fbpixel

Search icon
Search
Personal Story: Όλα όσα έζησα στον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος
CITY VIBES

Personal Story: Όλα όσα έζησα στον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος

Οι καλύτερες στιγμές του κορυφαίου δρομικού event μέσα από ένα αποκλειστικό και πλούσιο φωτογραφικό gallery


Αδρεναλίνη, συγκίνηση, υπερηφάνεια. Αυτές είναι οι κατάλληλες λέξεις για να περιγράψει κανείς τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», που διεξήχθη με επιτυχία την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Σε μία υπέροχη, ηλιόλουστη μέρα, συγκεντρωθήκαμε από νωρίς το πρωί, στις 9:30, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία, και ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δημοσιογραφικές μας πήγες και γνώσεις.

img-3970-K3Yro.jpg
Μια ανάσα πριν την έναρξη του αγώνα των 5.000 μέτρων

Η δράση ξεκίνησε, όταν άρχισαν να τερματίζουν οι πρώτοι μαραθωνοδρόμοι. Πρώτοι έκοψαν την κορδέλα του τερματισμού οι δρομείς των 10.000 μέτρων, που είχαν ως αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Το κλίμα ήταν συγκινητικό, καθώς ο δρόμος των 10.000 μ., όπως και ο δρόμος των 5.000 μ. του «Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου», ήταν αφιερωμένοι στη μνήμη της πρόσφατα αδικοχαμένης αθλήτριας και ποδηλάτισσας Δήμητρας Ιορδανίδου, την οποία γνώριζαν προσωπικά οι περισσότεροι από τους αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση. 

-F4rXX.jpg
Ο μεγάλος νικητής του Διεθνή Μαραθωνίου, Ιάσωνας Ιωαννίδης, με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το μπλε του Θερμαϊκού

Στη συνέχεια, οι πιο «θαρραλέοι» δρομείς των 42 χιλιομέτρων άρχισαν να καταφθάνουν στον τερματισμό. Αφετηρία τους η Πέλλα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτή της εκκίνησης, καθώς η Πέλλα είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν μαραθώνιο που συνδυάζει την ιστορία της Ελλάδας με τον αθλητισμό και γι’ αυτό τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

3-3EgAu.jpg
Δρομέας στον τερματισμό αγκαλιά με τον τετράποδο φίλο του!

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι μεταφερθήκαμε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε χώρα ο Αγώνας Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μέτρων, που είχε ευρεία συμμετοχή από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Εκεί, σύσσωμο το team των σπουδαστών Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την έναρξη και να έρθουμε σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, όπως τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

salonidhs.jpg
Οι νικήτριες των αγώνα δρόμου των 10.000 μέτρων στην κατηγορία των γυναικών, Ειρήνη Μιχαλά , Ματίνα Νούλα και Ελισάβετ Δήμου

5, 10 ή 42, όποιος κι αν είναι ο αριθμός των χιλιομέτρων, η κατάκτηση του στόχου μέσω του τερματισμού αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση και οδηγεί την ικανοποίηση των συμμετεχόντων στα ύψη!

Μπορεί προσωπικά να μην έτρεξα στον μαραθώνιο –αν και δε σας κρύβω ότι πλέον σκέφτομαι να συμμετέχω στην εθελοντική AKMH Running Team την επόμενη φορά- αντίκρισα ωστόσο, τα πράγματα από τη σκοπιά ενός επαγγελματία δημοσιογράφου: Κάναμε φωτορεπορτάζ από κάθε γωνία του μαραθωνίου, πήραμε δηλώσεις από τους φιναλίστ και από πρόσωπα της πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζήσαμε, από μέσα, τον παλμό ενός κορυφαίους αθλητικού γεγονότος της Ελλάδας -εμπειρίες μοναδικές για έναν δημοσιογράφο στα πρώτα του βήματα.

12.jpg
Χαμόγελα και δάκρυα χαράς στην αγκαλιά της επιβράβευσης

Ποιες εικόνες ξεχώρισα με τα δικά μου μάτια από τη διοργάνωση; Γονείς, σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια, όλοι με ανυπομονησία περίμεναν τους δικούς τους ανθρώπους να τερματίσουν, για να τους δώσουν το φιλί και την αγκαλιά της επιβράβευσης.

konstantinos.jpg
Η οικογένεια της Σόνιας Τσεκίνι με το πανό που έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης

Ακόμη, δε θα μπορούσα να μην κάνω ειδική μνεία για την αθλήτρια που έκλεψε τα βλέμματα και τις καρδιές όλων μας, τη Σόνια Τσεκίνι, που τερμάτισε πρώτη από τις γυναίκες στον ιστορικό μαραθώνιο με αφετηρία την Πέλλα. Με τον οργανισμό της να μάχεται τον καρκίνο, η Τσεκίνι απέδειξε πως έχει τεράστια αποθέματα ψυχής, δύναμη και θέληση για ζωή και πέρασε το πιο σπουδαίο μήνυμα στις γυναίκες και σε όλο τον κόσμο, να μην τα παρατάνε ποτέ!

pana7279.jpg
Η ομάδα εθελοντών σπουδαστών από τους τομείς Υγείας και Προπονητικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Στο τέλος της ημέρας, συνειδητοποίησα ότι μία τέτοια σπουδαία δημοσιογραφική εμπειρία δε σου δίνει τη δυνατότητα απλώς να πάρεις μία δήλωση ή να τραβήξεις ένα καλό πλάνο. Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τις ιστορίες σπουδαίων ανθρώπων και μέσα απ’ αυτές, να πάρεις και εσύ έμπνευση και δύναμη. 

4-1.jpg
Το team των σπουδαστών Δημοσιογραφίας με τον influencer Σάββα Κάλφα

Και μπορεί η άσκηση της δημοσιογραφίας να είναι απαιτητική, αλλά στην άλλη του νομίσματος βρίσκεται ένα επάγγελμα που είναι μοναδικό, που προσφέρει one-of-a-kind εμπειρίες, όπως αυτή της κάλυψης ενός διεθνούς μαραθωνίου, που στην ουσία αποτελεί και μία μικρογραφία του καθημερινού αγώνα της ζωής. Ας μην ξεχνάμε αυτό που χαρακτηριστικά ανέφερε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, Κάθριν Σβίτσερ: «Αν έχεις χάσει την πίστη σου για το ανθρώπινο είδος, πήγαινε να παρακολουθήσεις έναν μαραθώνιο».

Info: Το κείμενο είναι της Έλενας Χελβατζόγλου, σπουδάστριας Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκη. 

Τη φωτογραφική κάλυψη του Μαραθωνίου επιμελήθηκαν οι σπουδαστές Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ: Κωνσταντίνος Ανδρέου, Κωνσταντίνος Βλάχος, Μαρία Ζαρογιάννη, Λευτέρης Σαλονίδης και Ευτυχία – Ειρήνη Χλιάπα. 

dscf4215.jpg
Ανακαλύψτε στη gallery τα μοναδικά φωτογραφικά κλικ της απολαυστικής ημέρας του 15ου Διεθνή Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος!

Κεντρική Φωτογραφία: Η Σόνια Τσεκίνι συγκινημένη μετά τη σπουδαία νίκη της στον ιστορικό μαραθώνιο και τα μετάλλια της διοργάνωσης