Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε την εποχή με δυναμισμό. Μία επιτυχημένη ΔΕΘ, φεστιβάλ, συναυλίες και νέες, ενδιαφέρουσες παραστάσεις συνθέτουν έναν πλούσιο πολιτιστικό χάρτη, ενώ η ανεβασμένη διάθεση του κόσμου – που απολαμβάνει τη βόλτα του, αναζητώντας καινούργιες γεύσεις, εικόνες και εμπειρίες – δίνει ζωντάνια στην πόλη.
Σε αυτό το ρυθμό, η εστίαση ακολουθεί με ενθουσιασμό, καθώς νέα, διαφορετικά σημεία κάνουν την εμφάνισή τους, προσκαλώντας το κοινό να τα ανακαλύψει και να τα καθιερώσει ως νέα αγαπημένα στέκια. Από το φαγητό με ξεχωριστό χαρακτήρα του Orbital έως την Αφέσου Σπριτζερία, που έχει ήδη γίνει το απόλυτο talk of the town, αυτές οι αφίξεις φωτίζουν τον χάρτη της διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη και υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες.
Orbital 2310

Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο vintage χώρο με σύγχρονες πινελιές, το νέο εστιατόριο Orbital 2310, στην οδό Πλάτωνος 3, μας καλωσορίζει με μία ιδιαίτερη κάρτα φαγητού γεμάτη έξυπνες επιλογές για sharing, μία ντελικάτη κάρτα γλυκών και προσεγμένη λίστα κρασιών και ποτών. Στη γειτονιά της Αχεροποιήτου, που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, άνοιξε πριν από λίγες ημέρες το νέο εγχείρημα του γνωστού γαστρονομικού διδύμου Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, μαζί με τον Βασίλη Κότσικα.
Στο υπόγειο λειτουργεί εργαστήριο αρτοποιίας, που τροφοδοτεί το πρατήριο λιανικής στο ισόγειο τις πρωινές ώρες, ενώ το απόγευμα μετά τις επτά, τη σκυτάλη παίρνει το φαγητό και το κρασί, με την κουζίνα να κινείται με ευαισθησία ανάμεσα στην απλότητα και την απαιτητική προετοιμασία.
Τα πιάτα, με μεστές και ξεχωριστές γεύσεις, παραπέμπουν σε καφενείο αλλά έχουν καθαρά εστιατορικό χαρακτήρα, με το σνίτσελ πετεινού με μπάμιες τουρσί και πουρέ πατάτας, να έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις. Σύντομα τα γλυκά, τα ψωμιά και τα υπόλοιπα αρτοποιήματα θα σερβίρονται και στο εστιατόριο ως πρωινό, ενώ κάτι που πρέπει να γνωρίζεται είναι πως δεν γίνονται δεκτές κρατήσεις, για αυτό χρειάζεται να είμαστε τυχεροί να βρούμε ένα τραπέζι να απολαύουμε τις μοναδικές δημιουργίες.
Info: Πλάτωνος 3, Θεσσαλονίκη, @orbital2310
Αφέσου Σπριτζερία

Το πόσο μεγάλη αίσθηση έχει κάνει στους Θεσσαλονικείς το άνοιγμα της νέα σπριτζερία φαίνεται από τις ουρές που σχηματίζονται καθημερινά έξω από τον χώρο. Σε ένα σημείο που για χρόνια έμοιαζε να ψάχνει τον χαρακτήρα του, η άρτι αφειχθείσα Αφέσου Σπριτζερία κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να αναβιώσει την ταυτότητα του και να γίνει το απόλυτο talk of the town.
Στην οδό Παύλου Μελά 37, ακριβώς πάνω από την ιστορική κατακόμβη στο κέντρο της πόλης, ξεπετάχτηκε σαν από το πουθενά αυτός ο νέος χώρος. Διαθέτει μια χαλαρή και ήρεμη αυλή για να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το απεριτίφ του, καθώς και έναν ιδιαίτερα και έξυπνα σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο, ιδανικό για ένα ή δύο ποτά μέχρι αργά το βράδυ, με ωραία μουσική και good vibes.
Στη λίστα σύντομα θα προστεθούν και πιάτα, που θα μπορούν να συνοδεύουν το ποτό ή τον καφέ. Ένα νέο στέκι που σίγουρα αξίζει να επισκεφθούμε και να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Info: Παύλου Μελά 37, Θεσσαλονίκη, @afesouspritzeria
Horn

Λίγο έξω από τα νερά του κέντρου, αλλά σε μία από τις πιο γνωστές αγορές της πόλης, το νέο στέκι Hοrn έχει ήδη καταφέρει να γίνει σημείο συνάντησης στον Εύοσμο. Οι locals και όχι μόνο, που έψαχναν ένα μέρος για να απολαύσουν καφέ, cocktails ή κρασί σε χαλαρή διάθεση, βρήκαν εδώ την ιδανική επιλογή. Η ιδέα υπήρχε, ο χώρος βρέθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση.
Το όνομα Hοrn, που σημαίνει «γωνία» στα Σουηδικά, ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το industrial, aesthetic χώρο, όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη ύλη. Ψαγμένος specialty καφές, φυσικά κρασιά, εκλεκτές μπύρες και street food που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα μαγαζιά του Λονδίνου και του Βερολίνου συνθέτουν την εμπειρία. Graffiti στους τοίχους και φυσικά υλικά προσθέτουν χαρακτήρα στον χώρο.
Στο Horn μπορούμε να ξεκινήσουμε με καφέ το πρωί και να καταλήξουμε το βράδυ σε party που ξεδιπλώνονται στη μέση της πλατείας. Η γωνία αυτή ήρθε για να ανανεώσει την τοπική γειτονιά και έχει ήδη κερδίσει τη θέση του στην καθημερινότητά των κατοίκων.
Info: Παύλου Μελά 26, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, @horn.skg
Marais

Τις προσεχείς ημέρες θα κάνει πρεμιέρα το Marais στην οδό Ερμού, απέναντι από την Αγία Σοφία. Πρόκειται για ένα all day καφέ-bar με επιλογές σε premium ποτά. Μία δεμένη ομάδα, προερχόμενη από διαφορετικά projects στην εστίαση της πόλης, δημιούργησε έναν χώρο που συνδυάζει αρμονικά την φιλοσοφία του mixology, σπάνιες και προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες και έναν χώρο που αποπνέει φινέτσα και πολυτέλεια, χωρίς όμως να χάνει την αίσθηση της άνεσης.
Εδώ μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ποτό μετά τη δουλειά, μια έξοδο με φίλους ή ένα ραντεβού. Το Marais θέλει να γίνει το απόλυτο σημείο για κάθε στιγμή, φέρνοντας τα weekend vibes σε καθημερινή βάση, όπως μαρτυράει και το slogan του. Το όνομά του προέρχεται από τη διάσημη γειτονιά του Παρισιού, γνωστή για την πανέμορφη αρχιτεκτονική και την έντονη κοινωνική ζωή της. Αυτή την εξωστρέφεια και τη γαλλική φινέτσα μεταφέρει το νέο εγχείρημα, κάτι που γίνεται αντιληπτό από το πρώτο λεπτό.
Info: Ερμού 69, Θεσσαλονίκη, @marais.skg
Τζένεραλ Ζαχαροπλαστείο

Και ολοκληρώνουμε με γλυκό, όπως πάντα. Η παράδοση συναντά τις σύγχρονες τεχνικές και τα φρέσκα υλικά στο Τζένεραλ, το ολοκαίνουργιο ζαχαροπλαστείο-boutique στην οδό Παύλου Μελά 44, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες της ιστορίας. Εκεί προσφέρονται χειροποίητα γλυκά, παγωτό και μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, με σεβασμό στη γλυκιά κληρονομιά της πόλης.
Το Τζένεραλ αποτελεί το νέο «παιδί» του Ergon, με ατμόσφαιρα που θυμίζει τη νοσταλγία των ’70s. Το ζαχαροπλαστείο συνδυάζει τη ρετρό αισθητική με σύγχρονες τεχνικές, και στις βιτρίνες του φιλοξενούνται γεύσεις από αμυγδαλωτά μέχρι μπακλαβά, και πορτοκαλόπιτα, ενώ ξεχωρίζουν ακόμα οι βελούδινες κρέμες και σπιτικό παγωτό από φρέσκο γάλα και εποχιακά φρούτα. Όλα παρασκευάζονται καθημερινά στο ανοιχτό εργαστήριο, αφήνοντας τα αρώματα της ζαχαροπλαστικής να ξεχύνονται ανεξέλεγκτα στον δρόμο.
Info: Παύλου Μελά 44, Θεσσαλονίκη, @tzeneral_zaxaroplasteio