fbpixel

Search icon
Search
Πάσχετε από ημικρανίες; Οι τροφές και τα ροφήματα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα
HEALTH

Πάσχετε από ημικρανίες; Οι τροφές και τα ροφήματα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα

Αλλά και εκείνα που πρέπει να αποφεύγετε


Αν ταλαιπωρήστε από ημικρανίες τότε γνωρίζετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βιώνετε αυτόν τον πόνο στην καθημερινότητά σας. Μία κρίση ημικρανίας μπορεί να κρατήσει από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες και εκτός από πονοκεφάλους μπορεί να εκδηλωθεί με ευαισθησία στο φως και σε ήχους, ζαλάδες, ναυτία και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Κι ενώ με το πέρασμα τον χρόνων έχουν κυκλοφορήσει αρκετά φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους, υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι που μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα. 

213ca6d08299c1630da9eb06ed0237d5.jpg

Διάφορες μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες αλλαγές στη διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της έντασης των κρίσεων της ημικρανίας. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Μαγνήσιο 

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες κρίσεις της ημικρανίας, γι' αυτό τον λόγο η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε διατροφικές προτιμήσεις που εμπεριέχουν αυτό το συστατικό. Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, ο τόνος και οι μπανάνες. 

Φυτικές ίνες

Τα φυσικά τρόφιμα ολικής άλεσης που δεν έχουν συντηρητικά ή τεχνητά αρτύματα είναι μια καλή αρχή για την ανανέωση της διατροφής σας. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα φυσικής άλεσης βοηθούν στην αποφυγή της ημικρανίας. Ενισχύστε τη διατροφή σας με δημητριακά, πατάτες κι άλλα τρόφιμα που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία και δείτε την αλλαγή. 

8c2a94533ca1625a9c8b59c8e86df278.jpg

Ωμέγα 3 λιπαρά 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους, και μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ημικρανία. Ο σολομός, τα όσπρια, το σκουμπρί και οι σπόροι είναι μερικά τρόφιμα πλούσια σ' αυτά τα συστατικά. 

Βιταμίνη Β12 

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας αναφέρει επίσης ότι η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, καθώς και στα μανιτάρια.

Ενυδάτωση 

Η ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ημικρανιών. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε την προτεινόμενη ποσότητα νερού κάθε μέρα - 1.5 με 2 λίτρα - και παράλληλα να προσθέσετε στην καθημερινότητα σας κι άλλα ροφήματα που θα βοηθήσουν, όπως το τσάι. 

db9c81670add55a2bba80c26c0cb6d04.jpg

Τι να αποφεύγετε:

Το αλκοόλ δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ημικρανίας. Ακόμα κι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο επεισόδιο. Κι αυτό γιατί προκαλεί αγγειοδιαστολή και πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων. Παράλληλα αφυδατώνει τον οργανισμό.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ημικρανία. Η καφεΐνη δρα περιορίζοντας την ομαλή δραστηριότητα του εγκεφάλου, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και καταστρέφοντας την ποιότητα και το πρόγραμμα του ύπνου μας. 

c8da4f0b11e36f45d66530461217b174.jpg

Τέλος, η σοκολάτα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των τροφίμων που προκαλούν ημικρανίες. Ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, το οποίο επηρεάζει την απελευθέρωση σεροτονίνης, συμβάλλοντας στην παθογένεση της ημικρανίας.