Ο αρχιτέκτονας Jamie Fobert είναι ίσως πιο γνωστός για τη δουλειά του σε blue-chip πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν επεκτάσεις και ανακαινίσεις στο Tate St Ives, το Kettle's Yard και το Charleston House, καθώς και την ανακατασκευή της National Portrait Gallery. Το ρόστερ των κατοικιών του είναι εξίσου επιτυχημένο, από το πολύκροτο Levring House στο Bloomsbury έως μια ολοκληρωμένη αναμόρφωση σε ένα αρχοντικό στην οδό King Henry στο Primrose Hill.
Το σπίτι του ίδιου του Jamie, το οποίο μοιράζεται με τη σύντροφό του Dominique Gagnon, βρίσκεται στους τελευταίους ορόφους μιας βικτωριανής αποθήκης που αναδιαμόρφωσε το ζευγάρι στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Βρίσκοντας ομορφιά στην κυρτή πρόσοψη του κτιρίου, τις ψηλές οροφές και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά, ο Jamie ξεκίνησε μια ελαφριά ανακαίνιση που εγκατέστησε σύγχρονους χώρους διαβίωσης στην υπάρχουσα δομή.
«Νομίζω ότι ένα σπίτι είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα και είναι η ρίζα όλης της αρχιτεκτονικής. Για χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια, υπήρχαν σπίτια, και πιθανώς κάποιες θρησκευτικές κατασκευές, πολύ πριν κάποιος βρει έναν άλλο τύπο κτιρίου. Είναι η πιο ανθρώπινη, στοιχειώδης ανάγκη: το καταφύγιο. Και νομίζω ότι μερικές από τις πιο βασικές αρχές του τι είναι ένα σπίτι δεν έχουν αλλάξει ποτέ», αποκάλυψε ο Jamie.
«Ξοδέψαμε χρόνια ψάχνοντας για ένα κενό χώρο σαν αυτό στο Λονδίνο -είναι πολύ δύσκολο να το βρεις. Βρήκαμε αυτήν την βικτοριανή αποθήκη και τη στιγμή που μπήκαμε μέσα και είδαμε τον χώρο που είναι τώρα το σαλόνι μας, η άμεση αίσθηση μου ήταν ότι θα μπορούσα να ζήσω μόνος σε αυτό το δωμάτιο. Το κτίριο είχε ήδη όλα εκείνα τα πράγματα στα οποία ανταποκρίνομαι ως αρχιτέκτονας. Το αγοράσαμε και καταφέραμε να προγραμματίσουμε να το μετατρέψουμε σε δύο διαμερίσματα και χώρο γραφείων. Δεν χρειάστηκε να κάνουμε μεγάλες αρχιτεκτονικές κινήσεις γιατί ήταν ήδη εδώ, στο αρχικό σχέδιο. Στην πραγματικότητα, η δυσκολία ήταν να βρω τρόπους για να μην καταστρέψω αυτό που ήταν ήδη εδώ. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού αφορούσε στη διασφάλιση ότι δεν θα σπάσουμε την αρχική πρόσοψη», ανέφερε ο ιδιοκτήτης περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολούθησε ώστε να ανακαλύψει το σπίτι των ονείρων του.
Τελικά, μπόρεσε να βρει αυτό ακριβώς που αναζητούσε και να το διαμορφώσει κατάλληλα, χωρίς ωστόσο να παρέμβει ιδιαίτερα στην αρχική όψη της κατοικίας. Αυτό που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή είναι οι δυνατότητες του κάθε χώρου. Έτσι, λοιπόν, διαμόρφωσε την κουζίνα, το σαλόνι και την τραπεζαρία με τέτοιο τρόπο που να δίνει την αίσθηση ξεχωριστών δωματίων κι εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτη αρμονία.
«Λατρεύω το μαύρο ατσάλι για το χρώμα και την υλικότητά του. Ζήτησα από τους κατασκευαστές να αφήσουν τα σημάδια συγκόλλησης να περάσουν, ώστε η διαδικασία κατασκευής να είναι ορατή», τόνισε και μέσα από το φωτογραφικό υλικό των χώρων μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε πως χρησιμοποιήθηκαν βασικά υλικά στην πιο μοντέρνα κι ενδιαφέρουσα εκδοχή τους. Και το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό!
Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει βάσει της εμπειρίας του, το μυστικό της αρχιτεκτονικής είναι να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα. Και πράγματι, το δικό του σπίτι αποτυπώνει στο έπακρο αυτό ακριβώς που πιστεύει ακράδαντα. Η αρμονία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, η ζεστασιά κυριαρχεί εξίσου, όπως επίσης και η εκλεπτυσμένη λειτουργικότητα συνθέτουν ένα εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα, που έχει τον τρόπο να μας εντυπωσιάζει.
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!