fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο θα απολαύσουμε στην Αθήνα τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο θα απολαύσουμε στην Αθήνα τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού

Ανακαλύψτε τις πιο updated προτάσεις


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι καυτές ημέρες του καλοκαιριού εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

kthve-ploutos-by-mike-rafail-48.jpg

Βρισκόμαστε στο 388 π.Χ. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος έχει τελειώσει με τη συντριβή των Αθηναίων, που σήμανε το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο έντιμος Χρεμύλος, φτωχός Αθηναίος αγρότης, ως alter ego του Αριστοφάνη, βιώνει με τραυματικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική έχουν εκπέσει. Η έλλειψη πόρων και κοινωνικής δικαιοσύνης όπως και ο φόβος της φτωχοποίησης τρομάζουν αυτόν τον ρομαντικό ουτοπιστή, ιδιαίτερα σε σχέση με το μέλλον του παιδιού του, οπότε καταφεύγει στο μαντείο των Δελφών με το αγωνιώδες ερώτημα «τι να κάνω για να έχει εξασφαλισμένο μέλλον το παιδί μου;». Ο χρησμός τού λέει να περιθάλψει τον πρώτο ανήμπορο άνθρωπο που θα συναντήσει στο διάβα του. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον θεό Πλούτο, που χαρίζει απλόχερα χρυσάφι, χρήμα και όλα τα υλικά αγαθά που ονειρεύεται ο Χρεμύλος αλλά και ολόκληρη η κοινωνία! Είναι πια όλοι πλούσιοι! Το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα. Όμως αυτό το όνειρο στο βάθος αποδεικνύεται μια δοκιμασία: χωρίς κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, χωρίς αυτογνωσία και κοινωνική συνείδηση πώς μπορεί να υπηρετηθεί το κοινό καλό; Μετάφραση/απόδοση κειμένου – Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Παίζουν: Μαίρη Ανδρέου, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου κ.ά.

Info: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Ναυπλίου - Επιδαύρου), 19 & 20 Ιουλίου στις 21:00.

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στο Κηποθέατρο Παπάγου

3e6a86f83dc440db84c91c03126605da.webp

Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Στο κωμικό μικροσκόπιο του Μολιέρου μπαίνει ένας αριστοκράτης, ο Αργκάν, ο οποίος ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και στα προνόμια. Θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να υπηρετούν τις παραξενιές και τα καπρίτσια του. Παρ’ όλα αυτά, και ο ίδιος ο Αργκάν υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι τού φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η πολύ κλονισμένη υγεία του. Γι’ αυτό και έχει καλέσει όλους τους γιατρούς για να του βρουν θεραπεία. Μάταια όμως. Οι γιατροί – αλλά και κάθε είδους τσαρλατάνοι - δοκιμάζουν πάνω του όλες τις δοκιμασμένες και πειραματικές θεραπείες με σκοπό να τον απαλλάξουν από την «άγνωστη» ασθένειά του, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσουν και από τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη κ.ά.

Info: Κηποθέατρο Παπάγου (Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς), 19 Ιουλίου στις 21:00.

«Ετυμολογίες» στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής

etymologies-2.webp

Την παράσταση «Ετυμολογίες» παρουσιάζουν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια στις 18 έως 22 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024. Στη νέα τους συνεργασία ο βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός, με συνοδοιπόρο τη σπουδαία Ρένη Πιττακή, στήνουν ένα σκηνικό γλωσσολογικού συνεδρίου στην ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Οι Ετυμολογίες παρουσιάζονται και στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance 2024. Σκηνοθεσία: Ευθύμης Φιλίππου, Αγγελική Παπούλια. Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή, Αγγελική Παπούλια.

Info: Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), 19 & 21 Ιουλίου στις 19:30 και στις 21:30, 20 & 22 Ιουλίου στις 21:30.

«Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο στο Θέατρο Βράχων

mia-alli-thiva-640x640.jpg

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ρόλους, τον Μαρτίν και τον Φεδερίκο, τους ερμηνεύει ο ίδιος ηθοποιός. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ερμηνεία: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.

Info: Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων, Βύρωνας - Υμηττός), 22 Ιουλίου στις 21:15.


Music Nights


The music of Game of thrones - lord of the rings and the hobbit "In concert"

1500kh1000-game-of-thrones-1130x650.jpg

Μια μαγική βραδιά με την Καλίσι, Βασίλισσα των Δράκων, τον Μάγο Gandalf ,το ξωτικό Legolas και άλλους χαρακτήρες, να σας υποδέχονται στην ειδικά διαμορφωμένη είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού, όπου θα απολαύσετε την αξεπέραστη μουσική από τις πιο αξέχαστες στιγμές των Επτά Βασιλείων και της Μέσης Γης από την συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και σολίστ, με προβολές, ειδικά εφέ και εντυπωσιακούς φωτισμούς.

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 19 Ιουλίου στις 21:00.

Release Athens 2024: Judas Priest, Bruce Dickinson, Accept Live

priest-photo-montage-d-2023-e1699951039450.webp

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Judas Priest και τον Bruce Dickinson, την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού. Οι Metal Gods του Rob Halford και ο τραγουδιστής/frontman των Iron Maiden, δύο ονόματα που δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις και χαρακτηρισμούς, σε μια βραδιά-ορόσημο για τους φίλους του σκληρού ήχου στη χώρα μας. Οι Judas Priest ξεκίνησαν το 1969 στο Birmingham της Αγγλίας και άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο του heavy metal. Στα 50 και πλέον χρόνια ύπαρξής τους, δεν έχει απομείνει διθύραμβος που να μην έχει γραφτεί για την παρέα του Rob Halford. O Bruce Dickinson δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι μία από τις καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές φωνές –και παρουσίες– του Heavy Metal και, ταυτόχρονα, ένας ανήσυχος και πολυμαθής άνθρωπος. Frontman των Iron Maiden, μίας από τις εμβληματικότερες μπάντες όχι μόνο του σκληρού ήχου αλλά ολόκληρου του φάσματος της rock μουσικής, συγγραφέας, επιχειρηματίας, πιλότος, σεναριογράφος, spoken-word performer και σίγουρος πως το 2024 θα είναι η δική του χρονιά. To Release Athens 2024 υποδέχεται τους Accept, την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού. Το συγκρότημα που έθεσε τις βάσεις για το speed και thrash metal θα πλαισιώσει τους Judas Priest και τον Bruce Dickinson, σε μια ανεπανάληπτη βραδιά για τους οπαδούς του σκληρού ήχου.

Info: Πλατεία Νερού Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου (Λεωφόρος Ποσειδώνος, ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley), 21 Ιουλίου στις 17:30.

Πανσέληνος Ιουλίου και Αυγούστου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

885450.jpg

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το ιστορικό Ωδείο Αθηνών υποδέχονται το κοινό για δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο. Στις 21 Ιουλίου από τις 20:00 έως τις 23:00, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν το απεριτίφ τους από το café του μουσείου, να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και να ανακαλύψουν τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας. Στον τρίτο όροφο, σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη μουσική εμπειρία. Μια μαγευτική μουσική βραδιά γεμάτη τέχνη και μελωδίες, υπό το φως της πανσελήνου, με φόντο τη εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης.

Info: Μουσείο Μαρία Κάλλας (Μητροπόλεως 44), 21 Ιουλίου 20:00 - 23:00.


E is Exhibition


Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» κι εγκαινιάζει μια επετειακή έκθεση στο Golden Hall

aom-athens-2004-open-exhibition.jpg

Από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, κοστούμια ερμηνευτών και σκηνικά αντικείμενα της Μόνιμης Συλλογής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό σε μια μοναδική διαδρομή αναβίωσης της βραδιάς της Τελετής Έναρξης των Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», στο ισόγειο του Golden Hall. Η επετειακή έκθεση, αποτελείται από 8 σταθμούς με συνθέσεις κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων από την «Κλεψύδρα» της Τελετής Έναρξης. Η ονειρική πομπή με φιγούρες εμπνευσμένες από τις τοιχογραφίες, τα μωσαϊκά, τα γλυπτά και την ελληνική ζωγραφική, δημιουργίας του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου, ταξιδεύει τους επισκέπτες του Εμπορικού Κέντρου σε αξέχαστες στιγμές του Ελληνικού πολιτισμού. Μέρος της επετειακής έκθεσης αποτελεί και η επίσημη στολή απονομής μεταλλίου Αθήνα 2004 της Βούλας Κοζομπόλη, Ολυμπιονίκη στο άθλημα της Υδατοσφαίρισης, μια ευγενική παραχώρηση της ίδιας. Η αφήγηση στον χρόνο ολοκληρώνεται στη Μόνιμη Έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, όπου οι Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004» καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση και οι μνήμες εμπλουτίζονται με αυθεντικά αντικείμενα, προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις των δημιουργών, των Ελλήνων Ολυμπιονικών και στιγμιότυπα των Αγώνων.

Info: Golden Hall (Λεωφ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι), 22 Ιουλίου - 4 Αυγούστου.


New in Town


PHĀON

zara-6.jpg
Φωτογραφία: Yatzer

Το PHĀON είναι ένα νέο concept store στην Αθήνα, που προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων, προϊόντα που σχετίζονται με αυτά, αλλά και με συνθέσεις λουλουδιών. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και interior designer με έδρα την Αθήνα Stamos Michael, το intimate store είναι ένας θησαυρός από εκλεκτικά αρώματα, αντικείμενα κατά παραγγελία κι έντεχνες λεπτομέρειες, καλωσορίζοντας το κοινό της πόλης σε ένα περιβάλλον που ισορροπεί αρμονικά τη νεωτερικότητα και την παράδοση.

Info: PHĀON, Λικαβηττού 29, 106 72, @phaon.athens.