fbpixel

Search icon
Search
Νησιά Μαλαισίας: το φιλόδοξο project του ομίλου Bjarke Ingels για ένα μέλλον φιλικό προς το περιβάλλον
ECO GLOW

Νησιά Μαλαισίας: το φιλόδοξο project του ομίλου Bjarke Ingels για ένα μέλλον φιλικό προς το περιβάλλον

Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο


Έχοντας αναλάβει πληθώρα projects ανά τον κόσμο, ο όμιλος Bjarke Ingels (BIG), που ειδικεύεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αστικοποίησης, της έρευνας και της ανάπτυξης, βάζει σε εφαρμογή μια νέα φιλόδοξη και «πράσινη» δράση. Το «BiodiverCity» αποτελεί ένα καινοτόμο σχέδιο κατασκευής τριών νησιών τεχνητής νοημοσύνης στην ακτή Penang, στη Μαλαισία. Το σχέδιο θα παρέχει το πλαίσιο για μια ανθεκτική ανάπτυξη μικτής χρήσης, που θα συνδυάζει επιχειρηματικές περιοχές, πολιτιστικούς τόπους συναντήσεων, χώρους αναψυχής και θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για περισσότερα εγγενή φυτά και ζώα.

Μέσα στους στόχους είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς αυτοκίνητα, με τη μεταφορά των κατοίκων να γίνεται μέσω αυτόνομου δικτύου μεταφορών με βάση το έδαφος, το νερό,αλλά και τον αέρα, καθιστώντας τους δρόμους ασφαλείς για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Σε συνεργασία με την πολιτεία του Penang, με την τεχνική εταιρία Ramboll αλλά και με τον τοπικό αρχιτέκτονα Hijjas, το έργο αυτό θα καταλάβει 18,2 εκατομμύρια τ.μ. και θα περιλαμβάνει τρία τεχνητά νησιά. Κάθε νησί θα στεγάζει 15.000 έως 18.000 κατοίκους.

15-big-psi-penang-spiritual-image-by-big-bjarke-ingels-group.jpg

«Αποφασίσαμε να θέσουμε πολύ ψηλά τον πήχη έχοντας οραματιστεί ένα νέο αρχιπέλαγος που στοχεύει να ξεχωρίζει τόσο για την πολιτισμική όσο και για τη βιολογική ποικιλομορφία του από προηγούμενες αξιοποιήσεις» - Bjarke Ingels, Ιδρυτής BIG

Η περιοχή διαθέτει μοναδικό οικοσύστημα τροπικών δασών που υποστηρίζει μια πλούσια βλάστηση και μια ευρεία γκάμα ζώων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών και των πιθήκων. Κύριο μέλημα της ομάδας σχεδιασμού ήταν η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της πλούσιας κληρονομιάς και της ομορφιάς της περιοχής. Σκοπός του έργου αυτού είναι η προστασία της βιοποικιλότητας της παράκτιας πολιτείας με την παράλληλη αύξηση του πληθυσμού, εκπληρώνοντας το σχέδιο της οικονομικής ανάπτυξης που ονομάζεται «Penang 2030». Παρόλο που δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης του εγχειρήματος, υπολογίζεται ότι οι διαδικασίες αποκατάστασης της γης για την κατασκευή του πρώτου νησιού θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

06-big-psi-penang-sports-image-by-big-bjarke-ingels-group.jpg

Νησί Channels

Το πρώτο νησί (Channels) θα αποτελέσει το πυρήνα ολόκληρου του έργου και θα κατασκευαστεί εντός τριών φάσεων. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κατασκευή των άμεσων προορισμών, συμπεριλαμβανομένων μιας πισίνας κυμάτων κι ενός τεχνολογικού πάρκου. Με το πέρας της επόμενης φάσης θα ιδρυθούν διάφορα κέντρα έρευνας μαζί με κτίρια έχοντας ως στόχο τη στέγαση των κυβερνητικών σκοπών. Το νησί θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής ακτής για την παροχή ενός ελκυστικού βιότοπου τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Νησί Mangroves

Το δεύτερο νησί θα ονομαστεί Mangroves (η ονομασία οφείλεται στα Μαγκρόβια δάση, ένα είδος των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών, που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά). Στο κέντρο του νησιού θα βρίσκεται το Bamboo Beacon, όπου θα φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις με σκοπό τη διάδοση των εξελίξεων της «BiodiverCity» σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άξιος αναφοράς είναι ο σχεδιασμός για την αποτελεσματική απόδοση των κτισμάτων στο BiodiverCity και η κατασκευή από υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το bamboo και η ξυλεία Μαλαισίας, τα οποία σε συνδυασμό με πράσινο σκυρόδεμα θα δημιουργήσουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, αποτελούμενη από βιομηχανικά απόβλητα και ανακυκλωμένα υλικά.

05-big-psi-penang-grand-canal-image-by-big-bjarke-ingels-group.jpg

Νησί Laguna

Το τρίτο νησί θα βρίσκεται στο πιο δυτικό μέρος του πάρκου και θα ονομαστεί Laguna. Θα συνιστά μια «όαση» οικολογικού lifestyle γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Οκτώ μικρότερα νησιά θα σχηματίσουν ένα μικροσκοπικό αρχιπέλαγος, όπου τα πλωτά σπίτια και οι λοιποί τόποι κατοικίας θα επωφεληθούν από το φυσικό περιβάλλον του Tanjung Gertak Sanggul (χωριό μέσα στην Τζορτζ Τάουν). Τα σημεία αλιείας των ψαράδων μάλιστα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στα ανοιχτά νερά, πλοηγημένα σε καθεμία από τις πλωτές οδούς του νησιού. Οι νεοσύστατοι θαλάσσιοι βιότοποι υποστηρίζουν την υποβρύχια βιοποικιλότητα, παρέχοντας χώρους αναπαραγωγής για γηγενή είδη.

Για την ασφάλεια των νησιών αυτών μίλησε και ο Jeremy Alain Siegel -συνεργάτης της BIG στη Νέα Υόρκη- ο οποίος δήλωσε ότι: «Το σχέδιό μας έχει όλες αυτές τις γωνίες στα άκρα για να δημιουργήσει πρωτίστως μια πολύπλοκη ακτογραμμή και, δευτερευόντως πολυεπίπεδα υδάτινου βάθους, καθώς και να επινοήσει προστατευμένες περιοχές στην καρδιά κάθε νησιού».

10-big-psi-penang-the-hub-image-by-big-bjarke-ingels-group.jpg

Επιπλέον, επεσήμανε ότι: «Οι κατοικίες στις περιοχές αυτές είναι τα καταλληλότερα πρότυπα για να βασιστούμε, καθώς είναι συνηθισμένες σε αυτό το είδος κλίματος» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα παραδοσιακά «shophouses» της Τζορτζ Τάουν, τα οποία από το 19ο αιώνα εκμεταλλεύονται από εμπόρους και διαθέτουν μυτερές οροφές, επιτρέποντας τον παθητικό εξαερισμό και την απομάκρυνση του βρόχινου νερού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η BIG θέλει να στηριχθεί σε αυτό το στιλ, έτσι ώστε να μπορούν οι πεζοί να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Παρά τις προκλήσεις, το έργο θα σηματοδοτήσει μια ριζική απόδειξη της ιδέας για αειφόρο ανάπτυξη. Και καθώς ο κόσμος συνεχίζει να πολεμά τον COVID-19, με τη σκέψη ενός αβέβαιου και ανήσυχου μέλλοντος, όπου οι πανδημίες είναι ο κανόνας, έννοιες που πρωτοστατούν σε αστικά περιβάλλοντα, όπως το BiodiverCity (η δυνατότητα βάδισης και η ποιότητα του ανοιχτού χώρου μεταξύ τους) θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο προς την εξέλιξη, την καινοτομία και την αλλαγή.