστικής Χειρουργικής, έχει λάβει μέρος ως σύνεδρος αλλά και ως ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής και Αισθητικής Ιατρικής. Στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής δραστηριοποιείται από το 2003. Από το 2012 εργάζεται ως ιδιώτης πλαστικός χειρουργός σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Info: Ικτίνου & Ζεύξιδος 1, Ημιόροφος, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2314010087, www.beskos-plasticsurgery.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021