Με το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα να είναι όλο και πιο κοντά, οι σκέψεις για τις θερμίδες και τις γευστικές «ατασθαλίες» που θα προβούμε μας γεμίζουν φόβο. Γνωρίζοντας την αφθονία και την νοστιμιά των πασχαλινών εδεσμάτων η όρεξη για προσεγμένη διατροφή εξαφανίζεται. Μα τι θα γινόταν αν σας προτείναμε μικρά διατροφικά tips τα οποία θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την σιλουέτα σας;
Κάνοντας μια μικρή έρευνα σας παρουσιάζουμε τις θερμίδες που περιέχουν τα παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά και στην συνέχεια τους τρόπους που μπορείτε να τα απολαύσετε δίχως να «ξεφύγετε» από την διατροφή σας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις θερμίδες των πασχαλινών εδεσμάτων:
Αβγό: 80 θερμίδες και 5 γρ. λίπους το ένα
Αρνί στη σούβλα: 365 θερμίδες και περίπου 20 γρ. λίπους
Ψητό κατσίκι: 185 θερμίδες και 6 γρ. λίπους ανά 100 γρ.
Μαγειρίτσα: 600 θερμίδες και 40 γρ. λίπους ανά πιάτο
Πατάτες φούρνου: 287 θερμίδες και 12 γρ. λίπους ανά μερίδα
Πασχαλινά κουλουράκια: 230 θερμίδες και 12 γρ. λίπους τα 2
Τσουρέκι: 90 θερμίδες και 9 γρ. λίπους (η λεπτή φέτα)
Σοκολατένιο αβγό: Περίπου 260 θερμίδες τα 50 γρ.
Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας καθοδηγήσουν ώστε να μην στερηθείτε τίποτα στο πασχαλινό τραπέζι, δοκιμάζοντας φυσικά ό,τι επιθυμείτε.
1. Ζυγιστείτε πριν το Πάσχα! Είτε στον διατροφολόγο είτε στην ζυγαριά του σπιτιού σας μετρήστε το βάρος σας πριν τα πασχαλινά τραπέζια και σημειώστε τα κιλά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε το αρχικό σας βάρος και θα μπορείτε να προσέχετε τυχόν «αυξήσεις».
2. Στο πασχαλινό τραπέζι, εάν επιλέξετε να καταναλώσετε τροφές όπως αρνί, μαγειρίτσα και άλλες με υψηλές θερμίδες φροντίστε να τις συνοδέψετε με μια φέτα ψωμί και σαλάτα.
3. Φροντίστε πριν τα γιορτινά τραπέζια να κάνετε μικρά γεύματα. Μην μένετε όλη μέρα νηστικοί. Όταν τρώμε μετά από πολλές ώρες τα επίπεδα γλυκόζης ανεβαίνουν γρήγορα με αποτέλεσμα την έκκριση ινσουλίνης και την πιο εύκολη «αποθήκευση» λίπους. Γι αυτό καταναλώστε διάφορα μικρά σνακς πριν το γιορτινό τραπέζι.
4. Προσπαθήστε να επιλέξετε τα υγιεινά εδέσματα από το πασχαλινό τραπέζι και να τα συνδυάσετε. Για παράδειγμα αν επιλέξετε να καταναλώσετε κρέας προτιμήστε κάποιο άπαχο σουβλάκι και συνδυάστε το με άφθονη σαλάτα. Επίσης αποφύγετε τα τηγανητά. Βέβαια δεν χρειάζεται να μην γευτείτε καθόλου υδατάνθρακες όπως ρύζι και πατάτες αφού τους χρειάζεστε για το κυρίως γεύμα σας.
5. Φυσικά και μπορείτε να δοκιμάσετε από το επιδόρπιο αλλά…με προσοχή. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάθε λογής γλυκού που βρίσκετε στο τραπέζι τότε προσπαθήστε να περιοριστείτε στην μια κουταλιά από το καθένα. Όσον αφορά τα πασχαλινά snacks, δυο λεπτές φέτες τσουρέκι, δυο κουλουράκια ή λίγο από το σοκολατένιο αβγό θα ήταν μια χαρά.
6. Περπατήστε! Ναι χρειάζεται να επιλέξετε το περπάτημα για τον ελεύθερο χρόνο σας καθώς με το περπάτημα ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας για το κάψιμο των περιττών θερμίδων. Έτσι θα μειωθούν και οι «περιττές ενοχές» για τις ατασθαλίες στα πασχαλινά τραπέζια.
7. Πιείτε πολύ νερό. Τα αλμυρά φαγητά που θα καταναλώσετε πιθανόν να σας επιφέρουν κατακράτηση. Για να την αντιμετωπίσετε πιείτε άφθονο νερό και άλλα υγρά όπως τσάι, φασκόμηλο, χυμούς, χαμομήλι και ροφήματα με κρόκο κοζάνης.
8. Βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Αν για παράδειγμα είστε εσείς οι φετινοί οικοδεσπότες, ετοιμάστε πέρα από τα παραδοσιακά πασχαλινά επιδόρπια και φρούτα με λιωμένη σοκολάτα. Είναι μια εξαιρετική λύση για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες.
9. Μην πιεστείτε. Το Πάσχα είναι περίοδος γιορτής και ξεκούρασης και όχι διατροφικών ενοχών. Απολαύστε ότι επιθυμείτε αλλά με μέτρο και τακτική γυμναστική. Με αυτόν τον τρόπο θα διασκεδάσετε, θα δοκιμάσετε όλα τα εδέσματα και ταυτόχρονα θα διατηρηθείτε σε φόρμα.
Καλές γιορτές!