fbpixel

Search icon
Search
Ανοίγει το καλοκαίρι του 2023 το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Ανοίγει το καλοκαίρι του 2023 το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων έχει επιμεληθεί μια ιδιαίτερη συλλογή από προσωπικά αντικείμενα της κορυφαίας ντίβα της όπερας


"Prima donna". Αυτή ήταν η λέξη, που ήθελε να ταυτίζεται με το όνομά της. Μέσα της πάντα πρωταγωνιστούσαν και πάλευαν σιωπηλά δύο φύσεις. Η ίδια είχε παραδεχτεί: "Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου. Θα ήθελα να είμαι η Μαρία. Αλλά πρέπει να σταθώ και ύψος της Κάλλας". Μια γυναίκα, που αγάπησε πολύ, πόνεσε και μαχόταν για τα μεγάλα ιδανικά της. Η φωνητική τέχνη της και οι ιδιάζουσες υποκριτικές της ικανότητες την ανέδειξε ως την κορυφαία ντίβα της όπερας στον 20ό αιώνα. Η Μαρία Κάλλας συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της "La Divina"

afieromatiko-gkala-gia-ti-thruliki-maria-kallas.jpg


Το καλοκαίρι του 2023, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της και ο Δήμος Αθηναίων έχει επιμεληθεί μια ξεχωριστή απόδοση τιμής προς τη μνήμη της. Το πολυαναμενόμενο ομώνυμο μουσείο θα ανοίξει τότε τις πόρτες του για το κοινό, παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή συλλογή από προσωπικά της αντικείμενα, καθώς και ντοκουμέντα από τη διεθνή καριέρα της. Στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Μητροπόλεως, ένα γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο θα φιλοξενεί σημαντικό αρχειακό υλικό με στιγμιότυπα από την προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή. 

kallas-museum.webp

Ένα υλικό που συγκεντρώνεται, σταδιακά, εδώ και χρόνια, στο οποίο πρόσφατα προστέθηκαν 50 πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, τα οποία δώρισαν στον Δήμο Αθηναίων ο Πρόεδρος και το μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, Κωνσταντίνος και Βικτωρία Πυλαρινού. 

Ανάμεσά τους βρίσκονται το ιδιόχειρο σχολικό της λεύκωμα, εννέα μετάλλια με τα οποία είχε τιμηθεί, ένα δίπλωμα που τής είχε απονείμει το 1961 ο Δήμος Αθηναίων, πλήθος φωτογραφιών και προσωπογραφιών της αλλά και εντυπωσιακά κοστούμια και αξεσουάρ από την τις ιστορικές εμφανίσεις της στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, μαζί με παρτιτούρες και προσωπικές σημειώσεις της. Δεν λείπουν και σπάνια hardfackts, με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα. 

kallas-mouseio-2.webp

Ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε την οργάνωση της συγκεκριμένης συλλογής από το 2000, το οποίο προέρχεται από πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι Στη διαδικασία αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και σημαντικές δωρεές ιδιωτών και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίο επιθυμούσαν να μετέχουν στη δόμηση του μουσείου, το οποίο αποτελεί την πρώτη εκθεσιακή εγκατάσταση, που τιμά αποκλειστικά την θρυλική υψίφωνο. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος όχι μόνο διότι η Αθήνα τιμά την ντίβα της με ένα ξεχωριστό Μουσείο που θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και για το γεγονός ότι η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σήμερα μεγαλώνει κι άλλο από μία συγκινητική δωρεά. Είμαι ευγνώμων στον Κωνσταντίνο και τη Βικτώρια Πυλαρινού, οι οποίοι έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μάς δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα αλλά και μια δυνατή “γεύση” για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας.»

screenshot-2022-10-26-145310.webp


Ο Κώστας Πυλαρινός, αντίστοιχα, δήλωσε: «Η συλλογή αυτή προστατεύτηκε για 45 χρόνια, με πολύ κόπο, σεβασμό και αγάπη, και σήμερα παραδίδεται στον Δήμο Αθηναίων για να προστεθεί στα εκθέματα του Μουσείου και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πεισματική προσπάθεια του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τη δημιουργία του Μουσείου ήταν το αξιόπιστο κάλεσμα για τη χειρονομία μας αυτή. Η ασφαλής και αξιοπρεπής διαχείριση της συλλογής από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ήταν ένα πρόσθετο και ουσιαστικό κίνητρο για τη δωρεά μας».