fbpixel

Search icon
Search
 Οι σωτήριες λύσεις για μια πλήρη «αποτοξίνωση» σε κάθε δωμάτιο του χώρου μας
WELLNESS

Οι σωτήριες λύσεις για μια πλήρη «αποτοξίνωση» σε κάθε δωμάτιο του χώρου μας

Home Detox: Ο οδηγός για ένα υγιεινό και βιώσιμο σπίτι


Η αποτοξίνωση του οργανισμού μας αποτελεί μια σημαντική και με πολλά πλεονεκτήματα διαδικασία, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και εξέλιξη της υγείας μας. Το ίδιο στοιχείο κυριαρχεί και στον προσωπικό μας χώρο. Η επιμέλειά του είναι απαραίτητο να βασίζεται στην καθαριότητα.  Ένα σπίτι, απομακρυσμένο από τοξίνες, σκόνη και χημικές ουσίες παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο ζωής μας. Φρέσκος αέρας που ανανεώνεται, χειροποίητα φυτικά κεριά και μειωμένα επίπεδα υγρασίας είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μιας υγιεινής κατοικίας.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχονται στην ετικέτα προϊόντων ή αξεσουάρ που αγοράζουμε, με αποτέλεσμα να γεμίζουν με τοξίνες τον χώρο μας χωρίς να το γνωρίζουμε. Χημικές ουσίες που κρύβονται στα έπιπλα στα στρώματα, στα μαξιλάρια και στα ριχτάρια είναι ακόμη πιο δύσκολο να τις εντοπίσουμε, καθώς τα συγκεκριμένα αντικείμενα του σπιτιού μας δεν συνοδεύονται από μια πλήρη λίστα με τα υλικά, από τα οποία είναι κατασκευασμένα. To ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα ομορφιάς μέχρι τα μαγειρικά σκεύη και τις κουρτίνες του μπάνιου. 

Εμείς συγκεντρώσαμε σημαντικά tips για τον καθαρισμό κάθε δωματίου του σπιτιού, φτιάχνοντας έναν οδηγό για την πλήρη "αποτοξίνωσή τους και την απόκτηση μιας βιώσιμης ταυτότητας

Μπάνιο

bathroom.jpg

Είναι πολύ χρήσιμο ο χώρος του μπάνιου να ανανεώνει συχνά τον αέρα του. Κυρίως μετά το ντους, είναι καλό να αεριστεί για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, ώστε να φύγει οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε και την πιθανότητα να δημιουργηθεί μούχλα. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα αποτελεί η επιλογή στο χαλάκι του μπάνιου. Μπορούμε να επενδύσουμε σε μια πιο οικολογική αγορά, η οποία θα έχει το πλεονέκτημα να μην παράγει τοξικές ουσίες στον χώρο, αλλά θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Μια ιδιαίτερη κατασκευή του είναι αυτήν με βασικό υλικό ένα σκληρό ξύλο.

Υπνοδωμάτιο

bedroom.jpg

Κέντρο της έρευνάς μας εδώ, όπως αναφέραμε, αποτελεί το υλικό κατασκευής του στρώματός μας. Περνάμε αρκετές ώρες στο κρεβάτι μας και ειδικά όσον αφορά την εξασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το στρώμα μας αποτελείται από ασφαλή υλικά. Πολλές εταιρείες δηλώνουν ότι παρέχουν οικολογικά και φυσικά υλικά, όμως χρειάζεται να το επιβεβαιώσουμε μέσα από νόμιμες πιστοποιήσεις. Πολλά στρώματα έχουν φτιαχτεί με βάση το πετρέλαιο, κάτι που μολύνει τον αέρα και δημιουργεί έναν αρκετά τοξικό χώρο. Όσον αφορά την φρέσκια και καθαρή ατμόσφαιρα που επιδιώκουμε, η κατάλληλη επιλογή για το κομοδίνο μας είναι η αγορά ενός καθαριστή αέρα. Οι εσωτερικοί ρύποι θα απομακρυνθούν και θα μπορούμε να κοιμόμαστε με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.

Κουζίνα

kitchen.jpg

Κύρια αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε για την προετοιμασία του φαγητού είναι τα μαγειρικά σκεύη. Μια "έξυπνη" και βιώσιμη επιλογή είναι αξεσουάρ, κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και όχι τα συμβατικά αντικολλητικά που έχουν ως πρώτη ύλη τους το πλαστικό. Ένα απαραίτητο βήμα είναι να αλλάζουμε συχνά μέσα στην χρονιά το φίλτρο του απορροφητήρα. Σε μια συχνότητα τριών μηνών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ειδικά φίλτρα με υπο-αλλεργική δράση. Προλαμβάνουμε ώστε να μην δημιουργηθούν εστίες μικροβίων και θα έχουμε πάντα καθαρό αέρα χωρίς σκόνη.

Σαλόνι

shutterstock-1934898182.jpg

Το σαλόνι αποτελεί τον κεντρικό χώρο όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας, αλλά είναι και αυτό το δωμάτιο, όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Γι΄αυτό, λοιπόν, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του καναπέ, αλλά και του δαπέδου. Η μια λύση είναι η ηλεκτρική σκούπα, όμως πρέπει να προσέξουμε τις βασικές λεπτομέρειες στην χρήση, αλλά και στην συχνότητά της, ειδικά στην περίπτωση που έχετε κατοικίδια ή είστε αλλεργικοί σε σκόνη. Για έναν πιο λεπτομερή καθαρισμό, είναι καλό να χρησιμοποιούμε πανάκια μικροϊνών, τα οποία έχουν την ικανότητα να συγκρατούν την βρωμιά και την σκόνη, χωρίς να τις αφήσει να αιωρούνται. 

Ένα κύριο αντικείμενο που χρησιμοποιείται και για την διακόσμηση, αλλά και για μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σαλόνι είναι τα κεριά και τα αρωματικά χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε την επιλογή τους, καθώς τα αντίστοιχα συμβατικά περιλαμβάνουν ουσίες που ερεθίζουν πολύ εύκολα και γρήγορα το δέρμα μας. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να αγοράσουμε βιολογικά κεριά με βάση την σόγια και ειδικά αιθέρια έλαια, στα οποία καταγράφονται όλα τα υλικά τους και προσφέρουν ασφάλεια.

Καλή οργάνωση!