Ο σύγχρονος ταξιδιώτης αναζητά αποδράσεις με νόημα, στιγμές σύνδεσης ‒και αποσύνδεσης‒ σε συναισθηματικές τοποθεσίες, ρυθμούς που ταιριάζουν στο στιλ του, επιλογές που υπακούν στην εσωτερική του φωνή. Ακολουθεί τη διάθεσή του, το ένστικτο και τις ανάγκες του. Δεν είναι ίδιος με όλους, αλλά ενδεχομένως να είναι λίγο απ’ όλους.
ΝΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είδαμε πως για μερικούς τα ταξίδια έγιναν μόνιμος τρόπος ζωής, πραγματοποιώντας τα σε non-stop χρόνο. Πολλοί, λοιπόν, από τους κοσμοπολίτες σήμερα επιστρέφουν πια σπάνια στη βάση τους, μιας και περιφέρονται γύρω από την υδρόγειο, κάνοντας check-in από τον έναν πολυτελή προορισμό στον άλλον. Δεν τους αφορούν τα τουριστικά highlights, αλλά το να ζήσουν έναν τόπο σαν να βρίσκονταν από πάντα εκεί, παίρνοντας αμέσως τον ρόλο των insiders. Γι’ αυτό έχουν κοινωνικές διασυνδέσεις παντού, γνωρίζουν πρώτοι οτιδήποτε ενδιαφέρον συμβαίνει στον κόσμο, ενώ το ημερολόγιό τους σημαδεύεται από στάνταρ ημερομηνίες που προσγειώνονται σε μέρη, όπως το Grand Prix στο Μονακό ή η Πρωτοχρονιά στο St Barths. Μάλιστα, τους περισσότερους από αυτούς τους γνωρίζουμε με τα μικρά τους, μιας και το content τους είναι πάντα πλούσιο.

ΣΟΛΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
Αποκαλούνται και “Memooners”, ένας πολύ έξυπνος όρος που σκαρφίστηκε η Hilton και ουσιαστικά σημαίνει «να πηγαίνεις μήνα του μέλιτος με τον εαυτό σου». Υπό αυτές τις συνθήκες, το ταξίδι γίνεται πιο ευεργετικό, μια διαδικασία αυτοανακάλυψης που πρέπει να τη ζήσεις έστω και μία φορά στη ζωή σου. Μέχρι το 2030, η αγορά μεμονωμένων ταξιδιών θα έχει συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,1%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα παγκοσμίως στα ταξίδια αναψυχής. Η Gen Z και οι Millennials προωθούν πρώτοι την τάση αυτή σε ποσοστό 55% και 51%, αντίστοιχα. Σήμερα, το να κλείνεις εισιτήρια αποκλειστικά για σένα είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Οι λόγοι; Γνωστοί.
WEEKENDERS ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ
Η ευεξία είναι η νέα πολυτέλεια, και αυτό οι υποστηρικτές της εν λόγω τάσης το ξέρουν καλά. Έτσι, θα αναζητήσουν το καταφύγιο εκείνο που θα τους κάνει να νιώσουν παρόντες, κι ένα Σαββατοκύριακο ολόκληρο θα το αφιερώσουν στο να αποφορτιστούν, να αναζωογονηθούν, να ανακάμψουν, ώστε, στο τέλος, να σταθούν καλύτερα απέναντι στον εαυτό τους. Δεν ταξιδεύουν για να γεμίσουν το πρόγραμμά τους, αλλά για να το αδειάσουν. Γι’ αυτό και η απόδρασή τους περιστρέφεται μόνο γύρω από τη χαλάρωση: συνεδρίες sound healing, θεραπείες wellness, workshops για breathwork και αναπνοή, plant-based κουζίνα και αποτοξινωτικά τελετουργικά, είναι μερικά απ’ όσα οφείλει να περιλαμβάνει η εμπειρία που επιλέγουν. Θα τους συναντήσεις σε τοποθεσίες με έντονο φυσικό στοιχείο ‒στις Άλπεις, στη Νότια Ινδία, στην Ικαρία‒ να αφήνονται στην ενέργεια αγαλλίασης του περιβάλλοντος, απαλλαγμένοι από οτιδήποτε, για να ξαναβρούν το κέντρο τους.
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ
Οι workationists μεταφέρουν τη δουλειά τους εκεί όπου μπορούν να ζήσουν πιο ελεύθερα. Είναι αυτοί οι επαγγελματίες που, τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν να μετακινούνται προσωρινά, συνδυάζοντας την εργασία με την απόδραση. Θα τους βρείτε για μερικές εβδομάδες ως μόνιμους κάτοικους σ’ ένα σπίτι στη Νάξο, μετά σε μια co-working συνάντηση στη Λισαβόνα, κι έπειτα σε ένα καφέ στην Κωνσταντινούπολη, απλά να κάθονται με το λάπτοπ ανοιχτό συγκεντρωμένοι στις υποχρεώσεις τους με ένα ρόφημα στο πλάι. Οργανώνουν τη μέρα τους με σεβασμό στην εργασία, αλλά και με την αίσθηση ότι κάθε διάλειμμα έχει νόημα. Για αυτούς, το να δουλεύεις από αλλού δεν είναι παραίτηση, αλλά μια μορφή επανεκκίνησης και βελτίωσης των επιδόσεών σου. Μοναδική τους απαίτηση, μια ωραία θέα και ‒φυσικά‒ γρήγορο Ίντερνετ.
ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΕΡΗΜΙΤΕΣ
Ίσως οι πιο αφοσιωμένοι από όλους. Οι silent travelers ταξιδεύουν στο αθόρυβο, βρίσκοντας για λίγο καταφύγιο από το χάος σε σημεία απόμακρα, όπως μικρά μοναστήρια στην Απουλία, πέτρινα σπίτια στη φύση, μονοπάτια όπου δεν έχει σήμα. Προτιμούν την ελάχιστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν από σιωπηλά καταφύγια μέχρι καμπίνες ψηφιακής αποτοξίνωσης και ήσυχες πεζοπορίες. Σκοπός τους δεν είναι τόσο να αποφύγουν τη συνάθροιση με τον κόσμο, αλλά να νιώσουν για λίγο πως κάνουν μια παύση από τη βαβούρα του. Με λίγα λόγια, αντιλαμβάνονται το κάθε ταξίδι ως μια ήρεμη αντίδραση στην υπερδιέγερση. Πρόσφατα, έρευνες έδειξαν ότι το να περνάμε χρόνο στη σιωπή έχει αμέτρητα οφέλη για την ευεξία, βοηθώντας μας να καθόμαστε πιο άνετα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Έτσι, τα σιωπηλά ταξίδια αντιπροσωπεύουν σήμερα μια τάση, όμως σύντομα θα εξελιχθούν σε απόλυτη ανάγκη, εξαιτίας της ιλιγγιώδους ταχύτητας με την οποία προχωρούν όλα.
Main Image: Από την καμπάνια της Cruise Collection της Falconeri
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2025