fbpixel

Search icon
Search
Οι Μαγεμένες σε κοινή θέα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Οι Μαγεμένες σε κοινή θέα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τα περίφημα γλυπτά εκτίθενται και πάλι σε υπαίθριο χώρο


Εδώ και λίγο καιρό τα αντίγραφα των περίφημων Μαγεμένων εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, σε κοινή θέα και κάτω από τον ουρανό της πόλης που τα γέννησε. 

Οι τέσσερις αμφίγλυφοι πεσσοί της Στοάς των Ειδώλων, γνωστοί ως Incantadas ή Μαγεμένες, εικόνιζαν, σύμφωνα με τις πηγές, οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές: μια Μαινάδα, τον Διόνυσο, την Αριάδνη και τη Λήδα με τον κύκνο Δία στην μία ενώ στην άλλη εικονιζόταν η Νίκη, η Αύρα, ένας Διόσκουρος και η αρπαγή του Γανυμήδη. Τα γλυπτά αρπάχτηκαν από το μνημείο από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanouel Miller το 1864 και μεταφέρθηκαν στο Λούβρο. Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν, ως πιστά αντίγραφα, τον Σεπτέμβριο του 2015, χάρη στην υποστήριξη της προσπάθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) HELEXPO και τη συνδρομή τεσσάρων τοπικών φορέων (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθένας από τους οποίους «υιοθέτησε» και έναν πεσσό. 

les-incandadas.jpg

H επίσημη αποκάλυψή τους μετά την τοποθέτησή τους στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδίας Κονιόρδου.

Ο σχεδιασμός για την τοποθέτησή τους δεν ήταν τυχαίος, καθώς, όπως έχει δηλώσει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη, τοποθετήθηκαν από την πλευρά της Λεωφόρου Στρατού για να τα κοιτούν οι ξένοι και οι επισκέπτες του μουσείου και να στολίζουν την καθημερινότητα της πόλης.

Μάλιστα, αν επισκεφθείτε το μουσείο, μην παραλείψετε να δείτε και το πρωτότυπο σωζόμενο τμήμα του πέμπτου πεσσού, που εκτίθεται στο εσωτερικό, συνοδευόμενο από σχετικό ιστορικό υλικό. 

Φωτογραφίες: Δήμητρα Πακακώστα

.jpg