fbpixel

Search icon
Search
Όσα πρέπει να ξέρετε για να φροντίσετε τον οργανισμό και το σώμα σας
MAGAZINE

Όσα πρέπει να ξέρετε για να φροντίσετε τον οργανισμό και το σώμα σας

Αγαπήστε τον εαυτό σας και θα σας το ανταποδώσει


Ο τρόπος που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, κοινώς η καλλιέργεια της αυτοεικόνας και της αυτογνωσίας, είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων. Διαδικασία πολυεπίπεδη. Είναι, όμως, μια προσωπική κατάκτηση που μπορεί ν’ αποδειχτεί εξαιρετικά απελευθερωτική. Και ίσως είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Απαιτεί χρόνο, θάρρος, θέληση, κίνητρα. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι είναι εύκολο, ούτε πως υπάρχει μια συνταγή αυτοβελτίωσης για όλους. Υπάρχει, όμως, και μια αλήθεια που λέει πως οι άνθρωποι που στοχεύουν σε μια ειλικρινή σχέση με τον εαυτό τους είναι αυτοί που επιζητούν μια ποιότητα ζωής. Που επιτυγχάνουν να τραβήξουν μια γραμμή σε ό,τι προκαλεί ψυχική φθορά και στρες και να θωρακίσουν την πνευματική και σωματική τους υγεία. Αυτές οι δύο υπάρχουν κι αλληλεπιδρούν. Είναι, άλλωστε, αποδεδειγμένο πως τα συναισθήματά μας δεν επηρεάζουν μόνο τη σκέψη και την ψυχολογία, αλλά και κάθε κύτταρό μας. Είναι η αιτία μεταβολών στη χημεία του σώματος, στο ορμονικό σύστημα, στους νευροδιαβιβαστές. Αναλογιστείτε πόσες φορές το σώμα στέλνει μηνύματα στην προσπάθειά του να μας υπενθυμίσει πως υπάρχουν συναισθηματικές εκκρεμότητες. Αντίστοιχα, αναλογιστείτε πόσο εύκολο είναι το να επηρεάσει αρνητικά μια σωματική διαταραχή την ψυχολογία μας, προκαλώντας εκνευρισμό και δυσφορία.

00-holding-deep-freeze-workout-guide.jpg

Σκεπτόμενοι αντίστροφα, συχνά διαπιστώνουμε πόσο ωραίο και καθοριστικό για την αυτοπεποίθησή μας είναι μια καλή σχέση με το σώμα μας. Ένα σώμα γερό, υγιές, που ξεκινά από μια επιδερμίδα λαμπερή και καθαρή, μια σωστή στάση σώματος, μια καλή σχέση με τη ζυγαριά, ένα υγιές, λευκό χαμόγελο και να καταλήγει σε ζητήματα που αφορούν στην καρδιά, τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό και πάει λέγοντας.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους, είναι καλό να βάζουμε μικρούς, καθημερινούς, ρεαλιστικούς στόχους. Να καλλιεργούμε το αίσθημα αυτογνωσίας και να ψάχνουμε πέρα από την επιφάνεια, που αφορά μόνο στον καλλωπισμό. Και φυσικά, να μη θεωρούμε δεδομένη την καλή μας υγεία. Διότι κι αυτή είναι μια κατάκτηση κι αν θέλουμε από κάπου να κάνουμε την αρχή, τότε σίγουρα πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε και να «διαβάζουμε» το σώμα μας. Παρακάτω, έχουμε καταγράψει ορισμένα απλά βήματα, που αφορούν στην καλή σωματική υγεία και πρόληψη.

Τριχωτό της κεφαλής & µαλλιά

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το τριχωτό της κεφαλής απολεπίζεται περίπου ανά 20-30 μέρες. Ενδέχεται, όμως, να προκύψουν αιτίες που επηρεάζουν τη χλωρίδα του δέρματος ή τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας. Παράγοντες, όπως κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, άγχος, ρύπανση, μύκητες, αλλαγές στο κλίμα, κακή διατροφή, κατανάλωση φαρμάκων και προϊόντων και ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να σταθούν αφορμή να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως ξηροδερμία, λιπαρότητα, κνησμός και τριχόπτωση. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β και Ε είναι αξίες σταθερές. Επιπλέον, το να περιορίζουμε τα «σκληρά» προϊόντα styling και την έκθεση σε χημικούς παράγοντες, όπως οι βαφές, το να ξεβγάζουμε καλά τα μαλλιά μετά το λούσιμο και να προτιμάμε ήπια προϊόντα περιποίησης. Η περίπτωση της τριχόπτωσης, βέβαια, είναι πιο περίπλοκη και η λίστα με τις πιθανές αιτίες μεγαλύτερη. Μπορεί να είναι γονιδιακή, ακούσια ή απλώς παροδική τριχόπτωση, λόγω μιας σειράς παραγόντων. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια σωστή διάγνωση. Η σωστή φροντίδα εδώ συνίσταται σε επίσκεψη στον δερματολόγο μέχρι χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και κατάλληλων για το πρόβλημα προϊόντων.

Προστασία των µατιών

Η συστηματική εξέταση των ματιών ανά δύο χρόνια είναι μια καλή αρχή και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο η ηλικία μας αυξάνεται είναι καλό να δρούμε πιο υπεύθυνα. Τα μάτια μας συλλέγουν καθημερινά εκατομμύρια ερεθίσματα, ενώ οι βλάβες που εκδηλώνουν είναι είτε αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων είτε απόρροια κάποιας νόσου. Όταν υπάρχουν ενοχλήσεις ή ενδείξεις κάποιας διαταραχής, μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Επιπρόσθετα, καλό είναι ν’ αποφεύγετε καθημερινές φθορές όπως η υπερέκθεση στις οθόνες, η εργασία σε συνθήκες ανεπαρκούς φωτισμού ή η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Έμμεσες, αλλά όχι αμελητέες μπορεί να είναι οι φθορές που οφείλονται στην έλλειψη ισορροπημένης διατροφής. Προσοχή και στις χρωστικές ουσίες, όπως μάσκαρα, μολύβια, διότι μπορεί να επηρεαστούν οι δακρυϊκοί αδένες.

eyes.jpg

Φροντίδα των αυτιών

Συχνά αμελούμε ένα αισθητήριο όργανο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τι πρέπει να προσέξουμε; Την αποδυνάμωση της ακουστικής ικανότητας, που μπορεί να οφείλεται σε συνεχή έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, ο οποίος ξεπερνά σε ένταση τα 85dB, τα λάθη στη διαδικασία καθαρισμού που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές ή και ρήξη τυμπάνου, λοιμώξεις που οδηγούν σε ωτίτιδα, την εξέταση προδιάθεσης γύρω από κάποιες νόσους, τις αντιδράσεις σε φάρμακα και την αδράνεια σε περιπτώσεις που παρατηρείται αλλοίωση της ακοής.

Αλλεργίες & πρόληψη

Μιλώντας για αλλεργίες -στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που γνωρίζουμε- αναφερόμαστε σε μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός εκδηλώνει υπερευαισθησία σε ορισμένες ουσίες (φάρμακα, τροφές κ.ά). Μπορεί να εμφανίζονται στο δέρμα με τη μορφή αναφυλαξίας, αγγειοοιδήματος και εκζεμάτων, στο γαστρεντερικό μας σύστημα (δυσανεξίες), στο αναπνευστικό (άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα), αλλά και στα μάτια με τη μορφή επιπεφυκίτιδας. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (γύρη, ήλιος, σκόνη) και γενετική προδιάθεση είναι δύο βασικές αιτίες. Σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης, η προσοχή στρέφεται γύρω από ζητήματα ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού, αλλά και σε θέματα, όπως η παχυσαρκία, η τυποποιημένη διατροφή, η ελάχιστη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, η κατάχρηση κρέατος, το κάπνισμα και η επιδίωξη ενός «αποστειρωμένου» τρόπου ζωής, που καθιστά το ανοσοποιητικό αδύναμο. Προληπτικά, ο γιατρός θα προχωρήσει σε αλλεργικές δοκιμασίες για να προσδιοριστεί αν τα συμπτώματα είναι όντως αλλεργικά. Η δερματική δοκιμασία είναι η πιο κοινή μέθοδος εξέτασης (prick test, patch testing) και ακολουθεί η ενδοδερμική (intradermal testing), οι εξετάσεις αίματος και το τεστ πρόκλησης. Σε περιπτώσεις ήδη εγκατεστημένης αλλεργίας, η πρόληψη και η θεραπεία αφορά σε μια σειρά από μέτρα και φαρμακευτική αγωγή ή νέες συνήθειες που θα προτείνει ο αλλεργιολόγος.

Αγαπάµε το σώµα µας

Η πρόληψη και η φροντίδα γύρω από το κεφάλαιο «σώμα» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που αφορά στο μυοσκελετικό, το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα, τα γυναικολογικής φύσεως ζητήματα, καθώς και το δέρμα. Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι σημείο των καιρών και απόρροια του σύγχρονου lifestyle σε συνδυασμό με το έντονο άγχος, τις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, την καθιστική ζωή, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την κακή διατροφή. Προσβάλλουν τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους, τους καρπούς, τα δάχτυλα, τα γόνατα, το ισχίο ή την ποδοκνημική περιοχή. Πέραν των εξειδικευμένων φυσικοθεραπειών και φαρμακευτικών αγωγών, μπορούμε να στοχεύσουμε σε πρόληψη μέσω της σωστής άσκησης σε συνδυασμό με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως το κολλαγόνο και το πυρίτιο, αλλά και τη χονδροϊτίνη, η οποία χρησιμοποιείται θεραπευτικά κυρίως για την οστεοαρθρίτιδα.

Για γερή καρδιά

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία της καρδιάς είναι αναρίθμητα. Σε επίπεδο, όμως, πρόληψης, τα καλύτερα  δώρα που μπορείτε να κάνετε στην καρδιά σας είναι τα συχνά τσεκάπ, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές τροφές, αλλά το κυριότερο, να θωρακίσετε τον εαυτό σας από την πίεση, τη χοληστερίνη, την παχυσαρκία και το στρες.

workout.jpg

Check-up & γυναικολογική πρόληψη

Το ετήσιο check-up είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μια καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και να προλάβουμε τυχόν διαταραχές. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλαμβάνεται η γενική εξέταση αίματος και ούρων. Σε περιπτώσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, εξίσου σημαντικός είναι ο έλεγχος των καρκινικών δεικτών.

Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να είναι ενημερωμένη και να μην αφήνει την υγεία της στην τύχη. Η ενημέρωση γύρω από γυναικολογικά ζητήματα και η αναζήτηση ενός γιατρού εμπιστοσύνης είναι μια καλή αρχή. Από εκεί και πέρα, η ψηλάφηση των μαστών, η μαστογραφία, ο ορμονικός έλεγχος και το ετήσιο τεστ ΠΑΠ είναι νευραλγικής σημασίας. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι εξετάσεις για την υπογονιμότητα, αφού προηγηθεί λήψη του ιστορικού τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα, όπως ανάλυση σπέρματος, έλεγχος της ωοθυλακιορρηξίας και των ορμονών FSH/LH, υστεροσαλπιγγογραφία και αρκετές ακόμα πιο εξειδικευμένες, που θα αποφασίσει ο θεράπων ιατρός σας, ανάλογα την περίπτωση.

Υγεία του δέρµατος

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο όργανο. Είναι ο στατικός φραγμός που περιβάλλει και προστατεύει το ανθρώπινο σώμα, επιτελεί θερμορυθμιστική και αισθητήρια λειτουργία, συμμετέχει σε ανοσολογικούς μηχανισμούς, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της βιταμίνης D και ταυτόχρονα είναι ο καθρέφτης της γενικότερης υγείας μας. Γι’ αυτό και η φροντίδα του αφορά σε μια ολιστική αντιμετώπιση που σχετίζεται με την ισορροπημένη διατροφή, τη συστηματική ενυδάτωση, το νερό, την άσκηση, την προστασία από τον ήλιο, τον σωστό καθαρισμό και την τήρηση κανόνων υγιεινής και καταλήγει σε τακτικό, προληπτικό έλεγχο στον δερματολόγο. Συχνές δερματικές παθήσεις είναι η ατοπική δερματίτιδα, τα εξανθήματα, η ακμή, τα θηλώματα, η ψωρίαση, οι μυκητιάσεις, η τριχόπτωση, η πιτυρίδα, ο έρπης, τα κονδυλώματα και άλλα, που οφείλονται σε εξωγενείς κι ενδογενείς παράγοντες. Ένας συνήθης ύποπτος παραμένει το άγχος διότι ευθύνεται για την εμφάνιση νέων δερματοπαθειών ή την  επιδείνωση ήδη υπαρχόντων.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια χρυσή συνταγή κι αυτή δεν είναι άλλη από το να μάθουμε να γνωρίζουμε τα σημάδια του δέρματος, όπως η εμφάνιση, το χρώμα και η υφή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Αν παρατηρήσετε διαταραχές-κηλίδες, σπυράκια, εξογκώματα, πύον, ξεφλούδισμα, εξανθήματα, έλκη, κνησμό, πόνο, θαμπό και ξηρό δέρμα, σημάδια με μαλακή υφή, ή κάλους στα χέρια-, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο, που θα σας δώσει την κατάλληλη κατεύθυνση.

Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος

Το στομάχι και το έντερο είναι οι καθρέφτες της ψυχής κι αυτό συμβαίνει διότι οι λειτουργίες τους βρίσκονται σε στενή σχέση με τα νευρικά φαινόμενα του ανθρώπινου οργανισμού. Συμπτώματα, όπως φούσκωμα, γαστρίτιδα κι έλκος, απότομες αλλαγές των συνηθειών του εντέρου, διαταραχές στις κενώσεις, τάσεις δυσπεψίας, δυσανεξία-ευαισθησία-αλλεργία στη γλουτένη τη λακτόζη ή άλλες τροφές, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λοιμώξεις κι ευερέθιστο έντερο είναι φαινόμενα της εποχής και συχνά αλληλοσυνδέονται. Τα αίτια  μπορεί να είναι παθολογικά, μπορεί, όμως, να ευθύνονται και ψυχοσωματικές διαταραχές. Παρόλ’ αυτά εμείς οφείλουμε να:

• ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, λαχανικά και φρούτα

• λέμε ναι» στην άσκηση και «όχι» στο αλκοόλ και το κάπνισμα

• εντοπίζουμε την πραγματική πηγή του άγχους προκειμένου να το περιορίσουμε

• τρώμε με ηρεμία

• παίρνουμε προβιοτικά

• καταναλώνουμε άφθονο νερό

• αποφεύγουμε τροφές που επιβαρύνουν, όπως τα πλήρη ή μη παστεριωμένα γάλατα και βαριά τυριά

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 145 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019