Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην Αθήνα που ξεκινάει σήμερα, 27 Ιουνίου, επιχειρεί μέσα από μια έκθεση επίπλων, αντικειμένων design και αρχειακού υλικού, καθώς και μέσα από μια σειρά ομιλιών, να προτείνει μια άλλη ερευνητική προσέγγιση με άξονα τα συστατικά της κοινής πορείας των τριών κορυφαίων Γάλλων αρχιτεκτόνων και designers, οι οποίοι, όπως σημείωναν, είχαν συνεργαστεί σαν «τρία δάχτυλα ενός χεριού».
Η ιδιαίτερη συνεργασία των Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret), Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret γέννησε μια σειρά από καινοτόμες αντιλήψεις για τη λειτουργία του design, τη σχέση αντικειμένων και αρχιτεκτονικού χώρου, την κατοίκηση στην ανάδυση του "νέου κόσμου" του 20ού αιώνα.
Η Εl Greco gallery στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Cassina, συγκέντρωσε υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των Charles Edouard Jeanneret – Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret. Στην έκθεση, όσο και στις ομιλίες, επισημαίνονται τόσο οι κοινές αντιλήψεις τους σε θέματα σχεδιασμού και λειτουργικότητας, όσο και τα ιδιαίτερα ταλέντα και οι διαφοροποιήσεις τους. Οι φιλοξενούμενες ομιλίες και παρεμβάσεις διαφωτίζουν την κοινή πορεία των τριών δημιουργών οι οποίοι, όπως σημείωναν, είχαν συνεργαστεί σαν «τρία δάχτυλα ενός χεριού».
Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνουν οι εξής ομιλίες:
Η Brigitte Bouvier, Διευθύντρια του Ιδρύματος Le Corbusier και η Barbara Lehmann, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Cassina, θα αναδείξουν ειδικά τεκμήρια της σχέσης των Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret.
Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε μια ομιλία με τίτλο «Καθισμένοι μαζί, η Charlotte Perriand και οι δύο Jeanneret», θα αναφερθεί σε μια από τις γνωστότερες φωτογραφίες των τριών δημιουργών, παραπέμποντας έτσι στη χωροθετική πράξη της συνεργασίας τους, όπως μάλιστα αυτή συνιστά, ακόμη και σήμερα, γοητευτικό πεδίο συνάντησης του δημόσιου και του ιδιωτικού, του συμβολικού και του πραγματικού.
Η Φοίβη Γιαννίση, ποιήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην πρακτική και σκέψη της Perriand σε μια ομιλία με τίτλο, «Η τέχνη του ζειν, ή το Άδειο Δωμάτιο».
Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου και η αρχιτέκτονας Βασιλική-Μαρία Πλαβού –υπεύθυνες για τη συνολική επιμέλεια και τον σχεδιασμό του αφιερώματος, αντίστοιχα– θα εστιάσουν στους κοινούς, αλλά και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι τρεις δημιουργοί σκέφτονταν, πειραματίζονταν και επικοινωνούσαν, επιλέγοντας αναλυτικές πρακτικές και συνθετικές διαδικασίες εξαιρετικά δημοφιλείς και στη σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, φωτογραφίες, μοντάζ, φυσικά αντικείμενα, σημειώσεις και δημόσιες επιτελέσεις λόγου.
Διάρκεια έκθεσης: 27.06 – 09.09.2018
Συνεργάτης και χορηγός επικοινωνίας: Archisearch.gr