fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου Hyper Hypo
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου Hyper Hypo

Οι Ανδρέας Κόκκινος και Στάθης Μητρόπουλος φιλοξένησαν την designer India Mahdavi


Το Hyper Hypo είναι ένα νέο πολυεπίπεδο βιβλιοπωλείο τέχνης και design - ένα project space που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και λατρεύει κανείς με την πρώτη ματιά. Κι αυτό γιατί έχει στηθεί με τόσο μεράκι, αγάπη και προσοχή που δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις κι εσύ. Στον κεντρικό όροφο, μπορεί κανείς να βρει μια προσεκτικά επιμελημένη επιλογή βιβλίων και περιοδικών διεθνούς και εγχώριας έκδοσης για την τέχνη, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, τη μόδα, την pop culture και άλλα, καθώς και ειδικές εκδόσεις, εκτυπώσεις, αφίσες και περιοδικά.

Οι ιδρυτές τoυ, Ανδρέας Κόκκινος και Στάθης Μητρόπουλος, υπήρξαν διά βίου αδηφάγοι συλλέκτες βιβλίων και λάτρεις και καταναλωτές ποικίλων αντικειμένων. Ο Αντρέας είναι πρώην συντάκτης μόδας και design στο περιοδικό T: The New York Times Style Magazine, καθώς και ανεξάρτητος στιλίστας, συνεργαζόμενος με φωτογράφους, περιοδικά και πελάτες από όλο τον κόσμο. Ο Στάθης είναι βραβευμένος graphic designer και creative director, του οποίου η πρακτική με έδρα την Αθήνα περιλαμβάνει πολυάριθμες πολιτιστικές εκδόσεις, περιοδικά και βιβλία.

Ο Ανδρέας και ο Στάθης άρχισαν να σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα έργο μαζί κατά το πρώτο lockdown του 2020, αφού πέρασαν αμέτρητες ώρες κοιτάζοντας τις οθόνες ενώ ήταν παγιδευμένοι μέσα. Λαχταρούσαν τις μέρες που θα ταξίδευαν σε άλλες μεγάλες κοσμοπολίτικες πόλεις και θα επισκέπτονταν ξανά τα μουσεία, τα καταστήματα μουσείων και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία τέχνης και design που τόσο αγαπούν και οι δύο. Τότε συνειδητοποίησαν ότι, ενώ η Αθήνα είναι τυχερή που έχει πολλά σπουδαία βιβλιοπωλεία σε όλη την πόλη, δεν υπήρχε ούτε ένα που να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις τέχνες. Μετά από πολύ brainstorming κι έρευνα, γεννήθηκε η ιδέα για το Hyper Hypo.

Το όνομά του προέρχεται από τα ελληνικά προθέματα υπέρ και υπό, που κυριολεκτικά σημαίνουν πάνω και κάτω, πάνω και κάτω, περισσότερο και λιγότερο, ή super και sub. Προήλθε από την επιθυμία να έχει αντικείμενα που είναι τόσο υψηλά όσο και χαμηλά, πολυτελή και οικονομικά προσιτά, υψηλή κουλτούρα και υποκουλτούρα, μαξιμαλιστικά και μινιμαλιστικά, λαμπερά και τραχιά. Nα αντικατοπτρίζει πραγματικά την ποικιλομορφία και τον πλούτο της δημιουργικής πολιτιστικής παραγωγής του κόσμου. Επιπρόσθετα, σύντομα θα προστεθεί μια σειρά από αυτοεκδοθέντα φυλλάδια, συνεργασίες με καλλιτέχνες, designers και συγγραφείς από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Εκτός από έντυπα, η Hyper Hypo διαθέτει επιλογή συλλεκτικών αντικειμένων design - που συνεχώς διευρύνεται - από ντόπιους Έλληνες designers και δημιουργούς, καθώς και μικρότερα είδη δώρων. Το κατώτερο επίπεδο είναι ένας οργανικά εξελισσόμενος χώρος έργου όπου θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, ομιλίες, αναγνώσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις. Καθώς η Αθήνα εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο κοσμοπολίτικη, ολοένα και πιο διεθνή πόλη, το ιδιαίτερο αυτό bookshop είναι εδώ για να συμπληρώσει, να εκπροσωπήσει και να βοηθήσει στον εμπλουτισμό αυτού του μεταβαλλόμενου τοπίου. 

Το Hyper Hypo είναι ένα ουσιαστικό μέρος της πολιτιστικής και δημιουργικής πρωτεύουσας που είναι η Αθήνα.

hyperhypo-studioskigo-14-wkqgH.jpg

Έχετε καταφέρει να κάνετε αίσθηση με το Hyper Hypo. Μιλήστε μας για την πορεία σας... Πώς ξεκίνησαν όλα και ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης;

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Τα ταξίδια μας στο εξωτερικό που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας μάς ώθησαν στο να θέλουμε να αποτυπώσουμε όλα όσα γρήγορα μας έλειψαν και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στη δημιουργία αυτού του βιβλιοπωλείου. Ακόμη, ένα ντοκιμαντέρ του Netflix που είχαμε παρακολουθήσει εκείνο το διάστημα με ένα ζευγάρι που άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στο LA, ήταν ένας plus λόγος που μας ώθησε σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Οι εκδότες ήταν εξ αρχής πολύ αισιόδοξοι γι' αυτό το opening.

Τι είναι αυτό που κάνει το βιβλιοπωλείο να ξεχωρίζει; Τι το ιδιαίτερο προσφέρει;

Στο Hyper Hypo μπορεί κανείς να βρει βιβλία και περιοδικά, τα οποία λατρεύουμε εμείς οι ίδιοι κατά κύριο λόγο. Τα εξώφυλλά τους ιντριγκάρουν τους επισκέπτες, δίνοντας τους να ταξιδέψουν μέσα από τις ιστορίες και τις εικόνες τους. Είναι κάτι παραπάνω από μια επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο...

Είχατε κάποιο όραμα; Έχει πραγματοποιηθεί όπως το ονειρευτήκατε;

Είναι πολύ καλύτερο απ' ό,τι το είχαμε ονειρευτεί! Περιμέναμε πως θα είναι μια ήσυχη δουλειά και ξεκούραστη. Ωστόσο, είναι μια δουλειά που μας κρατά συνεχώς σε εγρήγορση και με αμείωτο το ενδιαφέρον. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αυτό μας γεμίζει χαρά και πολλή ενέργεια, δίνοντάς μας το boost να συνεχίσουμε δυναμικά.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα πιο σημαντικά σας projects;

Το πρώτο event που πραγματοποιήθηκε στον χώρο μας είναι αυτό που θα θυμόμαστε για πάντα! Είχε έρθει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος τότε υπέγραψε τα σκίτσα του περιοδικού NOMAS. Η Ανάφη μέσα από τα μάτια του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη κι εκείνη η εκδήλωση ήταν πολύ τιμητική για εμάς.

Τελικά, υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα;

Όχι. Η δημιουργικότητα είναι ανάγκη. Μια ανάγκη να δεις αυτά που θέλεις να βλέπεις.

Πώς προέκυψαν τα μάτια που κοσμούν τον χώρο και τι συμβολίζουν;

Τα μάτια συμβολίζουν το visual culture. Όλος ο χώρος εξυπηρετεί στο να φαίνονται όλα τα βιβλία, χωρίς κανένα να κρύβεται σε κάποιο σκοτεινό σημείο.

hyperhypo-studioskigo-26-IU9an.jpg

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την designer India Mahdavi, η οποία υπέγραψε το καινούριο της βιβλίο στον χώρο σας.

Μια νέα έκθεση της designer πρόκειται να ξεκινήσει αυτό το Σάββατο στην γκαλερί Carwan στον Πειραιά, και κάπως έτσι έγινε η γνωριμία, καθώς διατηρούμε φιλικές σχέσεις με το team της γκαλερί. Πρόκειται για ένα λεύκωμα με θέμα το design και τα πιο ενδιαφέροντα projects της. Η παρουσία της στον χώρο μας ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμάς.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε δικά μας προϊόντα, όπως τετράδια, stickers και T-shirts και να ενισχύσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Μάλιστα, πρόκειται να κυκλοφορήσουμε μια δική μας σειρά εκδόσεων, για την οποία είμαστε ενθουσιασμένοι.

Τι είναι αυτό που συμβαίνει συχνά στο βιβλιοπωλείο και σας γεμίζει αισιοδοξία;

Ο χώρος έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης για ανθρώπους που -αν και άγνωστοι μεταξύ τους- τρέφουν την ίδια αγάπη για τα βιβλία. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση!

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς;

Ομορφιά είναι τα πάντα γύρω μας. Αποτυπώνεται με κάθε πιθανό τρόπο. Είναι όλα τα ωραία της ζωής.

Πέρα από τη δουλειά, τι μπορεί να σας χαλαρώσει;

Η θάλασσα!

Ελληνικό καλοκαίρι είναι...

Νησί, γυμνισμός και... πατάτες τηγανιτές!

hyperhypo-studioskigo-17-EkaPe.jpg


Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Φίλους!

Αγαπημένο μουσείο ή gallery;

Στην Ελλάδα είναι όλες οι δράσεις των μεγάλων ιδρυμάτων. Στο εξωτερικό λατρεύουμε την Tate του Λονδίνου και το The Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ στο κομμάτι της δουλειάς;

Να αλλάζουμε συνεχώς τις θέσεις των βιβλίων, ώστε ο κόσμος να εξερευνεί οτιδήποτε υπάρχει στον χώρο.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του βιβλιοπωλείου!