fbpixel

Search icon
Search
Ο Άρης Ιωαννίδης είναι ο Έλληνας αθλητής που ξεπέρασε τα όρια
#GREEKSDOITBETTER

Ο Άρης Ιωαννίδης είναι ο Έλληνας αθλητής που ξεπέρασε τα όρια

Ο πρωταθλητής δυναμικής άπνοιας χωρίς πέδιλα κατέρριψε όλα τα ρεκόρ αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει θέληση τα πάντα είναι δυνατά


Η ελεύθερη κατάδυση και τα αθλήματά της μπορεί να μην είναι και τόσο διαδεδομένα στο ευρύ κοινό, και ειδικότερα αυτά της πισίνας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα εκπροσωπείται από κορυφαίους αθλητές που ανάμεσά τους βρίσκεται ο δικός μας Άρης Ιωαννίδης, με την απίστευτη κατάταξη ανάμεσα στους δέκα καλύτερους αθλητές παγκοσμίως.

Η εικόνα μου για τον συμμαθητή μου Άρη είναι η ίδια τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η πρώτη αυτόματη σκέψη στο άκουσμα του ονόματός του, είναι νερό! Τον συνάντησα για πρώτη φορά στα θρανία του Α1 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το πρώτο πράγμα που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν η πειθαρχημένη συμπεριφορά και τα μονίμως βρεγμένα του μαλλιά. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Άρης δεν σταμάτησε ποτέ να κολυμπά και δε σταμάτησε ποτέ να μας κάνει περήφανους.

p4050327.jpg
Φωτογραφία: Δημήτρης Μαρουλάκης - AKRA Imaging

Αθλητής της ΧΑΝΘ από το 1979 έως και το 1997 έκανε πολλά πανελλήνια ρεκόρ με κορυφαίο αυτό στα 100 μ. πεταλούδα με χρόνο 55.62, που δεν ξεπεράστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα νεανικά του χρόνια και ως μέλος της Εθνικής ομάδας κολύμβησης σημείωσε πολλές επιτυχίες και σε πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μαραθώνια κολύμβηση, κάνοντας την καλύτερη επίδοση στον διάπλου 25 km του Τορωναίου Κόλπου σε 6 ώρες 20 λεπτά το 1996 και τις 24 ώρες συνεχούς κολύμβησης σε πισίνα το 2005, όπου διήνυσε 67,1 km.

200 μέτρα ... χωρίς ανάσα!

Επί σειρά ετών κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα. Ξεκίνησε από τα 135 μ. το 2007 και με 7 διαδοχικές βελτιώσεις κατάφερε τα 183 μ. το 2015. Από τότε μέχρι και σήμερα το ρεκόρ ανήκει στον πρώην μαθητή του, καθώς κι έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο, τον 25χρονο Γιάννη Κοθωνίδη με 204 μ. Η καλύτερη επίσημη επίδοση του είναι τα 188 μ. από το παγκόσμιο του 2016 στην Φινλανδία, ενώ έχει πετύχει 200 μ. σε προπόνηση. Συνολικά έχει 16 χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες πισίνας της AIDA Hellas και αρκετά ακόμα σε αγώνες βάθους με καλύτερη κατάταξη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα άπνοιας την 5η θέση το 2009 στη Δανία.

free-pFJk8.jpg
Φωτογραφία: Δημοσθένης Μουμουλίδης

Οι επιτυχίες συνεχίζονται και στην κολύμβηση

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει φέρει 4 μετάλλια σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα κολύμβησης masters (age group 45-49). To 2016 στο Λονδίνο κέρδισε το ασημένιο στα 200 πεταλούδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της LEN και την επόμενη χρονιά στη Βουδαπέστη το χάλκινο στα 200 μ. πεταλούδα στο παγκόσμιο της FINA. Πέρσι, στη Σλοβενια, κέρδισε δυο χάλκινα μετάλλια στα 100 και 200 ύπτιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της LEN. Φέτος, ο στόχος είναι το παγκόσμιο της FINA τον Αύγουστο στην Κορέα στη νέα του πλέον ηλικιακή κατηγορία 50-54.

Πριν από λίγο καιρό, συνάντησα τον Άρη Ιωαννίδη, κουβεντιάσαμε για την κατάσταση στη ελληνική κολύμβηση και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Τι σημαίνει one breath για τον Άρη Ιωαννίδη;

Η τελευταία αναπνοή πριν την κατάδυση στην ηρεμία και την απόδραση.

Ήταν αναμενόμενη αυτή σου η πορεία;

Από παιδί το νερό ήταν το στοιχείο μου οπότε θα έλεγα ότι για μένα ήταν αναμενόμενη.

Πόσο  δύσκολο είναι να κολυμπάς συνεχόμενα 30 χρόνια;

Καθόλου δύσκολο, το κολύμπι είναι η ψυχοθεραπεία μου.

Ποιες ήταν οι προσωπικές σου θυσίες;

Δεν έχω κάνει ιδιαίτερες θυσίες γιατί προσαρμόζω την ζωή μου και το πρόγραμμα μου γύρω από την ενασχόληση μου με το κολύμπι και την ελεύθερη κατάδυση

Ποια είναι η σημαντικότερη σου εμπειρία που αποκόμισες από την ενασχόλησή σου με την κολύμβηση;

Νομίζω τελικά αυτό που μένει πέρα από τις επιτυχίες είναι οι φιλίες που δημιουργούνται, η χαρά να ξαναβλέπεις φίλους και να κάνεις νέους.

Η σημαντικότερη συμβουλή που δέχθηκες όλα αυτά τα χρόνια, ποια ήταν;

Να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Πως θα χαρακτήριζες τον Αρη Ιωαννίδη με 10 λέξεις;

Αυτό θα προτιμούσα να το έκανε κάποιος άλλος!

Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα;

Ακούγεται κοινότυπο άλλα είναι αλήθεια: ο αθλητισμός είναι ζωή. Σου δίνει ενέργεια για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή. Κάνεις φίλους και μαθαίνεις να αξιοποιείς τον χρόνο σου και να δουλεύεις για τους στόχους σου.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις για το 2019;

Βασικός στόχος μου είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters της FINA που θα γίνει στην Νότια Κορέα τον Αύγουστο.

Πως φαντάζεσαι τον Άρη 10 χρόνια μετά;

Ελπίζω να είμαι υγιής ώστε να μπορώ να συνεχίζω να κολυμπάω και να καταδύομαι.

Τι είναι αυτό που δίνει το κίνητρο για να πετύχεις τους στόχους σου;

Το κίνητρο είναι να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου και να βελτιώνομαι σε προσωπικό επίπεδο.

Τι έχεις να πεις στις κόρες σου για την πορεία ζωής που χάραξες στο νερό;

Να έχουν πάντα τον αθλητισμό στην ζωή τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα και τις καμαρώνω στην ενασχόληση τους με την καλλιτεχνική κολύμβηση.

dsc9012-edit.jpg
Φωτογραφία: Δημήτρης Μαρουλάκης - AKRA Imaging

Ο Άρης δεν ήθελε να μιλήσει για τον εαυτό του έτσι συνάντησα την παρέα του πειραματικού, τους παιδικούς του  φίλους, και ο κάθε ένας τους έδωσε την δική του «κατάθεση» φιλίας απαντώντας τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, λέγοντας μια φράση για εκείνον και τέλος γιατί θαυμάζει τον Άρη.

Γιάννης Αμπατζίδης 

Never give up, φιλότιμος και χαμογελαστός πάντα. Γίνε Άρης κι ας μην γουστάρεις. Άπειρος θαυμασμός, γιατί συνεχίζει ακάθεκτος.

Χρήστος Κοσμάογλου

Πάντα ήταν «ήρεμη δύναμη». Είναι απόλυτα προσηλωμένος στους στόχους που βάζει. Θαυμάζω τους τρόπους που έχει να βρίσκει ελεύθερο χρόνο να πραγματοποιεί τους στόχους του.

Ανδρέας Παγωνίδης

Ο Άρης είναι ξεχωριστός για τον χαρακτήρα που διαθέτει, για τον τρόπο που κρατάει τη στέκα στο μπιλιάρδο και για τις... βουτιές του. Ένα καλοκαίρι στις διακοπές μας κολυμπούσαμε όλοι και κάποια στιγμή ψάχναμε τον Άρη. Είχε φτάσει για... προθέρμανση σ' ένα νησάκι απέναντι από την παραλία όπου χαλαρώναμε! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Πέρα από τον χαρακτήρα του, που στέκομαι σ' αυτό, τα πνευμόνια-βράγχια που διαθέτει και τις μουσικές προτιμήσεις του.

Βασίλης Παπαδόπουλος

Με τον αγαπητό και ταλαντούχο κ. Ιωαννίδη Άρη είμαστε φίλοι από το 1975. Μαζί ξεκινήσαμε το σχολείο, μαζί ανδρωθήκαμε και συνεχίζουμε ως και σήμερα όντως πλέον μεσήλικες οικογενειάρχες να διατηρούμε τη φιλία μας, την οποία μεταδώσαμε και στα παιδιά μας. Λάτρης του νερού, με έντονο πάθος για τη θάλασσα, κολυμβητής από κούνια, μας έκανε άπειρες φορές υπερήφανους με τις κολυμβητικές διακρίσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Γνωστός στην παρέα μας με το παρατσούκλι του «αμφίβιο» τον συνοδεύαμε πολλάκις σε αγώνες κολύμβησης αναλαμβάνοντας την κερκίδα του φίλου μας και ζώντας μοναδικές στιγμές διάκρισης και επιτυχίας του. Αγαπητός και ξεχωριστός σαν άνθρωπος με αξιοζήλευτες φυσικές ικανότητες και δεξιότητες που με πείσμα καλλιεργεί έως και σήμερα βάζει συνεχώς νέους στόχους και όρια στην ζωή του τα οποία θαυμαστώς καταρρίπτει.

Μάρα Ταμπάκη, αντί επιλόγου

Για εμένα ο Άρης είναι πρότυπο Έλληνα αθλητή, όχι γιατί καταφέρνει τις μεγάλες επιτυχίες αλλά γιατί δε σταμάτησε ποτέ, γιατί το πείσμα και η αφοσίωσή του τον κατατάσσει σταθερά παρών ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, γιατί είναι κολυμβητικό φαινόμενο πολλών δεκαετιών και βρίσκεται εκεί που του άξιζε πραγματικά να είναι. Η αγάπη του για το υγρό στοιχείο είναι αξιοθαύμαστη γιατί επέλεξε ένα μοναχικό και δύσκολο δρόμο. Άρη μου, από καρδιάς εύχομαι να είσαι γερός και να μας κάνεις πάντα τόσο υπερήφανους!

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Δημήτρης Μαρουλάκης - AKRA Imaging