fbpixel

Search icon
Search
Οι συντελεστές  πίσω από το Sani Festival, Βίκυ Παπαδημητρίου και Γιώργος Μουστάκας, αποκαλύπτουν τα highlights του μεγάλου μουσικού θεσμού της Χαλκιδικής
ARTS & CULTURE

Οι συντελεστές πίσω από το Sani Festival, Βίκυ Παπαδημητρίου και Γιώργος Μουστάκας, αποκαλύπτουν τα highlights του μεγάλου μουσικού θεσμού της Χαλκιδικής

Η διευθύντρια οργάνωσης και παραγωγής, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Sani Festival, μιλούν για τη φετινή γιορτή - και όχι μόνο


Έως και τις 20 Αυγούστου ο πιο αγαπημένος κι εμβληματικός μουσικός θεσμός της Ελλάδας παίρνει ζωή, και γιορτάζει τα 30 χρόνια του, παρουσιάζοντας μια σειρά από κορυφαίους καλλιτέχνες. Το Sani Festival που πραγματοποιείται με συνέπεια εδώ και 30 χρόνια στον Λόφο της Σάνης, φέτος, γι' άλλη μια χρονιά, μας επιφυλάσσει πολλές μοναδικές εκπλήξεις!

30 χρόνια Sani Festival, 30 χρόνια γιορτής!

Η Βίκυ Παπαδημητρίου, διευθύντρια οργάνωσης και παραγωγής Sani Festival, και ο Γιώργος Μουστάκας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Sani Festival, μας μιλούν για όσα μας επιφυλάσσει ο μεγάλος μουσικός θεσμός φέτος, καθώς και το τι πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

befunky-collage-30.jpg
Βίκυ Παπαδημητρίου & Γιώργος Μουστάκας


Το To Sani Festival είναι εδώ, γιορτάζοντας μάλιστα την 30 ή επέτειό του. Τι ισχύει γι' αυτό το καλοκαίρι;

Γ.Μ.: Για πρώτη φορά στην ιστορία του, «ροκάρουμε στον λόφο». Η συναυλία του διαχρονικού και οικουμενικού Bob Geldof αλλά κι εκείνη του νέου pop idol Jack Savoretti σηματοδότησαν μια συνειδητή διεύρυνση κι ανανέωση στις θεματικές μας. Οι ελληνικές συναυλίες, κομμένες και ραμμένες αποκλειστικά για εμάς, δίνουν την αίσθηση της μοναδικότητας, αφού ο κάθε θεατής θα έχει μία και μοναδική ευκαιρία να τις παρακολουθήσει στον λόφο μας. Το big event, η μεγαλύτερη ίσως φετινή μετάκληση στη χώρα, με την παρουσία ενός superstar, όπως ο Andrea Bocelli, χαρίζει λάμψη και φήμη, σφραγίζοντας τη γιορτή των 30 χρόνων.

Από πού εμπνευστήκατε για τη διαμόρφωση των εκδηλώσεων;

Γ.Μ.: Από την αρμονική συνύπαρξη της υψηλής αισθητικής με τη χαρά και τη διασκέδαση. Πάντα πίστευα πως αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της αληθινής τέχνης: η ποιότητα και η απόλαυση. Ταυτόχρονα, υπήρξε και δεύτερο ζητούμενο: η αναγκαία και ισότιμη σχέση ανάμεσα στους ιστορικούς κύκλους του φεστιβάλ, όπως το "Jazz on the Hill", με τις νεοεισαγόμενες θεματικές - ο ταυτόχρονος σεβασμός στην ιστορία μας με δεκτικότητα στο νέο, για μια πολιτισμική στρατηγική που κλείνει το μάτι στο μέλλον.

sf2022-andreabocelli1-jar4937.jpg
Andrea Bocelli


30 χρόνια διοργανώσεων. Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές αυτής της πορείας;

Β.Π.: Παρακολουθώντας το Sani Festival για περίπου 20 χρόνια, υπήρξε πάντα μια ιστορία αγάπης για τη μουσική και την τέχνη των ανθρώπων που το δημιούργησαν και αυτών που το υπηρέτησαν. Μια τολμηρή ιδέα του 1992 έμελλε να μας χαρίσει τρεις δεκαετίες φεστιβαλικής ιστορίας: 385 συναυλίες, παραστάσεις κι εκδηλώσεις, μουσικοί-θρύλοι, νέοι δημιουργοί από όλον τον κόσμο και έλληνες καλλιτέχνες ανηφόρησαν στη σκηνή του. Και πώς να ξεχωρίσει κανείς την Cesaria Evora, τον Ahmad Jamal, τον Tito Puente, αλλά και τη Lizz Wright, την Joss Stone, την China Moses;

Γιατί το Sani Festival είναι για ακόμη μια φορά ξεχωριστό;

Β.Π.: Για δύο βασικούς λόγους. Πρωτίστως για τις καλλιτεχνικές του επιλογές, τις διεθνείς του μετακλήσεις και τις ειδικές παραγωγές. Δευτερευόντως, διότι τη μοναδικότητα του καλλιτεχνικού προγράμματος συμπληρώνει ο Λόφος της Σάνης - το σημείο όπου η θάλασσα και το πράσινο συνυπάρχουν αρμονικά με τον πολιτισμό και τις τέχνες, με φόντο έναν μεσαιωνικό πύργο.

sani-2019.jpg


Σε ποια άλλα πολιτιστικά events βρεθήκατε ή επιθυμείτε να βρεθείτε φέτος;

Γ.Μ.: Στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις στην Επίδαυρο. Μ' ενθουσιάζει η ιδέα ν’ απολαύσω έναν εξαιρετικό ηθοποιό, όπως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, να στέκεται απέναντι στον τραγικό δραματικό λόγο. Ακόμη, στην πρεμιέρα μας, στις 9 Ιουλίου, με τη μοναδική σκηνική συνάντηση δύο ιερών τεράτων της jazz, των Chucho Valdes και Paquito D’Rivera, και στις 30 Ιουλίου, στην παρθενική εμφάνιση της ροκ μουσικής στον λόφο με τον ζωντανό θρύλο Bob Geldof.

Β.Π.: Θέλω να ξεκλέψω χρόνο για τη συναυλία του Jan Garbarek -που εμφανίστηκε στο Sani Festival το 1995- φέτος στο Ηρώδειο, με τον Ινδό μαέστρο των κρουστών Trilok Gurtu. Επίσης, τι δε θα έδινα για να μεταφερθώ εκτός συνόρων σε μία από τις στάσεις της ευρωπαϊκής περιοδείας του Herbie Hancock, μαζί με μουσικούς όπως ο Terrance Blanchard και ο Lionel Loueke.