fbpixel

Search icon
Search
Padel: Γνωρίστε το νέο fitness trend και τα απίστευτα οφέλη του
WELLNESS

Padel: Γνωρίστε το νέο fitness trend και τα απίστευτα οφέλη του

Εσείς γνωρίζετε τα benefits του συγκεκριμένου είδους γυμναστικής;


Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν και στη γυμναστική, τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις είναι ραγδαίες! Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς ανθρώπους γύρω σας το τελευταίο διάστημα, που λένε «ναι» στο padel και δοκιμάζουν το πιο hot είδος γυμναστικής με τα πολλαπλά benefits. Γνωρίζετε -όμως- πραγματικά τι είναι; Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγαλύτερο fitness trend κι εσείς, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πάρετε τη ρακέτα σας και να απολαύσετε ένα session που θα σας χαρίσει ευεξία και θα βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία σας!

Γυμναστική και διασκέδαση!

The Trend

shutterstock-1991435066.jpg

Το padel, είναι -ουσιαστικά- ένα υβρίδιο τένις και σκουός κι επινοήθηκε το 1969, στο Ακαπούλκο, από τον Μεξικανό, Enrique Corcuera. Χρειάστηκε να περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ωστόσο, η φήμη του έφτασε και στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα, με τον κόσμο να το λατρεύει. Αρχικά, γνώρισε μεγάλη άνθηση στην Ισπανία κι από εκεί, ξεκίνησε η διάδοσή του και σε άλλες χώρες, φτάνοντας αισίως και στην Ελλάδα. Το padel συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του τένις, του σκουός και της ρακέτας κι ίσως, αυτό που το καθιστά τόσο δημοφιλές, είναι το γεγονός ότι απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, καθώς το μεγαλύτερό του benefit, είναι ότι μπορούν να παίξουν άτομα όλων των ηλικιών, από ένα παιδί 5 ετών έως άνθρωποι 70-75 ετών.

Στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή του το 2013 από τον Γιώργο Λόσταρο, ο οποίος το είδε για πρώτη φορά στους Κανάριους νήσους κι έγινε -λίγο αργότερα- ο πρώτος Έλληνας που άνοιξε το δικό του club στη χώρα μας, για να ακολουθήσουν μετά πολλοί ακόμη, καθώς πολύ σύντομα, εξελίχθηκε σε big trend. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να συναντήσει κανείς μία μεγάλη σειρά από padel clubs σε κάθε σημείο της χώρας, με το padel να αναπτύσσεται ραγδαία! Αν δεν έχετε πειστεί ήδη να το δοκιμάσετε κι εκείς, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το συγκεκριμένο άθλημα, είναι το αγαπημένο των celebrities και πραγματικά, θα σας κλέψει την καρδιά, αν του δώσετε μία ευκαιρία...

Τhe Rules

Το padel συνήθως απαιτεί την παρουσία τεσσάρων ατόμων -2 ζευγάρια που τίθενται αντίπαλοι- και παίζεται σε έναν περιφραγμένο χώρο, με τις μισές περίπου διαστάσεις ενός γηπέδου τένις. Το σκορ είναι ακριβώς το ίδιο με το τένις κι οι μπάλες που χρησιμοποιούνται, είναι παρόμοιες, αλλά έχουν λιγότερη πίεση. Η μεγαλύτερη διαφορά με το τένις, είναι ότι το court περιφράσσεται με τοίχους, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι με παρόμοιο τρόπο όπως το squash. Η ρακέτα αποτελείται εξωτερικά από πλαστικό και εσωτερικά από πολυουρεθάνη κι η λαβή της έχει ειδικό αντιολισθιτικό grip. Έχει το μέγεθος περίπου μίας ρακέτας beach tennis κι είναι αρκετά ελαφριά. Οι διαστάσεις του γηπέδου του padel είναι 20x10 μέτρα, με τους πλαϊνούς τοίχους να φτάνουν σε ύψος τα 3 μέτρα και τους μπροστά και πίσω τα 4, ενώ στο κέντρο του court υπάρχει ένα χαμηλό φιλέ.

shutterstock-2070748100.jpg

Όσον αφορά στους κανόνες, ξεκινώντας από το σκορ, αυτό είναι ακριβώς ίδιο με το τένις, ωστόσο, η διαφορά εντοπίζεται στο σέρβις, καθώς η κίνηση γίνεται από κάτω. Αυτός που σερβίρει, πρέπει να σκάσει την μπάλα μια φορά στο έδαφος και κατευθείαν μετά να την χτυπήσει, πριν αυτή να φτάσει στο ύψος της μέσης του, χωρίς να την ξεπεράσει. Αν η μπάλα ακουμπήσει κατευθείαν στον τοίχο, θεωρείται άουτ και κερδίζει τον πόντο ο αμυνόμενος, ενώ αν ακουμπήσει πρώτα στο έδαφος μία φορά, ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα -εφόσον το θέλει- να την αφήσει να ακουμπήσει και στον τoίχο και μετά να την επαναφέρει στην μεριά του αντιπάλου. Στη διάρκεια του πόντου, εάν η μπάλα χτυπήσει στο γήπεδο του αμυνόμενου και μετά στον σιδερένιο τοίχο, τότε το παιχνίδι σινεχίζεται κανονικά, ενώ last but not least, ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα αφού η μπάλα σκάσει πρώτα στο δικό του γήπεδο να την χτυπήσει στον πίσω τοίχο και αυτή με την κατάλληλη σπόντα να γυρίσει στο γήπεδο του αντιπάλου. Αυτό, ονομάζεται «contra pared».

Τhe Benefits

Είναι εύκολο, είναι διασκεδαστικό κι έχει και πολλά benefits! Το padel γυμνάζει το σώμα σε πολλά, διαφορετικά επίπεδα, καθώς απαιτεί να είσαι σε κίνηση διαρκώς. Η συνεχής κίνηση, τα έντονα τρεξίματα κι οι γρήγορες ανταλλαγές, γυμνάζουν όλο το σώμα και δεδομένου ότι πρόκειται για μία αερόβια άσκηση, ευνοείται η καλή λειτουργία της καρδιάς. Εξίσου σημαντικά, είναι και τα ψυχολογικά οφέλη, καθώς τα δυνατά χτυπήματα σε κάθε μπάλα, η ακουστική στο θωρακισμένο γήπεδο, το τρέξιμο, η συνεχής εγρήγορση κι η αλληλεπίδραση με τον συμπαίκτη -μεταξύ άλλων- συμβάλλουν στη μείωση του stress και του άγχους. Το padel βοηθάει στη βελτίωση του συντονισμού κι αυξάνει τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης, αλλά και τα αντανακλαστικά. 

shutterstock-2008596812.jpg

Όσο περισσότερο εξασκείται κανείς, τόσο μεγαλύτερη βελτίωση μπορεί να παρατηρήσει στην τεχνική του, την τακτική και τη δύναμη που αναπτύσσει. To make the long story short, δεν πρόκειται απλά για ένα huge trend που ήρθε για να μείνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το padel μπήκε στη ζωή μας για να... μείνει κι αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία! Πείτε ένα μεγάλο «ναι» και γυμναστείτε πιο εύκολα και διασκεδαστικά από ποτέ, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, απολαμβάνοντας τα πολλαπλά του οφέλη. Enjoy!