fbpixel

Search icon
Search
Oscars 2021: Οι μεγάλοι νικητές και οι ιστορικές πρωτοτυπίες της πολυαναμενόμενης βραδιάς
PEOPLE & MOMENTS

Oscars 2021: Οι μεγάλοι νικητές και οι ιστορικές πρωτοτυπίες της πολυαναμενόμενης βραδιάς

Όλα όσα πραγματοποιήθηκαν στον φετινό θεσμό


Μια διαφορετική, αλλά γεμάτη με ανατροπές τελετή πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ στο Los Angeles, θυμίζοντάς μας και πάλι για λίγο τα φαντασμαγορικά βραβεία Oscars που προσπάθησαν να εναρμονιστούν με την εποχή και να φέρουν στο νου παλιές καλές κινηματογραφικές στιγμές. Μπορεί η φετινή τελετή να μην έλαβε χώρα στο καθιερωμένο Dolby Theater στο Los Angeles, ωστόσο έγινε στο Union Station -έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά της Πόλης των Αγγέλων. Στην εκδήλωση, οι διάσημοι προσκεκλημένοι μαζί με 170 θεατές κλήθηκαν φυσικά να φορούν μάσκες, ενώ οι celebrities τις αφαιρούσαν όταν τους έπαιρναν οι κάμερες! 

oscars-GT2iv.jpg
Οι Peter Spears, Frances McDormand, Chloe Zhao, Mollye Asher και Dan Janvey ποζάρουν με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το Nomadland

Πρωτοτυπία των φετινών βραβείων; Η σημαντική αλλαγή στη σειρά της απονομής, καθώς σε αντίθεση με ό,τι συνηθιζόταν, το βραβείο καλύτερης ταινίας δεν ανακοινώθηκε τελευταίο, αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α' Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Σε μια λιτή τελετή που θύμιζε καλά σκηνοθετημένο, κινηματογραφικό show, μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, αναδείχθηκε η 39χρονη Κινέζα Chloé Zhaο, σκηνοθέτης της πολυζυτημένης ταινίας της χρονιάς, Nomadland. H ίδια είναι η πρώτη ασιατικής καταγωγής αλλά και η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας. 

Η Zhao δε δίστασε να αφιερώσει το βραβείο σε όσους την ενέπνευσαν, λέγοντας στον ευχαριστήριο λόγο της, «Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε "οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί". Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους...» 

oscars.jpg
Chloé Zhaο

Η ταλαντούχα νεαρή σκηνοθέτης θύμιζε Iνδιάνα μέσα στη maxi nude δημιουργία της Hermès, ενώ είχε τα μαλλιά της κοτσιδάκια, και μάλιστα τόλμησε να εμφανιστεί στο red carpet με λευκά εντυπωσιακά sneakers.

Βραβείο A' Ανδρικού και A' Γυναικείου ρόλου 

oscars-W74ts.jpg
Frances Louise McDormand με τη σκηνοθέτη της ταινίας Nomadland, Chloé Zhaο

Η ταινία Nomadland φαίνεται όμως πως είχε την τιμητική της στα χθεσινά βραβεία, αφού κατάφερε να αποσπάσει και το αγαλματίδιο Α' Γυναικείου ρόλου με την επικράτηση της τρομερής Frances Louise McDormand, η οποία μαζί με αυτό αποκτά συνολικά τρία βραβεία της Ακαδημίας.

Α' βραβείο Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο μοναδικός Anthony Hopkins -το δεύτερο μετά τη Σιωπή των Αμνών το 1992- για την ερμηνεία του στην ταινία The Father. O σπουδαίος ηθοποιός δεν παρευρισκόταν στην τελετή. 

osxars3.jpg
Daniel Kaluuya

Daniel Kaluuya παρέλαβε το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Judas and the Black Messiah, ενώ η Youn Yuh-jung κέρδισε το Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του Lee Isaac Chung για την ταινία Minar. Η 79χρονη ηθοποιός από τη Νότια Κορέα είναι η πρώτη που κατακτά ένα βραβείο της Ακαδημίας, ενώ η ίδια δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή της, όταν το πολυπόθητο αγαλματίδιο της παρέδωσε ο Brad Pitt, λέγοντάς του «Επιτέλους κύριε Brad Pit. Χαίρομαι που σας γνωρίζω. Που ήσασταν όταν κάναμε γυρίσματα στην Tulsa;».

3-Y0qq5.jpg
Youn Yuh-jung

Ενώ ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο της, «Είμαι από την Κορέα. Κανείς δεν ξέρει πως να προφέρει το όνομά μου, αλλά απόψε σας συγχωρώ όλους. Πάντα παρακολουθούσα τα Oscars από την τηλεόραση. Το ότι είμαι εδώ και παίρνω βραβείο, απλά δεν το πιστεύω! Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν και όλη την οικογένεια της ταινίας, αλλά περισσότερο τον Lee Isaac Chung, γιατί χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν εδώ απόψε. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό –πώς να ανταγωνιστώ την Glenn Close; Όλες μας είμαστε νικήτριες, απλά σήμερα είχα περισσότερη τύχη. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στον πρώτο μου σκηνοθέτη. Πιστεύω θα ήταν πολύ περήφανος αν είναι ακόμα ζωντανός.»

Οι δύο Έλληνες υποψήφιοι, o μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός, αλλά και o διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ που ήταν υποψήφιοι για το Χρυσό Αγαλματίδιο στις Κατηγορίες τους, δυστυχώς δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το πολυπόθητο βραβείο για αυτήν τη χρονιά. 

Σε γενικές γραμμές, η χθεσινοβραδινή απονομή τελετής των βραβείων μπορεί να μη θύμιζε τη λάμψη και τις εντυπωσιακές εικόνες του παρελθόντος τους, ωστόσο κατάφερε να χαρίσει στιγμές με πραγματική ουσία και να τιμήσει κυριολεκτικά τον καλό κινηματογράφο. Μείνετε συντονισμένοι στο GLOW.GR για περισσότερες λεπτομέρειες από τα red carpet looks των καλεσμένων.

Αναλυτικά οι νικητές των Oscars 2021

  • Καλύτερη Ταινία: «Nomadland»
  • Α' Ανδρικός Ρόλος: Άντονι Χόπκινς για το «The Father»
  • Α' Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»
  • Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο για το «Nomadland»
  • Β' Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»
  • B' Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»
  • Διασκευασμένο Σενάριο: Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»
  • Πρωτότυπο Σενάριο: Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»
  • Διεθνής Ταινία: Άσπρο Πάτο (Δανία)
  • Μακιγιάζ και χτενίσματα: Σέρτζιο Λόπεζ-Ριβέρα, Μία Νιλ, Τζαμίκα Γουίλσον για το «Ma Rainey’s Black Bottom»
  • Κοστούμια: Αν Ροθ για την ταινία Ma Rainey's Black Bottom
  • Καλύτερου ήχου: Sound of metal
  • Ταινία μικρού μήκους: The two distant strangers
  • Ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: If Anything Happens I love you
  • Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul (Pixar)
  • Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους: Colette
  • Ντοκιμαντέρ μεγάλου Μήκους: My Octopus Teacher
  • Οπτικά εφέ: Tenet
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»
  • Φωτογραφία: Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»
  • Μοντάζ: Sound of Metal
  • Μουσική: Soul
  • Καλύτερο τραγούδι: Fight for you (H.E.R) από το Judas and the Black Messiah