fbpixel

Search icon
Search
New year, new goals: Έτσι θα βάλετε τη ζωή σας σε τάξη, θέτοντας νέους στόχους
LIFE & CAREER

New year, new goals: Έτσι θα βάλετε τη ζωή σας σε τάξη, θέτοντας νέους στόχους

Αναλάβετε δράση με φόντο τη νέα χρονιά


Το ξεκίνημα μίας νέας χρονιάς, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα πλήρες restart. Έτσι -λοιπόν- είναι πολύ λογικό να αισθανόμαστε -οι περισσότεροι από εμάς- την ανάγκη να θέσουμε νέους στόχους στη ζωή μας, με φόντο τη new season που θα ξεκινήσει. Η νέα χρονιά ξεκινά συνήθως με αρκετό ενθουσιασμό και είτε ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είτε όχι, είναι η κατάλληλη περιόδος να βάλετε τις σκέψεις σας σε μία σειρά και να θέσετε τους δικούς σας στόχους. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips, που θα σας βοηθήσουν σημαντικά σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Keep pushing!

Αναγνωρίστε τα λάθη σας

Είναι πολύ σημαντικό πριν να θέσετε τους νέους σας στόχους, να κοιτάξετε λίγο πίσω και να κάνετε τη δική σας αυτοκριτική. Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε, κάνοντας focus στο πρόσφατο παρελθόν; Ποια ήταν τα λάθη που θα ήταν προτιμότερο να μην επαναλάβετε ξανά κι ενδεχομένως σας κράτησαν μακριά από την κατεύθυνση που είχατε επιλέξει να ακολουθήσετε; Ο εντοπισμός όλων αυτών, θα σας βοηθήσει να μείνετε μακριά από τις ίδιες κινήσεις και ενέργειες, προκειμένου να μάθετε να λειτουργείτε με έναν πιο σωστό -για εσάς- τρόπο, που θα σας φέρει ένα step πιο κοντά στην επίτευξη των νέων σας στόχων.

Be realistic

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, έχουν την τάση να μπερδεύουν τους στόχους με τα όνειρα. Όμως, θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούμε πλέον πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους. Οι στόχοι που θα θέσετε, με φόντο τη νέα χρονιά, θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να μπορούν να επιτευχθούν, καθώς θα εξαρτώνται αποκλειστικά από δικές σας πράξεις. Ακόμη κι αν θέλετε να βάλετε τον πήχη πολύ-πολύ ψηλά, είναι σημαντικό να πατάτε σταθερά στα πόδια σας, γνωρίζοντας ή πιστεύοντας πραγματικά ότι μπορείτε να φτάσετε εκεί όπου κοιτάτε. Ο ρεαλισμός είναι απαραίτητος σε αυτή τη φάση, κυρίως για να αποφύγετε τις έντονες απογοητεύσεις, που στην πραγματικότητα δε θα έχουν καμία απολύτως βάση.

shutterstock-2250866885.jpg

Βγείτε από την comfort zone σας

Τα παραπάνω, δε σημαίνουν πως θα πρέπει να διστάζετε να βάλετε τον πήχη αρκετά ψηλά. Οι στόχοι που θέτετε, είναι σημαντικό να σας προκαλούν με κάποιον τρόπο, προκειμένου να μην τους φοβάστε, αλλά να είστε ενθουσιασμένoι με φόντο την επίτευξή τους. Μην αρκεστείτε απλά σε στόχους που σας κάνουν να αισθάνεστε απολύτως σίγουροι για το αν ή το πώς θα τους πετύχετε, αλλά προτιμήστε targets που θα σας βγάλουν από τη ζώνη ασφαλείας σας. Άλλωστε, αν αυτό που θέλετε είναι να παραμείνετε εκεί, τότε η αλλαγή που τόσο πολύ περιμένετε, απλά δε θα έρθει ποτέ...

Σωστή διατύπωση

Κάτι ακόμη που γνωρίζουν λίγοι, αλλά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η σωστή διατύπωση είναι πολύ-πολύ σημαντική. Χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώσετε τον νέο σας στόχο, αλλά ακόμη και στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Η διατύπωση είναι απαραίτητο να έχει θετική χροιά κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, είτε πρόκειται για μακροπρόθεσμους, είτε για βραχυπρόθεσμους goals που θέλετε να επιτευχθούν. Ένας στόχος που σας προδιαθέτει θετικά, που σας γεμίζει με ενθουσιασμό κι ανυπομονησία, είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί. 

shutterstock-2248587489.jpg

Be prepared

Όταν μπείτε στη διαδικασία να θέσετε νέους στόχους, με φόντο τη νέα χρονιά, θα πρέπει να αντιληφθείτε και να αποδεχθείτε αυτομάτως πως μπορεί να προκύψουν και σημαντικά εμπόδια. Σχεδιάστε ένα πλάνο όχι "αποτυχίας", αλλά καλύτερα "επιτυχίας μετ’ εμποδίων", προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να σημαίνει αυτό πως μπαίνετε στη διαδικασία να σκεφτείτε αρνητικά. Είναι σημαντικό να βάλετε στο μυαλό σας πως για κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει στον δρόμο σας, είτε πρόκειται για μία εξωτερική συνθήκη που αφορά κάποιον άλλον, είτε όχι, υπάρχει λύση και διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Δε χρειάζεται πανικός, άγχος και απογοήτευση, αλλά μεθοδικότητα και ρεαλισμός.

Χρονικά όρια

Τα χρονικά όρια και τα deadlines μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλούν άγχος, ωστόσο, όσο κι αν δεν το πιστεύετε μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Επιλέξτε να χωρίσετε έναν μεγάλο στόχο σε μικρότερα κομμάτια, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο deadline για το κάθε ένα από αυτά. Σε δεύτερη φάση, κάντε focus σε αυτά τα μικρότερα parts και δείτε την αυτοπεποίθησή σας να ανεβαίνει σημαντικά, πετυχαίνοντάς τα ένα-ένα με τη σειρά. Κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά, θα δώσετε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να διαχειριστεί πιο σωστά και μεθοδικά όλες τις καταστάσεις και σε βάθος χρόνου, θα φτάσετε εκεί ακριβώς που επιθυμείτε.