Η μόδα, υψηλή κι εμπορική, είναι ένα κράμα κουλτούρας, ηθικής, κοινωνικών παραδοχών και τάσεων που μπερδεύονται μεταξύ τους και σχηματίζουν κάτι νέο, φρέσκο και καινοτόμο. Μέσα από τη μόδα μπορεί κανείς να μεταφέρει κάποιο κοινωνικό μήνυμα, να αποτυπώσει μια ιδέα, να αναπαράγει τα δεδομένα του σήμερα ή να επαναφέρει σημεία του παρελθόντος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα εργαλείο –ή ένα όπλο-, για εκείνους που θέλουν δημιουργικά να εκφράσουν το είναι τους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που σπουδαίοι οίκοι μόδας απέτιναν φόρο τιμής στον ελληνικό πολιτισμό, αντλώντας έμπνευση από τα έθιμα, τη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα. Η έκταση και το ποιόν της ελληνικής κουλτούρας, η γλώσσα, η γη, έχουν στιγματίσει πολλάκις συλλογές κι επιδείξεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, εξάγοντας το ελληνικό κάλλος. Εμείς, ανατρέξαμε σε μοναδικές πρωτοβουλίες σχεδιαστών και trend setters που οραματίστηκαν συλλογές με γαλανόλευκη χροιά, για να σας τις παρουσιάσουμε.
Dior
1951, Αθήνα. Ο μαέστρος της μόδας Christian Dior, δημιούργησε την πιο εικονική καρτ ποστάλ της λαμπερής βιομηχανίας, με φόντο την Ακρόπολη. Η σύμπραξη αρχιτεκτονικής, ιστορίας και στιλ, έπλασε μια κοσμική στιγμή που ανάγεται σε τέχνη. Οκτώ μοντέλα, μετατράπηκαν σε μούσες που ένωσαν το παρελθόν με το παρόν, σαν αρμός που συνδέει το τότε με το σήμερα. Φορέματα-κοσμήματα, με γεωμετρία, όγκους και την κατάλληλη ποσότητα glam, στέκονται ακέραια, αναλοίωτα στο χρόνο και με σεβασμό στον χώρο. Μια ωδή στο γυναικείο σώμα που δε διστάζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, με δυναμισμό και φινέτσα.
Givenchy
Το 1997 ο γαλλικός οίκος Givenchy κυκλοφόρησε την SS Haute Couture συλλογή του, δια χειρός Alexander McQueen, με ατόφια πηγή έμπνευσης την πλούσια ελληνική μυθολογία. Λευκοί κορσέδες και φορέματα που κολακεύουν τη σιλουέτα, χρυσοποίκιλτα head pieces και σανδάλια, αποτυπώνουν το όραμα του σχεδιαστή. Με κεντρικό άξονα τους θεούς του Ολύμπου, το «κακό παιδί της μόδας» μετέφερε την δική του εικόνα του Ερμή και της Αθηνάς στα πρόσωπα των supermodels της εποχής. Η Naomi Campbell περπατά στην πασαρέλα σαν μια θηλυκή εκδοχή του Μινώταυρου, κοιτώντας αυστηρά το φακό. O Marcus Schenkenberg οπλίζεται με πελώρια φτερά, σαν ένας άλλος Ίκαρος και ο χώρος της μόδας σείεται από την παρθενική εμφάνιση του McQueen στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Μια εμφάνιση που άφησε εποχή.
Alexander McQueen
Ο αείμνηστος σχεδιαστής έτρεφε μεγάλη αγάπη για την ελληνική μυθολογία, κάτι που αποτυπώνεται και στην ανοιξιάτικη συλλογή του, το 2006. Για ένα σημαντικό μέρος της ready-to-wear collection του άντλησε έμπνευση από τις Ελληνίδες θεές. Λαμπερά μαλλιά, καθαρά πρόσωπα με γήινο μακιγιάζ και αέρινα φορέματα με ογκώδεις ζώνες που θυμίζουν μέρος πολεμικής στολής, συνθέτουν μια άκρως greek-inspired εικόνα. Φυσικά, δε λείπουν και τα παραλλαγμένα σανδάλια που ολοκληρώνουν τα looks του McQueen. Αυτή τη φορά κινήθηκε σε ασημένιους και λευκούς τόνους, με μια πιο σύγχρονη ματιά, ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα την Givenchy κολεξιόν του.
Dolce & Gabbana
Οι Domenico Dolce και Stefano Gabbana, οι κεφαλές του ιταλικού οίκου, έπλασαν την ανοιξιάτικη ready-to-wear συλλογή τους για το 2014 από εικόνες αρχαίων ναών και νομισμάτων. Σατέν και λινά φορέματα, χρυσές τσάντες με φλουριά, κομψά πέδιλα και ζώνες που αποτυπώνουν προτομές, συνθέτουν μια σειρά με ελληνικό αέρα και διεθνή υπογραφή. Οι σχεδιαστές χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη συλλογή ως ένα «ασυνείδητο όνειρο», με την έννοια του ότι τα ενδύματα παντρεύουν την πραγματικότητα με τη φαντασία, κάτι που συμβαίνει όταν κάνει την εμφάνισή του ο Μορφέας. Ένα πάντρεμα που ενθουσίασε το κοινό και έκανε τους fashion lovers ν' αγαπήσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική συμβολή στον κόσμο της μόδας.
Vionnet
Η ανοιξιάτικη συλλογή του οίκου Vionnet για το 2015 έφερε την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή, Goga Ashkenazi και είχε αέρα ελληνικό. Με έμφαση στην κίνηση και τις πτυχώσεις, τα μοντέλα έμοιαζαν να αιωρούνται πάνω στην πασαρέλα με τα ντελικάτα φορέματά τους. Υφάσματα που αγκαλιάζουν τη μέση και απλώνονται σαν όνειρο πάνω στο σώμα, μετατρέπουν τις σύγχρονες γυναίκες σε ιέρειες του παρελθόντος. Σανδάλια που σκαρφαλώνουν μέχρι το γόνατο, στρογγυλές ζώνες που σφίγγουν τη μέση και δίνουν μια hourglass φιγούρα ή ριχτά, πληθωρικά ενδύματα σαν μανδύες, συνθέτουν μια μίνιμαλ κολεξιόν με ελληνικές πινελιές.
Valentino
«Οι ελληνικοί μύθοι και θρύλοι ήταν η αρχή για να ονοματίσουμε τα ανθρώπινα συναισθήματα», δήλωσε ο Pierpaolo Piccioli, εξηγώντας την πηγή έμπνευσης πίσω από την παρθενική του συλλογή για την spring couture συλλογή του Valentino, για το 2017. Τα μοντέλα εμφανίστηκαν στην πασαρέλα σαν νύμφες, αέρινες και νωχελικές. Χειροποίητα κεντημένα άνθη, γήινα χρώματα και μια Πανδώρα να αναγεννάται πάνω στο ύφασμα. Τόνοι του λευκού αγκάλιαζαν τις ιέρειες της πασαρέλας, με ένα δωρικό ύφος που θυμίζει Αρχαία Ελλάδα. Απλά σανδάλια και αδιόρατο μακιγιάζ ολοκληρώνουν τα looks. Καμιά φορά, οι περιττοί εντυπωσιασμοί περισσεύουν, αρκεί μια ουσιαστική πηγή έμπνευσης για να μεγαλουργήσεις, και ο Piccioli το απέδειξε περίτρανα.
Chanel
Υπό την αιγίδα Karl Lagerfeld ο γαλλικός οίκος Chanel κατάφερε να εξερευνήσει μέσω των Cruise Collections μέρη όπως την Κούβα, τη Σεούλ, αλλά και την Ελλάδα. Το 2018, με την La Modernité de l’Antiquité συλλογή, έφερε στο σήμερα τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Κολόνες ιονικού ρυθμού και χρώματα ηλιοβασιλέματος, συνέθεσαν τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό, σαν ένα ταξίδι σε κάποιο ελληνικό νησί. Τα τακούνια από τα παπούτσια είχαν το σχήμα αρχαιοελληνικής κολόνας, ένα υβρίδιο μεταξύ high heels και σανδαλιών. Τα μαλλιά των μοντέλων κοσμούσαν όμορφες κορδέλες, ενώ χρυσά κοσμήματα έφεραν στην επιφάνεια την αίγλη μια άλλης εποχής. Αιθέριες και ρομαντικές, οι εμφανίσεις παρέπεμπαν στη θεά Αφροδίτη, ένας φόρος τιμής στην ελληνική μυθολογία. Από το στήσιμο, μέχρι τα ρούχα και τις επιμέρους λεπτομέρειες, η collection ήταν μια ωδή στο ελληνικό κάλλος και μια στιλάτη προσέγγιση μιας ιστορίας που μετρά αιώνες.