fbpixel

Search icon
Search
Περιηγηθείτε σε ένα μπρουταλιστικό μαροκινό αρχοντικό εμπνευσμένο από την Καζαμπλάνκα της δεκαετίας του 1950
INTERIORS

Περιηγηθείτε σε ένα μπρουταλιστικό μαροκινό αρχοντικό εμπνευσμένο από την Καζαμπλάνκα της δεκαετίας του 1950

Σχεδιασμένο από το Studio KO


Όταν ένας Μαροκινός επιχειρηματίας ζήτησε από τον Olivier Marty και τον Karl Fournier του παρισινού αρχιτεκτονικού γραφείου Studio KO να σχεδιάσουν ένα οικογενειακό σπίτι στην Καζαμπλάνκα, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα μακρόχρονο όνειρο. Το ζεύγος έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στη Βόρεια Αφρική από τότε που ίδρυσε την εταιρεία του το 2000, παρουσιάζοντας το ρουστίκ σήμα του πολυτελούς μινιμαλισμού τους σε εξοχικές κατοικίες για το αείμνηστο είδωλο του στιλ Marella Agnelli και τον επιχειρηματία Patrick Guerrand-Hermès, ενώ αργότερα κέρδισαν επαίνους για το γλυπτό Musée Yves Saint Laurent Marrakech. Σήμερα απασχολούν περισσότερα από δώδεκα άτομα στο γραφείο τους στην πόλη αυτή, εκτός από μια ομάδα 60 ατόμων στο Παρίσι. Όμως δεν είχαν πετύχει ποτέ μια παραγγελία στο Μαρόκο από κάποιον που δεν ήταν ομογενής.

Ο πελάτης, ένα επιφανές στέλεχος, και η σύζυγός του, οι οποίοι είναι καλά δικτυωμένοι οικοδεσπότες στην κοσμοπολίτικη bonne société της Καζαμπλάνκα, δεν ήθελαν μια παραδοσιακή βίλα, ένα αρχοντικό σε αποικιακό στιλ ή ένα λευκό κουτί - όλα αυτά έχουν θέση στο ποικίλο αρχιτεκτονικό εγχειρίδιο της πόλης. Εμπιστεύτηκαν την ικανότητα του Studio KO να δημιουργεί κτίρια που έχουν τις ρίζες τους στην κουλτούρα και την ιστορία αλλά διατηρούν μια συγκρουσιακή παραδοξότητα. Έτσι, όταν οι αρχιτέκτονες πρότειναν ένα μπρουταλιστικό θέμα, εμπνευσμένο από κτίρια από σκυρόδεμα που ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πολεοδομικής κρίσης της Καζαμπλάνκα τη δεκαετία του 1950, το ακολούθησαν.

ad0124-studio-ko-1220copy.jpg


Εμβαθύνοντας ένα mix από ενδιαφέρουσες, bold αποχρώσεις που ισορροπούν φανταστικά με ουδέτερους τόνους συνθέτουν όλο το home σκηνικό, το οποίο βγάζει μια αίσθηση απαράμιλλου, τόσο inspiring μοντερνισμού που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητος. Στο μεταξύ, διατηρείται ένα διαχρονικό vibe ως προς την αρχιτεκτονική, παρά τις «τολμηρές» αποχρώσεις που επιλέχθηκαν. Ίσως αυτό να οφείλεται στο κλασικό λευκό που λειτούργησε ως τον τέλειο καμβά.

Στο μεταξύ, η ύπαρξη έργων τέχνης από χώρο σε χώρο κάνει το σπίτι ακόμα πιο ιδιαίτερο και το καθιστά σε ένα φανταστικό περιβάλλον κλασικά μοντέρνου design. Βλέπουμε περίτεχνες γραμμές στα έπιπλα, μοναδικές πτυχώσεις που εξασφαλίζουν διάσταση και χαρακτήρα, ποικιλία από ράφια κι επιφάνειες που δίνουν μοντέρνο τόνο, αλλά κι εξαιρετικά διακοσμητικά που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη και μετατρέπουν σε iconic space κάθε γωνία. Bonus, ο φωτισμός είναι τόσο επιμελημένος που κάνει την κατοικία να «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου ή από τις πηγές τεχνητού φωτός κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας.

Glam προσθήκες, colorful artworks, έντονα μοτίβα αλλά και μια κλασική φινέτσα που έχει τον τρόπο να εμπνέει γίνονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχουμε λατρέψει αυτήν την κατοικία τόσο πολύ, όσο και η ιδιοκτήτριά της. Ο κάθε χώρος δίνει την αίσθηση του απαράμιλλου εκλεπτυσμός ο οποίος είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που εντοπίζει κανείς σε ολόκληρη την περιοχή.

ad0124-studio-ko-520copy.jpg


Τίποτα δε φαντάζει περιττό αντικρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως το eclectic design γίνεται ο βασικός πρωταγωνιστής. Μαζί με όλα τα δωμάτια, δε θα μπορούσε να λείπει το dressign room, εκεί όπου οι ιδιοκτήτες νιώθουν απόλυτα ο εαυτός τους - βρίσκεται, άλλωστε, στο φυσικό της περιβάλλον.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Matthieu Salvaing, AD