Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμοι για μια συμφωνία με τη χώρα μας - «Ίσως πραγματοποιηθεί ανταλλαγή με άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», γράφει το περιοδικό "The Economist".
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα Ελγίνεια
Ο Economist, στο ετήσιο τεύχος με τις προβλέψεις του, τονίζει ότι το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μεταφερθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το "ανήκειν" τους να προχωρήσουν πιο εντατικά. Το έντυπο σημειώνει επίσης ότι, τόσο το Βρετανικό Μουσείο, όσο και η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζονται προετοιμασμένοι για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Το άρθρο ξεκινά με την καταγραφή ενός νόμου του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τα κεκτημένα του και η κυβέρνηση είναι απίθανο να τον αλλάξει. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι τόσο ο πρόεδρος του, George Osborne, όσο και ο νέος διευθυντής του, Nicholas Cullinan -που περιγράφεται ως μεταρρυθμιστής- υποστηρίζουν έναν μακροπρόθεσμο δανεισμό των γλυπτών, «ίσως με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα».
Επιπλέον, το περιοδικό υπογραμμίζει τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Τονίζει ότι τα μακροχρόνια επιχειρήματα του Μουσείου ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος θεματοφύλακας των Μαρμάρων έχουν ουσιαστικά καταρριφθεί, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ένας πρώην υπάλληλος του φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2.000 αντικείμενα και να τα πούλησε στο eBay.» Συμπληρωματικά, υπενθυμίζει δημοσκόπηση της YouGov του 2023, σύμφωνα με την οποία το 49% του βρετανικού κοινού τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ενώ μόνο το 15% είναι αντίθετο.
Τέλος, αναφέρει ότι ο επαναπατρισμός πολιτιστικών αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους θα επιταχυνθεί παγκοσμίως το επόμενο έτος, παραθέτοντας παραδείγματα πρόσφατων επιστροφών από κορυφαία μουσεία παγκοσμίως και προβλέποντας ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί το 2025.
Το ιστορικό και πολιτιστική σημασία των Γλυπτών του Παρθενώνα
Τα γλυπτά του Παρθενώνα, που δημιουργήθηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ., αποτελούν αριστουργήματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Ο Παρθενώνας, ναός αφιερωμένος στην Αθηνά, είναι σύμβολο της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημοκρατίας. Τα γλυπτά που τον κοσμούσαν, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων μετόπων, των αετωμάτων και του Παρθενώνα, αποτελούν έργα του Φειδία και της σχολής του, και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και τη φιλοσοφία της αρχαίας Αθήνας.
Η απομάκρυνση αυτών και η μεταφορά τους στο Βρετανικό Μουσείο έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες και διαφωνίες ανά τα χρόνια, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η φυσική και πολιτιστική τους σύνδεση με τον Παρθενώνα. Η επιστροφή τους θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του αρχαίου μνημείου και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή
Το 2025 είναι μια χρονιά-σταθμός για την ελληνική διπλωματία και την πολιτιστική πολιτική της χώρας, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ίσως να πλησιάζει η στιγμή που τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε νομικό επίπεδο, για να εξασφαλίσει την επιστροφή των γλυπτών.
Με την αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομιά και τις νομικές εξελίξεις στον τομέα των επιστροφών πολιτιστικών αγαθών, η Ελλάδα έχει εντείνει τη διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο και τις βρετανικές αρχές. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει επανειλημμένα αναδείξει τη σημασία αυτής της επιστροφής, και η χώρα μας έχει την υποστήριξη διεθνών οργανισμών και επιστημονικών φορέων που στηρίζουν το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών.