fbpixel

Search icon
Search
Paris Fashion Week: Ο Valentino εξερεύνησε κάθε γωνιά του formal dressing και απογείωσε το black tie
TRENDS & CATWALKS

Paris Fashion Week: Ο Valentino εξερεύνησε κάθε γωνιά του formal dressing και απογείωσε το black tie

Η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι συνεχίζει να εντυπωσιάζει


Όσο πλησιάζει προς το τέλος της, η Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας παρουσίασαν τις συλλογές του για τη νέα σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023. Εχθές πραγματοποιήθηκε η επιστροφή του Balenciaga και του Demna Gvasalia μετά από τις κατηγορίες που δέχτηκε ο οίκος και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής για την χρήση BDSM αντικειμένων σε καμπάνια με μικρά παιδιά. Στη συνέχεια, ο Alexander McQueen απογείωσε την έννοια της κομψότητας παραμένοντας πιστός στο όραμα του αείμνηστου σχεδιαστή. Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με τον Pierpaolo Piccioli να παρουσιάζει για τον Valentino μία καταπληκτική συλλογή, η οποία εξερεύνησε και επανεξέτασε κάθε σημείο των formal looks. 

Valentino

befunky-collage-97.jpg

Από τότε που ο Pierpaolo Piccioli ανέλαβε το τιμόνι του οίκου Valentino το 2016 ως creative director έχει αποδείξει και με το παραπάνω ότι είναι ο δάσκαλος των εντυπωσιακών φορεμάτων, των επίσημων ενδυμάτων που ταιριάζουν στο κόκκινο χαλί και όλης της κατηγορίας του black tie. Το φθινόπωρο του 2023 εμβάθυνε ακόμα περισσότερο στην έννοια του black tie, προσπαθώντας να δώσει την απόλυτη ερμηνεία. Η συλλογή των 73 εμφανίσεων εξερεύνησε σχεδόν κάθε γωνιά του επίσημου ντυσίματος: το μικρό μαύρο φόρεμα, ένα τροποποιημένο κοστούμι σμόκιν, το λευκό πουκάμισο με κουμπιά ή ένα βραδινό σακάκι. Με λίγα λόγια, όλα τα βασικά στοιχεία που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση.

Ο Piccioli διέπρεψε στο να μεταμορφώνει αυτά τα κλασικά ρούχα, κάνοντάς τα νέα αντικείμενα του πόθου που έμοιαζαν όμως αρκετά διαφορετικά ώστε να δικαιολογούν μια δεύτερη ματιά. Όλοι έχουμε δει το λευκό button-down με ένα twist, αλλά όχι από την οπτική γωνία του Piccioli. Για παράδειγμα, η μανσέτα ενός λευκού button-down πουκαμίσου μεγεθύνθηκε και έγινε υπερμεγέθης. Ένα σακάκι ήταν καλυμμένο με τεράστια καρό prints με μεγάλους ώμους. Η ballroom skirt; Ποιος τη χρειάζεται όταν έχει μια μίνι φούστα που καλύπτεται εξ ολοκλήρου με λουλούδια με πούλιες;

befunky-collage-98.jpg

Το 2023, όλα επιτρέπονται: ένας «καταρράκτης» από κόκκινους φιόγκους που καλύπτει ένα μπλε πουκάμισο ή ένα ροζ παλτό με παγιέτες μέχρι το πάτωμα είναι όλα θεμιτά. Ορισμένοι συνδυασμοί, όπως τα πουά σακάκια χωρίς παντελόνι, έμοιαζαν να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις τρέχουσες τάσεις. Σ' αυτήν τη συλλογή υπήρχε κάτι για όλους. Τα μαύρα δερμάτινα παλτό με τις αντίθετες ρίγες chevron απευθύνονται αναμφίβολα σε όσους προτιμούν τα κλασικά πράγματα, ενώ τα ultra-mini φορέματα με βολάν είναι για τις πιο τολμηρές.

Balenciaga

befunky-collage-99.jpg

Η Balenciaga επέστρεψε με τη συλλογή Winter 2023 μετά το σκάνδαλο της καμπάνιας  Objects που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Το γεγονός ότι η πασαρέλα πραγματοποιήθηκε μέσα στο εμβληματικό υπόγειο εμπορικό κέντρο Carrousel du Louvre του Παρισιού φάνηκε να αποτελεί προέκταση της παιχνιδιάρικης πλευράς της Balenciaga, ωστόσο η ίδια η επίδειξη ήταν αρκετά υποτονική. 

Καθώς ξεκίνησε το ίδιο το show του Balenciaga, η κατάλευκη αίθουσα κατέρρευσε σε μια απόκοσμη σιωπή, προτού τα μοντέλα φτάσουν ντυμένα με ένα παιχνιδιάρικο μείγμα από tailored ραπτική, floral φορέματα και τα τυπικά εξωγήινα αθλητικά ρούχα του Balenciaga, τα οποία συνοδεύονταν από τις ήρεμες νότες ενός πιάνου που όσο προχωρούσε το show γινόταν ο ήχος του γινόταν ολοένα και πιο ηλεκτρονικός. 

Τα κλασικά μοτίβα του Balenciaga ήταν παρόντα: φορέματα με παγιέτες με ψηλό λαιμό, floral φορέματα, boxy leather jackets, σακάκια με μεγάλους ώμους, μεγάλες τζιν επιφάνειες και τα εκκεντρικά γυαλιά ηλίου.  Η συλλογή του οίκου αντιπροσωπεύει μια διχαστική επιστροφή για την οποία κάποια fashion lovers είναι απόλυτα έτοιμοι, κάποιοι άλλοι όχι και τόσο.

Alexander McQueen

befunky-collage-2023-03-06t115420884.jpg

Ο Alexander McQueen παρουσίασε τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Το show άνοιξε η Naomi Campbell, η οποία περπάτησε στην πασαρέλα με μία ακριβή επιλογή από minimal σιλουέτες βραδινών ενδυμάτων. Αντλώντας έμπνευση από την έννοια της ανατομίας, η συλλογή μετατράπηκε σε μια επίδειξη εντυπωσιακής ραπτικής, περιπετειωδών κοψίματος και μαγευτικής προσέγγισης των παραδοσιακών ενδυμάτων.

Παραμένοντας πιστή στην υπογραφή της Sarah Burton, η F/W23 αποτελούνταν από σκισίματα και εντυπωσιακές σιλουέτες που αναδείκνυαν τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας. Biker jacket dresses, ανατρεπτικές παγιέτες και full leather εμφανίσεις ήταν μερικά από τα στοιχεία που εντυπωσίασαν και κέντρισαν το ενδιαφέρον. 

«Το πιο εμφανές μοτίβο της συλλογής είναι η ορχιδέα, στις πιο σπάνιες μορφές της. Ευδοκιμεί στον αέρα, αντιστέκεται στο ρίζωμα και αναπτύσσεται στην άγρια φύση. Εξαιρετικά όμορφη και απείρως προσαρμοστική, η ορχιδέα μιμείται τόσο τον θηρευτή όσο και το θήραμα. Στη γλώσσα των λουλουδιών, η ορχιδέα είναι σύμβολο της αγάπης», εξηγεί η Burton σε δηλώσεις της για τη συλλογή.