fbpixel

Search icon
Search
Πίνοβο και Τζένα: Oι must visit προορισμοί για κάθε λάτρη της πεζοπορίας
TRAVEL

Πίνοβο και Τζένα: Oι must visit προορισμοί για κάθε λάτρη της πεζοπορίας

Τα διαμάντια φυσικού πλούτου της Αλμωπίας


Αν είστε πεζοπόροι, φανατικοί ή ακόμα και εκκολαπτόμενοι, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε την Αλμωπία. Ανάμεσα στα υπόλοιπα φυσικά αξιοθέατα, τα βουνά Πίνοβο και Τζένα στο νομό Πέλλας, ύψους 2.156 μ. και τα 2.182 μ. αντίστοιχα, καλύπτονται από πυκνά δάση, ξεχωρίζουν για τους αλπικούς λειμώνες τους, ενώ αποτέλεσαν πεδία πολεμικών συρράξεων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου και του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, πράγμα που προδίδουν τα χαλάσματα και τα απομεινάρια των συγκρούσεων που μπορεί ακόμα κανείς να δει στο έδαφός τους. 

Και οι δύο ορεινοί όγκοι είναι σε άριστη κατάσταση και έχουν μείνει ανέπαφοι στο πέρασμα του χρόνου, ενώ, λόγω των παρθένων δασικών τους εκτάσεων, είναι ιδανικοί για πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο δάσος και στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Για το Πίνοβο, η πιο γνωστή προτεινόμενη διαδρομή είναι η διαδρομή Αετοχώρι-Μαύρος Βράχος-Κορφούλα, που ξεκινάει από την πλατεία του Αετοχωρίου, ενώ στην περίπτωση της Τζένας η προτεινόμενη διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινάει από το Φαράγγι της Νότιας και καταλήγει στη κορυφή της Μεγάλης Τζένας.

almopia-8.JPG

«Από το βουνό δεν παίρνουμε τίποτα εκτός από φωτογραφίες και δεν αφήνουμε τίποτα εκτός από πατημασιές»

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, πρόεδρος Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας, μας μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες της πεζοπορίας στη φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση κάθε ανθρώπου: «Η πεζοπορία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας τη φέρνει στα προσωπικά του μέτρα. Ένας αρχάριος χωρίς την ιδανική φυσική κατάσταση δεν είναι ακόμα έτοιμος για επίπονες αναβάσεις, αλλά μπορεί να ξεκινήσει με μικρές πεζοπορίες σε ένα μικρό φαράγγι, γύρω από ένα λόφο ή στις παρυφές του δάσους. Η επαφή με τη φύση και η άσκηση είναι πόρτα για μια καλύτερη ζωή. Κάποιος με μεγαλύτερη αθλητική άνεση μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει απαιτητικές αναβάσεις σε κορυφές. Κι αν την πρώτη φορά κουραστεί, η θέα από την κορυφή και οι εικόνες της διαδρομής θα τον κάνουν να ανυπομονεί για την επόμενη και δυσκολότερη» μας λέει ο Αλέξανδρος.

Συγκεκριμένα για τον Πίνοβο και την Τζένα, ο ίδιος δηλώνει: «Δεν μπορεί κανείς να έχει πλήρη εικόνα της φύσης της Αλμωπίας, αν δεν επισκεφτεί τα πανέμορφα αλπικά βουνά, το Πίνοβο και την Τζένα. Πάνω από τα δάση οξιάς, στην αλπική ζώνη, υψώνονται κορυφές όπου φωλιάζουν αετοί και ζουν αγριόγιδα. Πρόκειται για έναν αγαπημένο ορειβατικό προορισμό για ορειβατικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα με πληθώρα διαδρομών, με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά».

almopia-1.jpg

Όταν τον ρώτησα ποια είναι η καλύτερη εποχή για να ασχοληθεί κανείς με τη πεζοπορία, ο ίδιος μου απάντησε, ότι αν χαρακτηρίζει κάτι την πεζοπορία, αυτό είναι η διαχρονικότητα: «Περπατώντας στο βουνό όλο το χρόνο, ο καθένας βρίσκει και την αγαπημένη του εποχή. Παρόλα αυτά, ευκολότερη είναι η πεζοπορία στη φύση την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για περπάτημα και η φύση βρίσκεται στη μεγαλύτερή της έμπνευση. Το καλοκαίρι η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη σε καταβάλλει, εκτός αν ξέρεις να "ξετρυπώνεις" κρυμμένους δροσερούς θησαυρούς. Ο χιονιάς είναι εξίσου κουραστικός και ενίοτε κρύβει κινδύνους, αν όμως κάποιος έχει τις γνώσεις, τον εξοπλισμό και τη φυσική κατάσταση, μπορεί να απολαμβάνει την ορειβασία όλο το χρόνο».

Τι χρειάζεται ένα πεζοπόρος; 

  • Ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια είναι εγγύηση για ξεκούραστο και ασφαλές περπάτημα στο βουνό. Η αντιολισθητική σόλα προσφέρει κράτημα και ασφάλεια στα βήματα στο μονοπάτι και στις πέτρες, ενώ η αδιάβροχη μεμβράνη εξασφαλίζει τη διατήρηση της στεγνότητας των ποδιών και προφυλάσσει από φουσκάλες. Επίσης, το αγκάλιασμα του αστραγάλου αποτρέπει στραβοπατήματα και διαστρέμματα. 
  • Απαραίτητο είναι, επίσης, το σακίδιο, γιατί σε αυτό κουβαλάτε όσας χρειάζεται στην πορεία σας, νερό, σνακ, στεγνά ρούχα και αντιανεμικό. Από εκεί και πέρα, ο καθένας διαπιστώνει μόνος του σιγά-σιγά τις ανάγκες του, όπως είναι ένα φλις, ένα ορειβατικό παντελόνι, ένα τεχνικό ισοθερμικό μπλουζάκι, ένα ζευγάρι μπατόν πεζοπορίας.

almopia-4.JPG

Ο δεκάλογος του καλού πεζοπόρου σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μυλωνά:

  1. Αυτογνωσία
  2. Συναίσθηση των κινδύνων
  3. Προετοιμασία και εξοπλισμός
  4. Καλή φυσική κατάσταση
  5. Λογική και ψυχραιμία
  6. Συνεργασία και συνεννόηση
  7. Σύνεση και περίσκεψη
  8. Σεβασμός στο περιβάλλον
  9. Οργάνωση και προγραμματισμός
  10. Καλή παρέα

INFO: Αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε την Αλμωπία και να εξερευνήσετε το φυσικό πλούτο της μέσα από την πεζοπορία, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ορειβατικού Συλλόγου www.eosa.gr και το www.lhilna.gr.