fbpixel

Search icon
Search
Οι νέες art & experiences προσθήκες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα
MAGAZINE

Οι νέες art & experiences προσθήκες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα

Εμπειρίες που αξίζει να βιώσετε σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας


Στα νέα «διαμάντια» της Αθήνας κατατάσσονται εκπληκτικοί χώροι, οι οποίοι διακρίνονται από ασυναγώνιστη καλαισθησία κι έρχονται ν’ ανανεώσουν τη λίστα με τις επιλογές μας.

Αυτήν την περίοδο, η πόλη δείχνει να διανύει άλλη μια «χρυσή» εποχή της, καθώς πολυτελή ξενοδοχεία, εντυπωσιακά εστιατόρια, χώροι Πολιτισμού και Τέχνης με άποψη, αλλά και πρωτότυπα συμπλέγματα κατοικιών και γραφείων, εντοπίζονται επί χάρτου. Πριν από λίγο καιρό, άλλωστε, ήταν που το δημοφιλές “Time Out” έφερε την ελληνική πρωτεύουσα στις πρώτες θέσεις των καλύτερων πόλεων του κόσμου. 

Έναν τίτλο τον οποίο η Αθήνα φαίνεται πως έχει βάλει σκοπό να διατηρήσει!

Αυτή η Αθήνα… Ιστορική και σύγχρονη, πολύβουη και ήσυχη, εκλεπτυσμένη κι εναλλακτική, είναι ο πιο αρμονικός συνδυασμός των πιο μεγάλων αντιθέσεων. Μια πόλη που χτίστηκε για να θαυμάζεται, ενώνει το ένδοξο παρελθόν με το εξαιρετικά προοδευτικό της σήμερα, μαγεύοντας κάθε επισκέπτη. Πλέον, είτε αξιοποιώντας σχέδια που αφορούν στην εξέλιξή της είτε κατακτώντας εκτός συνόρων αναγνωρίσεις για κάθε ομορφιά που διαθέτει, όλα δείχνουν πως βρίσκεται ξανά στο ζενίθ της. Ως αποτέλεσμα, υποδέχεται τη μία εκπληκτική νέα άφιξη μετά την άλλη, με την καλαισθησία να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

1. Εθνικός Κήπος, “Seeing the Invisible”

seeing-the-invisible-1.jpg

Πρώτη σε αυτό το κομμάτι έρχεται η Τέχνη, που «ανθίζει» σε κάθε γωνιά της. Ως προς αυτήν, οι εξαιρετικές προσθήκες ανανεώνουν ακόμη κι εξωτερικούς χώρους. Στον Εθνικό Κήπο, το «αόρατο γίνεται ορατό» στη δεύτερη σεζόν της έκθεσης “Seeing the Invisible”, όπου διάσπαρτα ψηφιακά έργα βιώνονται με φόντο το μοναδικό περιβάλλον, μέσω εφαρμογής για κινητά. Οι επισκέπτες καλούνται να αναλογιστούν τις σύγχρονες έννοιες που σχετίζονται με τον τόπο και τον μη τόπο, ανακαλύπτοντας φουτουριστικά μέσα καλλιτεχνικής παρέμβασης. Η δεύτερη σειρά της γνωστής έκθεσης επαυξημένης πραγματικότητας φιλοξενείται σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Για να μπορέσουν να εξερευνήσουν τα έργα, οι θεατές απαιτείται να επισκεφθούν διά ζώσης τους κήπους. Εκεί, θα ζήσουν μία phygital εμπειρία που συνδυάζει τη φυσική τοποθεσία με την ψηφιακή ανακάλυψη. 


2. The Ellinikon Experience Center

experience-centre.jpg

Σε ταξίδι στο μέλλον μάς καλεί και το The Ellinikon Experience Center, που μέρα με τη μέρα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κέντρο προηγμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη. Σ’ αυτό αναδεικνύεται το masterplan της Lamda Development για την ανάπτυξη του πιο αειφόρου έργου αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα. Στο Κέντρο Επισκεπτών, λοιπόν, μπορεί κάποιος μέσα από βιωματικά εκθέματα να «δέσει το σκάφος του» στο next big thing της Αθήνας.


3. Ωδείο Αθηνών

titlo-lkQfo.jpg

Προχωρώντας σε καινούριους καλλιτεχνικούς χώρους, μετά την τριετή ανακαίνισή του, το Ωδείο Αθηνών περνάει στη νέα του εποχή και στο κοινό της πόλης παραδίδεται ένα αληθινό στολίδι, για να εξελιχθεί σε πυρήνα Πολιτισμού. Σπουδαίο δείγμα της Bauhaus αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, στους 4 ορόφους του φιλοξενεί νέους χώρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, βιβλιοθήκη, αίθρια και στούντιο, ενώ την παράσταση «κλέβει» το αμφιθέατρο.


4. Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

maria-callas.jpg

Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2023 ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίσμα της Μητροπόλεως 44, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της “La Divina”.


5. Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής»

11-DefGF.jpg

Ακόμη πιο σημαντική, όμως, είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης για τον σταδιακό επαναπατρισμό 45 αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων της Συλλογής Στερν. Μέσα από την έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), 15 αρχαιότητες «φεγγοβολούν» το μεγαλείο τους ξανά σε ελληνικό έδαφος, κάνοντας τις τρεις αίθουσες που τις παρουσιάζουν να μοιάζουν κυριολεκτικά καινούριες.


6. Hyper Hypo

the-greek-foundation-hyper-hypo-athens4.jpg

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις εξαιρετικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην Τέχνη. Τo πολυεπίπεδο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo έκλεψε από την αρχή την καρδιά μας για το ντιζαϊνάτο εσωτερικό του, που φιλοδοξεί να συνενώσει όλους τους creatives. Μία «έκθεση» βιβλίων, περιοδικών, αφισών, μιλά για τέχνη, σχέδιο, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, μόδα, pop culture, συνθέτοντας ένα περιβάλλον όπου όλα έχουν χρώμα κι άποψη.  Αφιερωμένο στις visual arts, το νέο βιβλιοπωλείο της Αθήνας διαθέτει ένα εκπληκτικό design concept που το κάνει να ξεχωρίζει. Στους χώρους του, το «υπέρ» και το «υπό» του ονόματός του αποκτούν νόημα, καθώς ό,τι φιλοξενεί είναι πολυτελές και προσιτό, υπερβολικό και ταυτόχρονα ήρεμο. Τις συλλογές του επιλέγουν σχολαστικά οι ιδιοκτήτες Στάθης Μητρόπουλος και Ανδρέας Κόκκινος.


7+1. OKAY initiative space & VS Athens art gallery

okay-initiative-space.jpg
OKAY initiative space
vs-athens-art-gallery.jpg
VS Athens art gallery

Στους νεοπαγείς χώρους και το υβριδικό OKAY initiative space, στο κέντρο της Κυψέλης, που αποσκοπεί στην ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, αλλά και η VS Athens art gallery, ο πιο πρόσφατος εικαστικός χώρος του Λυκαβηττού, που εγκαινιάστηκε με την έκθεση “Perfect Machine” της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου, η οποία φέρνει για πρώτη φορά τα έργα της στην Ελλάδα (έως 30 Νοεμβρίου).


Κεντρική Φωτογραφία-The Ellinikon Experience Center: Στο Υπόστεγο Γ΄ της Πολεμικής Αεροπορίας, το διαδραστικό κέντρο αποκαλύπτει μέσα από εξαιρετικές βιωματικές εμπειρίες το όραμα του The Ellinikon. Ένας εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός προορισμός, που ταξιδεύει κάθε επισκέπτη στο μέλλον των αστικών αναπλάσεων, σήμερα!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022