fbpixel

Search icon
Search
Οι σαλάτες που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια τις ημέρες του χειμώνα
TASTE

Οι σαλάτες που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια τις ημέρες του χειμώνα

Εύκολες συντάγες που θα λατρέψετε


Τη χειμερινή περίοδο είναι γεγονός ότι πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας λίγο περισσότερο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο "ρίχνει" το ανασοποιητικό μας κι εμείς οφείλουμε να προσέχουμε τον οργανισμός μας. Για όλα τα παραπάνω καλό θα είναι να επιλέγουμε τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμινές και μπορούν να μας χαρίσουν ενέργεια αλλά παράλληλα να μας προστατεύσουν κι από το κρύο. 

Δεν υπάρχει πιο ιδανική λύση από εύκολες και γευστικές σαλάτες, τις οποίες μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Συνεχίστε να διαβάζετε, ανακαλύψτε τις συνταγές που ξεχωρίσαμε για εσάς και φτιάξτε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο 


Halloumi, carrot & orange salad

winter-salad-5.jpg

Υλικά

  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, καθώς και λίγο παραπάνω για το τηγάνισμα
  • 2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα
  • 225g χαλούμι, κομμένο σε φέτες
  • 100 γρ. Κάρδαμο ή baby σπανάκι 

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια. Τα στείβουμε και τοποθετούμε το χύμο τους σ' ένα μπολ ή ένα ποτήρι. Προσθέτους τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύδι, το λάδι και λίγο καρυκεύματα στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξεφλουδίζουμε το καρότο το προσθέτουμε σίγα σιγά στο μπολ. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε το χαλούμι για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και στις δύο πλευρές. Τοποθετήστε το κάρδαμο μέσα από στα καρότα και το dressing. Ολοκληρώστε τοποθετώντας όλα τα υλικά μαζί στο μπολ και γευτείτε.

Winter tabbouleh

winter-salad-4.jpg

Υλικά

  • 60g σταφίδες
  • 200γρ πλιγούρι μεσαίου μεγέθους
  • 175 γρ. Κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρός βολβός μάραθου
  • 1 λεμόνι στημμένο
  • 25g ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 20g φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια, ψημένα
  • 15 γραμμάρια αποξηραμένα barberries
  • 100 γραμμάρια ρόδι

Για το dressing 

  • 1 μικρό γαρίφαλο σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¼ κουταλάκι κύμινο αλεσμένο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάλτε τις σταφίδες σ΄ ένα μπολ και καλύψτε με βραστό νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε το πλιγούρι σε ένα δεύτερο μπολ και ρίξτε αρκετό βραστό νερό  για να καλύψετε περίπου 2 εκατοστά. Σκεπάζουμε το μπολ και μουλιάζουμε για 15 λεπτά. Στραγγίστε και μεταφέρετε σε μπολ σερβιρίσματος. Προσθέστε το κουνουπίδι, το μάραθο και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για να ομοιογενοποιηθούν. Για να φτιάξετε το dressing, βάλτε το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα και το μέλι σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί. Χύστε σταδιακά το λάδι, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε καρυκεύματα για τη γεύση. Στραγγίστε τις σταφίδες και προσθέστε τες στο πλιγούρι με μαϊντανό, μέντα, κρεμμυδάκια, καρύδια και τα barberries. Δοκιμάστε ξανά τη γεύση και στη συνέχεια ανακατέψτε τους σπόρους ροδιού.

Clementine, feta & winter leaf salad

winter-salad-2.jpg

Υλικά

  • 6-8 κλημεντίνες χωρίς σπόρους
  • 2 κεφάλια κόκκινο ραδίκι
  • 100 γρ. Κάρδαμο
  • 1 βολβό μάραθου
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, μισό και σε φέτες
  • 200γρ τυρί φέτα, κομμένο σε κύβους
  • Μικρή χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για το dressing

  • Χυμό από 1 κλημεντίνη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Χτυπήστε τα υλικά για το dressing όλα μαζί, αλατίστε και αφήστε το στην άκρη. Για να φτιάξετε τη σαλάτα, ξεφλουδίστε τις κλημεντίνες και κόψτε τες σε φέτες ολόκληρες. Σε ένα μπολ, ρίξτε το ραδίκι και το κάρδαμο με το μάραθο και το κρεμμύδι. Τοποθετήστε φέτες κλημεντίνης, κόψτε τα φύλλων στη μέση και στη συνέχεια διασκορπίστε τη φέτα. Ανακατέψτε το μαϊντανό μέσα στο dressing και γαρνίρετε πάνω από τη σαλάτα.

Winter apple & squash panzanella

winter-salad.jpg

Υλικά

  • ½ μεγάλη κολοκύθα butternut, κομμένη σε κομμάτια
  • 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 6 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
  • 2 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές ξύδι κόκκινου κρασιού
  • 200γρ. ψωμί, κομμένο σε κυβέκια
  • 100 γραμμάρια φουντούκια, ψιλοκομμένα
  • 200γρ ψιλοκομμένο λάχανο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε την κολοκύθα σ' ένα ταψί, ψιλοβρέχτε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και διασκορπίστε το φασκόμηλο και λίγο καρύκευμα. Βάλτε τα και ψήστε για 30 λεπτά. Προσθέστε τις φέτες μήλου στο ταψί, βρέξτε με λίγο νερό το μέλι και ρίξτε το στην κολοκύθα. Βάλτε το ψωμί σε ξεχωριστό ταψί και ξαναβάλτε και τα δυο ταψιά στο φούρνο. Ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά έως ότου η κολοκύθα και το μήλο να είναι μαλακά και να αρχίσουν να καραμελώνουν και το ψωμί είναι τραγανό. Εν τω μεταξύ, ψήστε τα φουντούκια σε ένα μικρό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε τα ταψιά από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγο. Στη συνέχεια χτυπήστε το υπόλοιπο λάδι, το μέλι και το ξύδι σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο καρύκευμα. Προσθέστε το λάχανο, τα φουντούκια, τα μήλα, την κολοκύθα και το φρυγανισμένο ψωμί. Προσθέστε τα όλα μαζί και μετά μεταφέρετε σ' ένα πιάτο σερβιρίσματος. 

Bon appétit!