fbpixel

Search icon
Search
Ο Jack Savoretti σε μία σπάνια συνέντευξη λίγο πριν την εμφάνισή του στο Sani Festival
ARTS & CULTURE

Ο Jack Savoretti σε μία σπάνια συνέντευξη λίγο πριν την εμφάνισή του στο Sani Festival

Ένας από τους πιο επιτυχημένους τραγουδιστές της γενιάς του ανεβαίνει στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο


Άγγλος τραγουδοποιός και ερμηνευτής, παθιασμένος καλλιτέχνης, ταλαντούχος αλλά και χαμηλών τόνων, δημοφιλής στο ελληνικό κοινό αλλά και λάτρης της Ελλάδας. Μια ανάσα πριν «σκαρφαλώσει» στον μαγευτικό Λόφο της Σάνης, για να ταξιδέψει το κοινό με τα μοναδικά, εμπνευσμένα από τα μεσογειακά καλοκαίρια και τις σπάνιες ομορφιές της Ευρώπης τραγούδια του, ο Jack Savoretti μας έδωσε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Η καλοκαιρινή του περιοδεία, η Ελλάδα που αγαπά (τον περσινό Σεπτέμβρη έδωσε μία μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις), τα νησιά μας που θέλει να ανακαλύψει και φυσικά, πέρα και πάνω από όλα η μουσική του «γεμάτη από εμπνεύσεις και συναισθήματα», που τον κινεί, τον «φυγαδεύει», τον οδηγεί στη δημιουργική πληρότητα. Δεν είναι τυχαίο που πάντα η ευλογία της αυθεντικής δημιουργίας επιστρέφει στο κοινό, που την αγκαλιάζει με θέρμη!

Κύριε Savoretti, ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από την καλοκαιρινή σας περιοδεία με τίτλο “Europiana”. Τι να περιμένει το κοινό σας;

Ένα πάρτι! Το ομότιτλο άλμπουμ έχει να κάνει με τις διαφυγές και την αίγλη που μας προσφέρει η Ευρώπη και μαζί με αυτά τον ήχο του ευρωπαϊκού καλοκαιριού. Ελπίζουμε όλοι να σηκωθούν όρθιοι και να συμμετάσχουν και απλά να περάσουν υπέροχα.

Πώς νιώθετε που επιστρέφετε στην Ελλάδα, σε μια ειδυλλιακή καλοκαιρινή τοποθεσία, στο Λόφο της Σάνης; 

Ανυπομονώ. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για μένα τα τελευταία χρόνια, οπότε ανυπομονώ να το ανακαλύψω και να το εξερευνήσω. Οι φωτογραφίες που έχω δει από τον Λόφο της Σάνης είναι απίστευτα όμορφες, οπότε το να έχω την τύχη να εμφανιστώ ζωντανά εκεί είναι πραγματική τιμή.

5e2e4d63-3f61-4d30-8b54-336a7ed6a8fa.jpg


Έχετε
περιγράψει τη μουσική σας ως «τη μουσική των παιδικών μου καλοκαιριών, γεμάτη εμπνεύσεις και συναισθήματα». Αυτή η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό καλοκαίρι! Έχετε παρόμοιες αναμνήσεις από τη χώρα μας; Και ποια μέρη στην Ελλάδα θα θέλατε να επισκεφτείτε στο μέλλον;

Απολύτως, ήμουν τόσο τυχερός που εμφανίστηκα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το περασμένο καλοκαίρι και ήταν μια μαγική βραδιά. Ήταν μια πολύ ευρωπαϊκή βραδιά. Θα επιστρέψουμε αργότερα φέτος στην Αθήνα, την οποία πλέον θεωρώ δεύτερο σπίτι, αλλά θα έρθω και στη Θεσσαλονίκη που ανυπομονώ να ανακαλύψω. Και θα ήθελα πολύ να γνωρίσω τα νησιά περισσότερο, επισκέφτηκα κάποια όταν ήμουν πολύ μικρός, αλλά έχω πολλά ακόμα να δω.

Ας επιστρέψουμε στη μουσική. Ακολουθείτε κάποια διαδικασία, μια ιεροτελεστία όταν γράφετε ένα τραγούδι; Για παράδειγμα γράφετε σε χαρτί ή κρατάτε σημειώσεις αλλού;

Όχι, κάθε τραγούδι είναι διαφορετικό και δε μου αρέσει να βάζω εμπόδια στον εαυτό μου. Ποτέ δεν ξέρεις πώς και πότε θα έρθει η έμπνευση. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν βέβαια τρόποι που μπορεί κανείς να την ενθαρρύνει και βρίσκω πάντα ότι ένα υπέροχο γεύμα, το καλό φαγητό και το κρασί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία της τέλειας ατμόσφαιρας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από το άλμπουμ “Europiana” και γιατί;

Δεν έχω κάποιο αγαπημένο, είναι όλα ξεχωριστά με διαφορετικούς τρόπους και μαζί κάνουν αυτό που είναι το Europiana. Δε θα μπορούσα να διαλέξω ένα.

Πώς θέλετε να νιώθουν οι άνθρωποι όταν ακούνε τη μουσική σας; Τι συναισθήματα επιθυμείτε να προκαλούν τα τραγούδια σας;

Ελπίζω αυτό το άλμπουμ να προσφέρει στους ανθρώπους κάποια διαφυγή. Υπάρχουν πολλά πολύ σκοτεινά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο μας αυτή τη στιγμή κι ελπίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκλειστούν από αυτά ακούγοντας μουσική. Να θυμηθούν μερικά από τα καλύτερα πράγματα που συμβαίνουν. Το να το κάνω ήταν μια απόδραση για μένα, οπότε ελπίζω να ανταποδώσω τη χάρη.

jacksavoretti.jpg


Info:
Ο Jack Savoretti και η μπάντα του θα εμφανιστούν στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο, 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο της ενότητας International Sounds του Sani Festival 2022. 

5 THINGS TO KNOW:

  • Το πραγματικό του όνομα είναι Giovanni “Jack” Savoretti, ενώ έχει ρίζες από τη Γερμανία και τη Πολωνία. Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1983 και μεγάλωσε στο Λονδίνο.
  • Η σύζυγός του είναι η ηθοποιός Jemma Powell και μαζί έχουν τρία παιδιά.
  • Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Bob Dylan και την Kulie Minogue.
  • Μέχρι σήμερα έχει 7 δικά του άλμπουμ, με πρώτο το “Between the Minds” το 2007.
  • Ο καλλιτέχνης και η μπάντα του αποφάσισαν να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στους σταθμούς της καλοκαιρινής περιοδείας τους "Europiana", μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου νούμερο 1 άλμπουμ τον Ιούνιο του 2021 και την εκτεταμένη έκδοση του, "Europiana Encore" το 2022.