fbpixel

Search icon
Search
Υποφέρετε από ημικρανίες; Αυτά είναι τα ιδανικά αρώματα για εσάς
EDITORS' CHOICE

Υποφέρετε από ημικρανίες; Αυτά είναι τα ιδανικά αρώματα για εσάς

Τα migraine-safe αρώματα πράγματι υπάρχουν


Το να αναλύσουμε την λίστα των πραγμάτων που προκαλούν ημικρανίες είναι σχεδόν το ίδιο κουραστικό με το να υποφέρουμε από αυτές. Ζαχαρούχα τρόφιμα, έντονα φώτα, η περίοδός, πολύς χρόνος στην οθόνη, άγχος και ένας μακρύς κατάλογος αρωμάτων. Όσοι όντως πάσχουν από ημικρανίες μπορούν να συμφωνήσουν ότι η δοκιμή πολλών αρωμάτων κατ' εξακολούθηση ή ακόμη και η απλή εύρεση ενός αρώματος που δεν θα είναι triggering είναι δύσκολο εγχείρημα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι με ημικρανίες που έχουν εγκαταλείψει εξολοκλήρου την ιδέα του να φοράνε άρωμα. Ωστόσο, με χαρά σας επιβεβαιώνουμε ότι ορισμένα αρώματα είναι απολύτως ασφαλή απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, κάτι το οποίο υποστηρίζεται και από τους αντίστοιχους experts. 

Πώς επηρεάζει το άρωμα τις ημικρανίες;

Σύμφωνα με την εξήγηση των ειδικών, έχουμε δύο τρίδυμα νεύρα σε κάθε πλευρά του μετώπου, τα οποία συνδέονται με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και ορισμένα αρώματα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτό το νεύρο. Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν οσφρητικούς υποδοχείς, αλλά η ευαισθησία μας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν από έντονες, συμπυκνωμένες μυρωδιές, οι οποίες συνδέονται με την ευαισθησία του ατόμου. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να καταλάβουμε ποια αρώματα προκαλούν ημικρανίες ειδικά σε ένα άτομο, χωρίς να τα μυρίσουμε πρώτα.

shutterstock-2184679453.jpg

Δεν υπάρχουν πολλές οριστικές έρευνες γύρω από τις ημικρανίες και τις οσμές, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι το 25% έως 50% των πασχόντων από ημικρανίες έχουν αυξημένη ευαισθησία στις οσμές κατά τη διάρκεια των πονοκεφάλων τους. Τα ιγμόρεια σας μπορεί να ερεθιστούν από ένα μόνο συστατικό μιας μυρωδιάς που τους προκαλεί διόγκωση. Μόλις διογκωθούν, τα ιγμόρεια δεν αποχετεύονται σωστά και η συνακόλουθη συσσώρευση πίεσης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αυτό είναι πιο σύνηθες ειδικά για τις γυναίκες, καθώς τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τις οσφρητικές σας αντιλήψεις.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ένα νέο άρωμα ως πάσχουσα από ημικρανία;

Από την άποψη των αρωμάτων, ξεκινήστε με αρώματα μεμονωμένων νοτών και όχι με σύνθετα, και στη συνέχεια, καθώς θα δημιουργείτε ένα "ρεπερτόριο" safe μυρωδιών, μπορείτε να επεκταθείτε σε πιο περιπετειώδη και σύνθετα. Οι ειδικοί επίσης συνιστούν να μην μυρίζετε αρώματα πολύ κοντά στη μύτη, καθώς η υψηλή συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Ένα τέχνασμα που προτείνεται για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε ημικρανία είναι να ψεκάζετε είτε στη γραμμή των μαλλιών σας είτε πίσω από τα μαλλιά σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πολύ κοντά στη μύτη σας, ή θα το ψεκάστε απευθείας στα μαλλιά σας μετά το styling. Επιπλέον, όταν μυρίζετε ένα άρωμα, καλό είναι να πάρετε μια πολύ μικρή ποσότητα στον καρπό σας και στη συνέχεια να περάσετε την ημέρα φορώντας το. Συνήθως, γίνεται αισθητό από την αρχή πότε ένα άρωμα θα προκαλέσει ημικρανία, αλλά μερικές φορές πρέπει να φορεθεί για μερικές ώρες.

8de019147e9fc391930790160ea72ec9.jpg

Ποια αρώματα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από ημικρανία;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ένα υλικό που εμφανίζεται τακτικά σε φθηνότερα αρώματα είναι η συνθετική βανιλλίνη (όχι το μόριο βανιλλίνης που υπάρχει στη φυσική βανίλια). Είναι πιθανό οι πάσχοντες από ημικρανία να έχουν χαμηλότερη ανοχή στο συστατικό αυτό. Το ροδέλαιο και το ιαπωνικό κυπαρίσσι έχουν επίσης αναφερθεί, αλλά με τόσο πολύπλοκα συστατικά, είναι τεράστια πρόκληση να κατανοήσουμε τα ακριβή αίτια.

Πάνω απ' όλα, είναι προφανές ότι οι παράγοντες του καθενός είναι πιθανό να είναι ελαφρώς διαφορετικοί. Τα εναύσματα της ημικρανίας είναι τόσο προσωπικά, οπότε αυτό θα εξαρτηθεί από τις εμπειρίες του ατόμου. Εάν έχετε εμφανίσει ημικρανίες στο παρελθόν ως αποτέλεσμα της χρήσης ενός συγκεκριμένου αρώματος, τότε αυτό το άρωμα θα πρέπει προφανώς να αποφεύγεται. Το κλειδί είναι να βρείτε τι ακριβώς πυροδοτεί την ημικρανία σας και να αποφεύγετε τους τύπους αρωμάτων που περιλαμβάνουν τέτοιου είδους νότες. Αλλά δεδομένου ότι η βανιλλίνη μπορεί να είναι ένας κοινός πιθανός παράγοντας, θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα υπερβολικά γλυκά και gourmand αρώματα. 

428d07259657d30e356dc66797732526.jpg

Ποια αρώματα είναι πιο ασφαλή για τις ημικρανίες;

Τα αρώματα που έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα την ηρεμιστική επίδραση ή που χρησιμοποιούν τις αρχές της αρωματοθεραπείας, είναι πιθανό να είναι καταπραϋντικά για τη μύτη και να μην διεγείρουν τους υποδοχείς. Η πιο λογική συμβουλή είναι να επιμείνετε στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, λεμονόχορτο), στα βότανα (λεβάντα, χαμομήλι, δεντρολίβανο, θυμάρι) και στις νότες μέντας (μέντα και δυόσμος). Με βάση τις αρχές της αρωματοθεραπείας, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αυτά δεν θα έχουν αρνητική επίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία.

Τα migraine-safe αρώματα που σας προτείνουμε

Escentric Molecules Molecule 01

fragrances-for-migraine-sufferers-303991-1671112525488-main1200x0c.jpg

Το Molecule 01 απομονώνει το συνθετικό μόριο του αρώματος του δέρματος, το Iso E Super. Αναπτύχθηκε το 1973, μυρίζει απαλά καθαρό και ξυλώδες, αλλά παραμένει κοντά στο δέρμα και είναι μόνο περιστασιακά ανιχνεύσιμο από τον χρήστη, παρά το γεγονός ότι αποσπά κομπλιμέντα από τους γύρω του. 

ΒUY HERE: Molecule 01, Escentric Molecules

Byredo Gypsy Water

fragrances-for-migraine-sufferers-303991-1669577572158-main1200x0c.jpg

Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα άρωμα Byredo αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το Gypsy Water. Εν μέρει εσπεριδοειδές και εν μέρει ξυλώδες, είναι κατά κάποιο τρόπο ταυτόχρονα φρέσκο και καπνιστό χάρη σε ένα λεπτό πάντρεμα περγαμόντου, αρκεύθου, λεμονιού, πιπεριού, πεύκου, κεχριμπαριού και σανταλόξυλου.

BUY HERE: Byredo, Gypsy Water Eau De Parfum

Le Labo Another 13

fragrances-for-migraine-sufferers-303991-1669577964110-main1200x0c.jpg

Με βάση το Iso E Super, αυτό το σαγηνευτικό άρωμα για την επιδερμίδα συνδυάζεται με τη μοναδική σας χημεία για να μυρίζει διαφορετικά στον καθένα. Υπάρχουν φρουτώδεις και λουλουδένιες νότες, αλλά πάνω απ' όλα είναι άνετο και βουτυρένιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διακριτικό και καθόλου υπερβολικό.

BUY HERE: Le Labo, Eau De Parfum - AnOther 13

Chanel No 19

3145891195309-p-1.jpg

Ελαφρύ και αέρινο, αυτό το ζωηρό πράσινο άρωμα είναι φρέσκο και αναζωογονητικό, αλλά όχι υπερβολικό - ένα εξαιρετικό λουλουδάτο άρωμα για όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Το περγαμόντο και η ίριδα είναι οι κυρίαρχες νότες, ενώ το vetiver, το βρύο και το δέρμα προσθέτουν μια ξυλώδη ζεστασιά.

BUY HERE: Chanel N°19 Eau De Parfum

Marc Jacobs Daisy

fragrances-for-migraine-sufferers-303991-1669577914905-main1200x0c.jpg

Ένα απαλό και ιδανικό για όσους πάσχουν από ημικρανίες άρωμα, το Daisy του Marc Jacobs διαθέτει ψιθύρους βιολέτας, γκρέιπφρουτ και φράουλας στην "πρώτη γραμμή", ενώ ακολουθούν πινελιές γαρδένιας και γιασεμιού, που στεγνώνουν σε μια μοσχοβολιστή βάση.

BUY HERE: Daisy Eau De Parfum, Marc Jacobs

Maison Margiela Whispers in the Library

fragrances-for-migraine-sufferers-303991-1669578123175-main1200x0c.jpg
Πρόκειται για ένα άρωμα που συγκεντρώνει πολλά κομπλιμέντα. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, καθώς αυτό το ξυλώδες, κεχριμπαρένιο άρωμα είναι ελαφρύ και λεπτό, σχεδιασμένο να θυμίζει χρόνο που περνάει κανείς σε μια βιβλιοθήκη γεμάτη παλιά βιβλία.

BUY HERE: Maison Margiela Replica, Whispers In The Library Eau De Parfum